• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. C. - M. M. D.

25.03.2022

07:00

LETOVANJE OVE GODINE JEFTINIJE SAMO U EGIPTU, I TO MOŽDA! Istražili smo ponude na Sajmu turizma: Na ovim destinacijama vas čekaju znatna POSKUPLJENJA!

Društvo

LETOVANJE OVE GODINE JEFTINIJE SAMO U EGIPTU, I TO MOŽDA! Istražili smo ponude na Sajmu turizma: Na ovim destinacijama vas čekaju znatna POSKUPLJENJA!

Podeli vest

Letovanje ove godine biće skuplje gotovo na svim destinacijama, pokazuju prvi cenovnici sa juče otvorenog Sajma turizma u Beogradu! Posetioce su "sačekale" veće cene putovanja za 10 do 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Razlog za to je želja hotelijera da nadoknade gubitke koje su imali prethodne dve godine zbog pandemije korone, ali i poskupljenje namirnica i energenata zbog rata u Ukrajini.

Skupo, skuplje

Međutim, turistički radnici savetuju da se sačeka sa uplatom aranžmana za odmor jer se očekuje da cene u nekim letovalištima ipak budu niže. To se, kažu oni, prvenstveno odnosi na Egipat.

- Cene za Egipat sada su čak 30 odsto više nego prošle godine jer su očekivali ogroman broj ruskih turista, bila su dogovorena čak 42 čartera dnevno! Ali situacija se sada promenila i veliki broj Rusa otkazao je dolazak, što će primorati Egipćane da spuste cene! Mislim da će morati da ih smanje na nivo od prošlih godina, ako ne i niže, i zato savetujem turiste da sačekaju maj, pa da tada uplaćuju te aranžmane. Što se tiče ostalih destinacija koje su poskupele, razlog je svakako poskupljenje života, odnosno to što je sve poskupelo, ali i činjenica da hotelijeri hoće da nadoknade gubitke od prethodne dve godine. Tako su cene za omiljene destinacije Srba - Grčku i Tursku povećane za 10 do 20 odsto - iskren je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić.

Foto: Informer

Aleksandar Seničić

Uprkos svemu, ponuda na Sajmu turizma je raznolika. Prednjače aranžmani za Grčku i Tursku, Bugarsku, ali tu je i Španija, Italija kao i Crna Gora, samo što niko ne može da garantuje da se sada uplaćena cena aranžmana neće menjati.

- Zbog poskupljenja energenata, aranžman koji sada uplatite možda će do odlaska na putovanje dodatno poskupeti, jer će morati da se doplati prevoz. Niko više ne može da garantuje nikakve cene jer je takva situacija. Agencije zakazuju čartere po određenoj ceni, ali ako se cena goriva poveća, i avio-kompanije povećavaju cenu čartera. Zbog toga očekujem da će poskupeti i cene avionskih karata i da će i oni koji su uplatili aranžmane morati da doplate od 25 do 40 evra ili da raskinu ugovor, ali ih onda očekuju penali. Što se tiče autobuskog prevoza, i tu postoji značajan skok goriva, ali ne treba očekivati veću doplatu od 10 evra po osobi. Uz sve ovo ne isključujem mogućnost da će, ako se ovakva situacija u svetu nastavi, aranžmani dodatno poskupeti do 10 odsto, ali u tom slučaju agencije su dužne da sedam do deset dana ranije obaveste putnike, koji sami odlučuju da li će da prihvate novi aranžman i doplate određeni iznos. Ako odbiju, ugovor se raskida bez ikakvih penala i agencija je dužna da u zakonskom roku vrati novac - jasan je Seničić, koji je ukazao i na velike probleme u Grčkoj, koja je omiljena destinacija Srba:

- Tamo je baš problem, videli ste da je gorivo došlo do 2,4 evra, a takođe je i struja drastično poskupela. To nas dovodi u još jedan problem - kada smo dovodili putnike u Grčku klima-uređaj se doplaćivao 5 evra, a sada ko zna koliko će to biti. Takođe, zbog svih ovih poskupljenja pitanje je i kolike će biti vanpansionske cene.

Nova egzotika uz muziku i ples

Foto: Informer

Po prvi put ove godine posetiocima Sajma turizma ekskluzivno su predstavljene tri nove i u svetskim okvirima vrhunske destinacije: egzotična Malezija i Demokratska Republika Sao Tome i Principe, koju čine dva ostrva u Gvinejskom zalivu u centralnoj Africi, kao i Angola, izvrsna destinacija za ljubitelje dugih peščanih plaža.

Za ove destinacije još uvek nisu formirane cene, ali su ljudi oduševljeno gledali predstavljanje ovih zemalja, koje su osmislile divan performans uz muziku i maske, kao i neodoljivi ples koji je oduševio posetioce.

Bez penala

Jedina agencija na Sajmu turizma koja neće tražiti dodatne doplate zbog poskupljenja goriva i namirnica je "Big blu", u kojoj priznaju da su aranžmani nešto skuplji nego ranije, ali ih to ne brine jer imaju veliko interesovanje turista.

- Imamo veliko interesovanje za naše aranžmane. Najviše, naravno, za Tursku, i tu jedan odličan hotel sa pet zvezdica, ol-inkluziv, za četvoročlanu porodicu košta oko 2.500 evra, ili oko 800 evra po osobi. Cene jesu veće nego prethodne godine i zbog svega što se događa i zbog želje hotelijera da malo nadoknade gubitke. Ono što nas takođe izdvaja jeste da cenu koju ugovorimo, tu cenu ćete i platiti. Povećanje cena goriva i ostalih stvari pokriće agencija, a ne putnici - rekao nam je Dušan Anastasov iz ove kompanije.

Ove godine na sajmu 40 izlagača iz 13 zemalja

Foto: Informer

Na 43. Sajmu turizma, koji se održava od 24. do 27. marta, učestvuje više od 40 domaćih i stranih tur-operatera, a predstaviće se 13 zemalja: Grčka, Turska, Egipat, Crna Gora, Tunis, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Severna Makedonija, Rumunija, Mađarska, Slovačka, Maldivi, a pojedinačno će nastupiti izlagači iz Albanije, Hrvatske i Slovenije.

Sajam je otvoren od 10 do 19 časova, a 27. marta od 10 do 18 časova. Cena pojedinačne ulaznice je 400 dinara, a grupne 300 dinara.

Srbija je atraktivna, opstajemo uprkos krizi

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Tatjana Matić

Ministarska trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da je Srbija atraktivna tačka na globalnoj turističkoj mapi.

- Čast je što će tokom sajma Beograd ugostiti ministre brojnih zemalja, što će doprineti jačoj turističkoj saradnji. U Srbiji je u 2021. ostvareno 1,5 milijardi deviznog priliva od turizma, čime je oboren rekord iz 2019. godine. Turizam može da opstane uprkos nepovoljnim dešavanjima u svetu i ratu u Ukrajini, iako će trpeti posledice. Ako je opstao u periodu korone, verujem i da ćemo u uslovima ove svetske krize uspeti da nastavimo sa trendom rasta - kaže Matićeva.

TOP 5 najjeftinijih:

1. Grčka, Olimpik bič 50
2. Grčka, Paralija 55
3. Grčka, Leptokarija 70
4. Grčke, Nea Vrasna 70
5. Turska, Kušadasi 85
* cene su u evrima, odnose se na kraj maja za 10 dana po osobi sa prevozom

TOP 5 najskupljih:

1. Maldivi (10 dana, privatno ostrvo, bungalov iznad vode, batler) 500.000
2. Bora Bora (10 dana, luksuzan smeštaj, privatni batler) 30.000
3. Karibi (10 dana, privatno ostrvo, batler, bungalov) 30.000
4. Dominikana, Punta Kana (10 dana, luksuzni bungalovi) 35.000
5. Kankun (10 dana, vodena vila, pun pansion) 25.000
* cene u evrima

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija