• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

05.04.2022

16:49

PRVI PUT U SRBIJI! U Institutu "Dedinje" dvema pacijentkinjama implantirana posebna "portico valvula"

Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje

Društvo

PRVI PUT U SRBIJI! U Institutu "Dedinje" dvema pacijentkinjama implantirana posebna "portico valvula"

Podeli vest

U Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje“ dvema pacijentkinjama danas je prvi put u Srbiji implantirana posebna "portico valvula" proizvođača ABBOTT, koja je naročito pogodna za one pacijente koji imaju pridruženu bolest srčanih krvnih sudova, odnosno bolest koronarnih arterija

Kako je saopšteno iz Instituta, i na ovaj način nastavljeno je sa uvođenjem TAVI rešenja.

Osim intervencija sa novim protezama, prvi put u Srbiji, pristupna mesta za izvođenje TAVI procedura zatvorena su specijalnim uređajem za vaskularno zatvaranje, takozvanom MANTOM, koja u sebi sadrži posebnu vrstu lepka, čijim se nanošenjem veoma uspešno zaustavlja krvarenje iz velikih otvora na femoralnim arterijama.

Foto: Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje

Novi dizajn proteze sa otvorenim ćelijama velikog promera omogućava lakši pristup velikim krvnim sudovima, odnosno preponskim arterijama, što je za nas lekare olakšavajuća okolnost u izvođenju svih budućih potencijalnih intervencija kao što su, na primer, plasiranje stenta ili balon dilatacije - kaže koordinator TAVI programa u "Dedinju", interventni kardiolog dr Darko Boljević.

Doktor Boljević napominje da Institut nastavlja da radi u punom kapacitetu i da smanjuje liste čekanja.

Nakon otvaranja nove zgrade Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" započeo je izvođenje TAVI programa u punom kapacitetu.

Foto: Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje

Lekari te ustanove su prošle nedelje oborili evropski rekord po broju TAVI procedura urađenih u jednom danu, pa su stručni timovi Instituta uspeli da izvedu trinaest zamena aortnog zalistka na srčanom mišiću (TAVI procedure), čime su definitivno osvojili evropski pobednički tron, koji su do sada delili sa bolnicom u Lajpcigu.

Iz Instituta podsećaju da je zbog ostvarenih odličnih rezultata RFZO prihvatio da ove procedure finansira iz državne kase.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija