• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.04.2022

10:34

TRADICIJA SE NASTAVLJA! Prodavci spremaju uskršnje poskupljenje jaja, evo i za koliko!

Društvo

TRADICIJA SE NASTAVLJA! Prodavci spremaju uskršnje poskupljenje jaja, evo i za koliko!

Podeli vest

Živinari poručuju da nema realnih osnova za veće cene, ali da očekuju tradicionalni rast u maloprodaji uoči praznika

Bliži nam se Uskrs, a tezge na pijacama i u prodavnicama su već sada krcate jajima svih klasa i porekla. Ekipa Kurira obišla je beogradske pijace sa kojih su prodavci jaja rekli za Kurir da spremaju pretpraznično poskupljenje čak i do pet dinara po komadu.

Naime, prema pisanjima medija, u velikom broju evropskih zemalja ljudi zbog rata u Ukrajini gomilaju neke od osnovnih životnih namirnica, a problem sa cenom jaja pojavio se u Austriji i Nemačkoj. S druge strane, naši živinari poručuju da nema realnih uslova za porast cene jaja, ali da se svakako očekuje tradicionalni rast u maloprodaji uoči praznika.

Foto: Shutterstock

Razlog za poskupljenje

Dragica M. (63), prodavačica na pijaci Zeleni venac, kaže za Kurir da trenutne cene jaja iznose od 12 dinara, pa sve do 22, u zavisnosti od veličine.

- Cene jaja nekoliko dana pred Uskrs često skoče i do pet dinara, tako da i ove godine očekujemo neko tradicionalno poskupljenje - najavljuje Dragica. Takođe, prodavac Vule Babić kaže za Kurir da se cene jaja formiraju prema cenama hrane za živinu, cenama struje, energenata i prema ostalim uslovima koji su neophodni za njihov uzgoj.

- Cena jaja kod nas se godinama unazad nije menjala i nije imala neke drastične skokove, ali sada, kada je počeo rat u Ukrajini i kada su skočile cene energenata i hrane i do tri-četiri puta za deset dana, sa tim je skočila i cena jaja, koja sada iznosi 17-18 dinara. Cene jaja mahom skaču pred Uskrs i onda, kada praznik prođe, ponovo padaju - objašnjava Babić.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Kriza u Nemačkoj

Ipak, ima i onih prodavaca koji bi voleli da se povećana cena do 20 dinara zadrži i za Uskrs, samo da ne dođe do pojeftinjenja.

- Ne verujem da će biti veće cene od ovih sadašnjih za praznik, samo je bitno da ne pojeftine - kaže prodavačica Gorica Marković.

Predsednik Saveza živinara Republike Srbije Radomir Erić rekao je nedavno za Biznis.rs da, i pored skupljeg koncentrata za ishranu živine, nema razloga za brigu jer u Srbiji ima dovoljnog broja i proizvođača, ali i koka nosilja.

- Cena koncentrata za ishranu pilića i koka nosilja jeste porasla u odnosu na prošlu godinu sa 400 na 450 dinara za deset kilograma, ali oni koji imaju veliku farmu i koji idu na količinu to ne osete. Mislim da realnih osnova za povećanje cena jaja nema, ali trgovci pred Uskrs mogu povećati cene - kazao je Erić i dodao:

- Problem nestašice u zemljama kao što je Nemačka je taj što nema više koka nosilja. Rasne koke se eksploatišu i daju jaja do devet meseci, a koke nosilje do čak treće godine. Idem na svaku berzu svake nedelje i prema tome mogu sa sigurnošću da kažem da se ništa nije promenilo, niti se osećaju bilo kakve najave nestašice. Pred Uskrs će doći do poskupljenja jaja, ali to nema veze s trenutnom krizom. Nema realnih osnova da se cene povećaju, jer ne preti nestašica, niti ima manjak živine - objasnio je Erić.

Kako nezvanično saznajemo, na cenu jaja bi mogao da utiče i skok cena kartonske kutije za jaja koja je koštala 75 dinara, a sada iznosi čak 108, piše Kurir.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Tatjana

pre 2 godine

Pa, do sada sam farbala 30 komada, a sada ću 10. Nije ni važno, a prodavci će manje prodati ukoliko se građani budu tako ponašali.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija