• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/Informer

06.04.2022

19:35

SAVET EVROPE PRIZNAO, SRBIJA JE POSTIGLA 'ZLATNI STANDARD'! U mnogo čemu Beograd nije na "liniji EU", ali u ovome je bolji i od Nemačke...

Beta

Društvo

SAVET EVROPE PRIZNAO, SRBIJA JE POSTIGLA 'ZLATNI STANDARD'! U mnogo čemu Beograd nije na "liniji EU", ali u ovome je bolji i od Nemačke...

Podeli vest

Republika Srbija je u potpunosti rešila pitanje smeštajnih kapaciteta u kazneno-popravnim ustanovama i nije više među zemljama koje imaju problem preopterećenosti, pokazuje najnoviji izveštaj Saveta Evrope, navodi se u saopštenju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević ocenio je da je Srbija zahvaljujući velikim investicionim radovima od 2012, kad je bila na samom dnu liste Saveta Evrope, do 2020. godine rešila ovo vrlo važno pitanje zahvaljujući ogromnim naporima i radu na brojnim projektima.

- Izveštaj pokazuje da je Srbija postigla 'zlatni standard' i rešila pitanje koje opterećuje zatvorske uprave mnogo bogatijih država u Evropi koje godinama imaju veću naseljenost u zatvorima od naše zemlje, poput Francuske, Belgije, Italije, Mađarske, Rumunije, Kipra, Grčke - ukazao je Carević.

On je rekao da je posebna pažnja poklonjena smeštaju osetljivih kategorija poput maloletnika i osuđenica zbog čega su u proteklom periodu izgrađeni moderni paviljoni u KPZ za maloletnike u Valjevu, Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu i KPZ za žene u Požarevcu.

- U svim ustanovama smo od 2012. godine imali velike projekte tako da je danas Specijalna zatvorska bolnica u Beogradu posle 40 godina neulaganja u potpunosti renovirana i poseduje moderne aparate za dijagnostiku i lečenje osuđenika - naveo je Carević.

On je dodao da će Okružni zatvor u Beogradu od juna imati 11 renoviranih od ukupno 12 blokova čime stari izgled najvećeg pritvora na Balkanu postaje prošlost.

U 2020. godini u KPZ Sremska Mitrovica je izgrađen moderan paviljon za 320 lica, dok je KPZ Požarevac (Zabela) dobio u protekle tri godine paviljone za smeštaj 660 lica, a u planu je da se ove godine počne sa izgradnjom još dva objekta za 432 osuđenika.

U izveštaju Saveta Evrope za 2020. je navedeno i da se nije desilo nijedno bekstvo iz zatvora tako da se kazneno-popravne ustanove u Srbiji godinama unazad svrstavaju u evropske bezbedne zatvore, navodi se u saopštenju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Bonus video!!!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Igor

pre 2 godine

Hvalite se usta...Nasi se kriminalci slobodno setaju i putuju gde hoce, i na televiziji je bilo slucajeva da se pojavljuju, zato nisu zatvori prenaseljeni...

EVROPI I SVETU SU POTREBNE ZEMLJE POPUT SRBIJE, NEUTRALNE - KOJE SU SAMO SVOJE! Austrijski političar žestoko se obrušio na Brisel i NATO!
Politika

EVROPI I SVETU SU POTREBNE ZEMLJE POPUT SRBIJE, NEUTRALNE - KOJE SU SAMO SVOJE! Austrijski političar žestoko se obrušio na Brisel i NATO!

Međunarodni pritisak na Srbiju povodom sukoba Rusije i Ukrajine je potpuno neopravdan i pogrešan, a jedini ispravan put je da Evropska unija prepozna da je sada vreme da joj Srbija pristupi, kaže u intervjuu za Tanjug treći predsednik austrijskog parlamenta Norbert Hofer i ističe da pretnje nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok predstavljaju "pucanj u sopstveno koleno"

15.03.2022

22:10

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija