• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

23.03.2022

22:11

ŠTA JE SAD OVO? U Srbiji se pojavila smrdibuba CRVENE BOJE - evo da li ima razloga za PANIKU (FOTO)

Društvo

ŠTA JE SAD OVO? U Srbiji se pojavila smrdibuba CRVENE BOJE - evo da li ima razloga za PANIKU (FOTO)

Podeli vest

Na društvenim mrežama širi se fotografija nama omražene smrdibube, ali za razliku od običnih, ova je izazvala brojne polemike zbog svog izgleda.

Društvenim mrežama širi se fotografija u narodu odavno omražene smrdibube koja je izazvala brojne polemike jer je, za razliku od onih zelenih na koje smo navikli, ova crvene boje.

Odmah je usledila salva komentara sa raznim dezinformacijama - od toga da je reč o nekoj mutaciji prouzrokovanoj davnim bombardovanjem naše zemlje, preko upozorenja da je izuzetno otrovna, do toga da je dospela iz Černobilja bežeći od rata.

Sve ove navode demantovao je doc. dr Miloš Petrović sa Departmana za Fitomedicinu i zaštitu životne sredine Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

- Istina je da je ova forma relativno retka, a sama vrsta na našu veliku žalost nije retka i spada u grupu opasnih polifagnih štetočina u poljoprivredi. Vrsta na fotografiji koja se širi mrežama je Nezara viridula kod nas poznata i kao zelena povrtna stenica. Stenica se kod nas prvi put pojavila 2008. godine, a 2011. godine su primećene prve ekonomski značajne štete na gajenim usevima (soja i paradajz) - priča dr Petrović za Blic.

On dalje objašnjava da crvena nije jedina boja u kojoj možete zateći ove omražene insekte.

- Ova vrsta ima devet formi boja, što se stručno naziva polimorfizam. Jedinka sa slike pripada formi aurantiaca te joj je pun naziv Nezara viridula f. aurantiaca. Ova forma se smatra izuzetno retkom. U Japanu se npr. nalazi jedna individua na 5.000 zelenih individua a kod nas se najčešće može pronaći u rano proleće ili kasnu jesen kada ljudi u svojim domovima prilikom velikog prolećnog spremanja bašta, špajzeva i šupa pronalaze mesta gde su stenice prezimele u grupama a u oči im upadne i ova naizgled čudna, ali zaista lepa i interesantna jedinka, opet naglašavam, vrste koja je u našoj državi opasna štetočina velikog broja gajenih biljaka. Najveće štete pravi u proizvodnji paradajza, paprike, soje, u poslednje vreme i maka i drugih gajenih biljaka - objašnjava dr Miloš Petrović.

Sve u svemu, dr Petrović jasno podvlači da građani ne treba da dižu paniku, niti razvijaju teorije zavere jer je ovakva pojava potpuno normalna u prirodi, ta da buba može da šteti samo biljkama, ne i čoveku.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

OPREZ, FEJSBUK ZAKLJUČAVA NALOGE! Da li ste dobili ovu poruku, ako jeste NEMOJTE JE IGNORISATI, možete ostati bez PROFILA!
Društvo

OPREZ, FEJSBUK ZAKLJUČAVA NALOGE! Da li ste dobili ovu poruku, ako jeste NEMOJTE JE IGNORISATI, možete ostati bez PROFILA!

Početkom marta, brojni korisnici Fejsbuka dobili su misteriozni imejl nalik na neželjenu poštu pod naslovom "Vaš nalog zahteva naprednu bezbednost od Facebook Protect" i u kojoj im je rečeno da moraju da uključe funkciju Facebook Protect (što su mogli da urade pritiskom na vezu u imejl poruci) do određenog datuma, ili bi im se zaključao nalog.

21.03.2022

12:15

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17