• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Espreso.rs

23.03.2022

23:00

VERSKE GLAVEŠINE NE GLEDAJU BLAGONAKLONO NA RASKID BRAKA! Ali...

Društvo

VERSKE GLAVEŠINE NE GLEDAJU BLAGONAKLONO NA RASKID BRAKA! Ali...

Podeli vest

Za razliku od građanskog braka, crkveni je pred Bogom. To povezivanje dve osobe po verskom principu, nekada se smatralo neraskidivim. Nažalost, vremena su se promenila, tako da više ništa nije sveto, te se i crkva iako nevoljno, ipak prilagodila. Danas bivši supružnici lako mogu da dobiju pismenu potvrdu da više nisu u crkvenom braku

Za crkveni razvod potrebno je svega nekoliko stotina dinara i dva papira. Pre svega, sveštenici pokušaju da pomire par koji ne želi da živi više zajedno, a kada im to ne pođe za rukom, prelazi se i na konačno rešavanje, odnosno razvod.

-Dovoljno je da prilože odluku građanskog suda da su se razveli s pismenim izjavama o razlozima za razvod.Na kraju dobijaju običan papir koji je potpisao patrijarh, episkop ili sveštenik iz eparhije - kaže sveštenik Radomir Sredojević.

Niko od verskih glavešina ne gleda blagonaklono na raskid braka, ali su svesni da se vremena menjaju i da je sve bolje od nasilja i netrpeljivosti.

 

Foto: foto: baštabalkana.rs

Crkva danas dozvoljava razvod crkvenog braka

 

Razlozi za razvod

Razlozi za razvod braka prema crkvenim propisima su: preljuba, zlobno napuštanje, ili dovođenje u opasnost bračnog duga, otpadništvo od vere. O svemu tome odlučuje crkveni sud koji određuje čija je krivica i propisuje mu meru kojom više nema pravo da se venča u crkvi

 

 

Dosadašnje iskustvo pokazuje da se crkvi sa ovakvim zahtevom obraćaju najčešće oni koji žele da sklope crkveni brak s novim partnerom.

-Na primer, kada imate situaciju da muž želi razvod od žene jer je zavoleo drugu, crkva mu kao krivcu za razlaz, neće dozvoliti još jedno sklapanje braka pred oltarom - ističe Sredojević.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija