• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rina

10.04.2022

08:31

ZAVILI MU ŽIVU RANU, PRENOĆIO JE I SLEDEĆEG JUTRA SE VRATIO NA POLOŽAJ! Zoran se sa Košara vratio živ i sa 17 kopči na glavi! Pucaju teroristi, gađaju...

RINA

Društvo

ZAVILI MU ŽIVU RANU, PRENOĆIO JE I SLEDEĆEG JUTRA SE VRATIO NA POLOŽAJ! Zoran se sa Košara vratio živ i sa 17 kopči na glavi! Pucaju teroristi, gađaju...

Podeli vest

Pre 23 godine, 09. aprila počela je bitka na Košarama koja je potrajala 67 dana

Mnogi srpski junaci branili su tada svoju domovinu svojim životima, a jedan od njih je i Zoran Perović iz čačanskog sela Ostra. Još uvek su, kako kaže, živa sećanja na sve strahote koje je tamo preživeo, kao i na stradale drugove.

- Pucaju teroristi, gađaju nas nekom "crnom strelom" koja baca dva kilometra i kad je završena pucnjava zovemo drugare da pođemo. Jedan se ne javlja, bio je pogođen u kičmu i odmah je umro, već je počeo da se hladi. Drugi je bio živ, pogođen u ključnu kost. Nas četvorica stavili smo ga u šatorsko krilo i nosili tri kilometra do naših položaja. Bio je sumrak, nemamo konopac pa krilo izmiče iz ruku, morali smo na krajeve da ubacimo kamen ili drvo, da ne isklizne iz šake - priseća se Zoran i priča za RINU.

Foto: RINA

Vojna knjižica Zorana Perovića

Bio je redovan vojnik, nišandžija. Sa granice Srbije sa Albanijom 1999. godine, sa krvavih Košara, vratio se živ, ali sa 17 kopči na glavi.

- Drugog dana bio sam u krevetu u jednoj kući, kad su javili da padaju bombe. NATO avion zasuo nas kasetnim. Prvo pukne jedna, pa onda još pet za njom. Moj drugovi odmah su pobegli napolje a ja sam dužio "strelu" i dok sam se okrenuo da je uzmem, na glavu mi je pala greda. Utonuo sam u mrak i dva dana ležao u komi, u poljskoj bolnici. Srećom, izvukao sam se. Još mi stoji to ovde na glavi, imam ušivano ovde i onde, imam smetnju, slabo uveče spavam. Probudili su me ovi moji, sipali mi vodu i lupali šamare, u šumi su mi bolničari pomogli. Zavili su mi ranu, prenoćio sam sedeći, i sutradan odmah otišao na položaj, za nišan trocevca 20 milimetara - kaže Zoran.

Foto: RINA

Zoran Perović

Javnost je o Zoranu Peroviću saznala pre više godina iz priče novinara Gvozdena Nikolića o jednom siromahu iz Ostre koji pešice ide u 22 kilometra udaljeni Čačak, jer štedi novac da bi počeo da gradi kuću. Nosio je na leđima džak od 40 kilograma koncentrata.

Odmah je usledila pomoć sa svih strana. Lokalni privrednici nabavili su poljoprivredne mašine, a grad se postarao za kuću. Zoran danas mirno živi u svom rodnom selu i ostaće upamćen kao neko ko se nikada nije požalio na svoju sudbinu.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija