• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

31.03.2022

11:38

VREMENSKA VRTEŠKA U APRILU! Dugoročna prognoza meteorologa Ristića - Imaćemo sneg, saharski pesak i letnje temperature

Pexels/Informer

Društvo

VREMENSKA VRTEŠKA U APRILU! Dugoročna prognoza meteorologa Ristića - Imaćemo sneg, saharski pesak i letnje temperature

Podeli vest

Meteorolog Ivan Ristić za Informer.rs dao je detaljnu vremensku prognozu za april mesec

Meteorolog Ivan Ristić ističe da će početak aprila podsećati na početak marta, ali da se već od polovine meseca očekuje poboljšanje vremena, a temperature će biti iznad proseka za ovo doba godine.

Jaka ciklonska aktivnost usloviće padavine u gotovo svim delovima Evrope. 

- Naša zemlja će u petak, 1. aprila i subotu, 2. aprila, biti na prednjoj strani ciklona sa jakim jugozapadnim strujanjem po visini. Taj vetar osim vlažnog vazduha iz Mediterana, doneće i vazduh iz severne Afrike u kome ima peska i prašine iz Sahare i on će da pada zajedno sa kišom. Ipak u pitanju su mnogo manje količine nego u martu -ističe Ristić i dodaje:

- Preovlađivaće oblačno, povremeno sa kišom, maksimalna temperatura u manjem postepenom padu. Vetar južni umeren, povremeno pojačan, u subotu, 2. aprila, u slabljenju i postepenom skretanju na severozapadni. Između subote, 2. aprila i nedelje, 3. aprila, doći će do prodora hladnog vazduha iz srednje Evrope i osetnijeg pada temperature praćeno jakim severozapadnim vetrom. Usled osetnijeg pada temperature pojava susnežice i snega moguća je i u nižim predelima. Maksimalna temperatura u nedelju, 3.aprila, kretaće se od 4 do 8 stepeni C, daleko ispod proseka za ovo doba godine.

Foto: Pixabay

Najtopliji i najhladniji april u Srbiji

Apsolutna dnevna maksimalna temperatura izmerena u Beogradu bila je  je bila 30. aprila 2013. gosdine i iznosila je 32.4 C, dok je apsolutna dnevna minimalna temperatura izmerena 1. aprila 1931. godine i iznosila je - 6.1 C.

Prošle godine ukupna količina padavina u aprilu u Beogradu je bila 8.9 mm, što je znatno ispod proseka koji za april iznosi 54.4 mm.

U aprilu 2006. godine bilo je poplava koje su nastale kao posledica topljenja snega i jakih padavina u basenima Dunava, Save, Velike Morave i Tise.

Količina padavina u aprilu 2006. u Beogradu iznosila je 97 mm, a tada je nivo Dunava dostigao svoj istorijski maksimum (783cm u Zemunu). I Dunav i Sava izlili su se iz svojih korita i polavili delove Zemuna, Novog Beograda, Čukarice i Dorćola.

U ponedeljak, 4. aprila, posle hladnog jutra, u većini mesta biće suvo i malo toplije, osim na jugu Srbije, gde može biti i slabijih padavina.

Foto: Informer/Ivan Ristić/ weather2.rs

Druga dekada osetno toplija

Postepen porast temperature od utorka, 5. aprila. Iz dana u dan biće sve toplije, pa će maksimalne temperature u drugoj polovini naredne nedelje ponovo prelaziti 15 stepeni C. Do kraja prve dekade smenjivaće se sunce i oblaci koji će usloviti prolazna naoblačenja praćena kišom.

Druga dekada aprila biće osetno toplija, u pojedinim danima sa prolaskom oslabljenih talasa vlažnog vazduha možemo očekivati slabu kišu. Maksimalna temperatura vazduha sredinom meseca u većini nižih predela biće od 20 do 25 stepeni Celzijusa, a na planinama od 10 do 15 stepeni Celzijusa, što je nešto iznad višegodišnjeg proseka za ovo doba godine.

Vraća se zahlađenje

Prema rečima meteorologa Ristića do promene vremena dolazi krajem druge dekade, ali kako ističe zahlađenje će trajati kratko.

- Krajem druge i početkom treće dekade aprila prolazno jače naoblačenje sa kišom i padom temperature. Nakon prolaznog zahlađenja, do kraja aprila ponovo će biti osetno toplije, s maksimalnim temperaturama i preko 25 stepeni Celzijusa, dakle pravo prolećno vreme.

- Početak aprila je označio kraj veoma sušnog perioda kao i dolazak prolećnih apriliskih kiša. Najviše kiše početkom aprila pašće u Vojvodini koja je bila najviše pogođena sušom i time smanjiti deficit padavina nastao u toku zime što će pogodovati poljoprivrednim kulturama. Količina padavina kao i temperatura vazduha na području Srbije biće u granicama višegodišnjih vrednosti - kaže Ristić.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija