• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug/informer.rs

06.04.2022

21:12

IZLOŽBA O JASENOVCU OD 7. DO 16. APRILA U PARIZU! Publika u Francuskoj imaće priliku da doživi jedno novo i veoma snažno iskustvo

Društvo

IZLOŽBA O JASENOVCU OD 7. DO 16. APRILA U PARIZU! Publika u Francuskoj imaće priliku da doživi jedno novo i veoma snažno iskustvo

Podeli vest

U Kulturnom centru Srbije u Parizu su četvrtak 7. aprila biće otvorena izložba "Jasenovac. Logor smrti. Zemlja živih" tokom koje će publika u Francuskoj imati priliku da doživi jedno novo i veoma snažno iskustvo na temu logora Jasenovac, rekla je direktorka tog Kulturnog centra Natali Beljanski Popović.

"Ova izložba predstavlja pokušaj umetnika da na jedan specifičan način oživi sećanje na žrtve i ispriča priču o ljudima sa imenom i prezimenom, a ne pruču o brojkama. Nasuprot ideji da se stradali u logorima generalizuju u brojke i na taj način postaju gotovo jedna žrtva, autor kroz osam intimnih priča otkriva žrtve Jasenovca i povezuje nas sa njima i njihovim sudbinama", rekla je Beljasnki Popović za Tanjug.

Još jedna posebnost izložbe, kako je dodala, dolazi od činjenice da je autor odabrao da kroz celo iskustvo prođemo samo uz pomoć zvuka i tako sami razvijamo slike u glavi, osećamo, zamišljamo i sjedinjujemo se sa atmosferom koju je autor želeo da upijemo i doživimo.

Izložba će u Kulturnom centru Srbije u Parizu biti otvorena do 16. aprila.

Pre Pariza ta audio izložba čiji su autori Darko Nikolić i Bogdan Španjević, bila je organizovana u Beogradu, Kragujevcu, Paraćinu, Herceg Novom i Trebinju.

Ona donosi osam zvučnih zapisa i radiofonskih priča o žrtvama logora Jasenovac, a postavka je interaktivna i posetiocima pruža mogućnost da kroz niz dramskih aktivnosti postanu učesnici i ko-kreatori priča.

Oraganizatori izložbe ocenjuju da "diskurs u kome broj žrtava postaje centralni motiv - zapravo zamagljuje čitav niz činjenica i samu suštinu fenomena".

"Žrtve prikazane samo brojem, ma koliki on bio, nikada za nas tako ne postanu licnosti - jedinstveni, neponovljivi, stvarni ljudi, koji su imali svoja imena, nadanja i želje, već ostaju zaboravljeni u bezimenoj masi sakrivenoj iza brojeva u matematici otuđenja", naveli su oragnizatori.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija