• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jasmina Vujadinović

29.03.2022

22:07

RODITELJIMA TREBA VRATITI MOĆ! OVAKO SLABI DECU ČINE NESPOSOBNOM!  Kako su to radile naše bake?

privatna arhiva

Društvo

RODITELJIMA TREBA VRATITI MOĆ! OVAKO SLABI DECU ČINE NESPOSOBNOM! Kako su to radile naše bake?

Podeli vest

Primarno, najpotrebnije je decu voleti, samo danas treba podsetiti roditelje šta to znači. Oni su često u zabludi, jer misle da je ljubav jednako maženje i nežnos, a zaboravljaju da ljubav traži celovitu osobu tj. onu koja ima sopstveni integritet. To znači da je u stanju da kaže i ''da'' i ''ne'' - ističe za portal Informer.rs Biljana Grbović

Poslednjih decenija izloženi smo, a da toga nismo svesni, usvajanju novih stavova o vaspitanju dece. Na žalost, većina tih ,,naprednih" ideja iz raznih medija išla je, a i dalje ide, u pravcu popustljivog roditeljstva.

-Psihologizacija vaspitanja opteretila je roditelje stalnim strahom da će svojim postupcima povrediti dete, uništiti njihovo samopouzdanje, ostaviti emocionalne probleme i slično. Današnji roditelji  se mahom ustručavaju da budu autoriteti ili da još tačnije kažem, oni bi možda i hteli to da budu, ali da do te pozicije dođu isključivo ,,lepim" što je u praksi neostvarivo - kaže Grbović za portal Informer.rs

Zato je veli danas hitno potrebno, vratiti roditeljima moć, osloboditi ih stalne krivice, kako bi mogli da budu u stanju da postave i štite granice deci. Tek nakon toga bi imalo smisla raditi na njihovom emocionalnom opismenjavanju i komunikacijskim veštinama.  

 

Foto: privatna arhiva

Praktični saveti

 

Biografija

Biljana Grbović je roditeljstvo oduvek videla kao oblast u kojoj je prepozanala svoju svrhu. Formalno obrazovanje je stekla na Pedagoškom fakultetu (master dizajner medija u obrazovanju i profesor razredne nastave). Nakon 15-godišnjeg iskustva rada u školi i trostrukog materinstva, osnovala je Udruženje roditelja ''Matica'' u Novom Sadu u kojem se redovno održavaju radionice za roditelje kombinacijom roditeljstva i ličnog razvoja. Godine 2021.napisala je knjigu ''Volim što sam rodila baš tebe, baš takvu - takvog'' kao praktičan priručnik za roditelje, koja je doživela već treće izdanje 

 

Susret sa teškoćama

 

Grbović navodi da roditelji danas deci ispunjavaju gotovo svaku želju i često se boje dečje reakcije na ''ne''.

-Smatraju da detinjstvo treba da bude period bez teškoća, stavljaju dete na vrh porodične hijerarhije. Oni nisu u stanju da budu ,,loš policajac", neprijatno im je u toj ulozi pa iz nje beže, a decu vode do škole, prave im sendviče, bude ih za školu, kupuju skupe igračke i patike - navodi naša sagovornica.

Na taj način ih čine nesposobnim, inertnim i egoističnim. 

Međutim, ako dete koje je  izgradilo karakter i samodisciplinu, ima ima loše uzore, i loš sistem vrednosti, ono u nekom trenutku kad bude odraslo, može da promeni kurs.

-Ali, kad je dete razmaženo, ono i ako bude imalo uvide da njegovo ponašanje nije u redu, neće moći da se odupre sopstvenoj inerciji da kroz život uvek bira ono što je lako i komforno. Zato je susret sa teškoćama ključan elemenat za razvoj svakog deteta - naglašava Grbović.

 

Ne budi ''kao Bane''

 

Ideja mog priručnika za roditelje ,,Volim što sam rodila baš tebe, baš takvog/ takvu" je da u isto vreme kao roditelji možemo da disciplinujemo, osamostaljujemo decu i izlažemo ih teškoćama, a da pri tom šaljemo poruku u skladu sa naslovom knjige, poruku ljubavi i prihvatanja naše dece onakvima kakvi su u ovom trenutku. Ne kad budu ,, kao Bane"...

 

Na pitanje šta je dobar roditelj?, Grbović odgovara da je to uvek razvijena ličnost.

-Otuda je lični razvoj svakog od nas preduslov kvalitetnog roditeljstva. Ne obrazovanje i kultura, već primarno moralni razvoj ličnosti, uključujući i emocionalnu stabilnost ličnosti - kaže Grbović za portal Informer.rs

Ono što smo mi naučili, stavove koje smo usvojili, ono što smo svojim životom dokazali i učinili našu decu očevicima primene određenog načina razmišljanja, je ono što zaista možemo i da im prenesemo. To će biti njihova polazna osnova u životu. 

 

Naše bake su bile prirodne

 

Što se tiče naših baka i njihovih vaspitnih metoda, Grbović veli da je njima bilo lakše da budu autoriteti. Nisu čitali ,,stručne savete" te su imali dozvolu da se ponašaju prirodno, autentično i spontano.Tako su bili moćniji od dece.

-Ono što mi, čini mi se bar, bolje znamo od njih, to su emocionalno socijalni momenti života deteta. Mi smo pismeniji u tom smislu, te nam je lakše da uđemo u detetov svet - dodaje.

Grbović podseća da je sistem vrednosti u vremenu u kojem su naše bake živele bio precizniji, jasniji i ispravniji.

-Tako da je deci lakše bilo da osete koji put je ispravan. Iskušenja je bilo manje, nije se mogla kupiti pica na svakom koraku, život je sadržao teškoće, dok je danas pun mogućnosti da ih izbegnemo.

A da bi deca uspešno prebrodila sve faze odrastanja potrebne su radne navike, koje se danas nažalost smatraju prevaziđenim, kaže Grbović. Pored toga, potrebne su čvrste granice, koje osiguravaju odlučni i moćni roditelji. I, naravno, ljubav.

-Ne treba ići ispred dece u njihovim životima. Povucimo se! Ostavimo im prostor da prolaze kroz situacije, snalaze se sopstvenim kapacitetima i tako se razvijaju - poručuje naša sagovornica.

 

Bonus video:

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija