• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Krstarica

12.04.2022

18:18

OVO SU NAJLEPŠA SRPSKA MUŠKA IMENA! Roditelji su saglasni, a svi odgovori su OVDE!

pexels.com

Društvo

OVO SU NAJLEPŠA SRPSKA MUŠKA IMENA! Roditelji su saglasni, a svi odgovori su OVDE!

Podeli vest

Većina roditelja će se složiti da odabir imena za dete uopšte nije lak zadatak. Pored toga što uopšte nije lak zadatak, izuzetno je i odgovoran

Neki roditelji preferiraju neobična, a neki tradicionalna imena. Kako god, proverite da li se susaglašavate sa ovom listom najlepšim muških imena ili mislite da neka nedostaju na listi?

Luka

Kako je u "korenu" imena Luka reč grčkog porekla "luks", koja se prevodi kao "sjaj; svetlost", ime ima značenje – "onaj koji donosi svetlost"; "sjajan"; "onaj koji obasjava radošću i svetlom".

Poznato je da je ime Luka vezano i za ličnost iz "Biblije", Luku Jevanđelistu, te se iz tog razloga i pretpostavlja da su dečaci ovog imena predodređeni da donesu svojim rođenjem u porodicu i u svoj dom – "milost; blagost; dobrotu; svetlost i pravdu".

Prema statističkim podacima ime Luka je jedno od najčešćih u Srbiji.

Relja

Posebno interesantno i pomalo neobično muško ime za koje nema toliko podataka po pitanju porekla. U principu, svi izvori potvrđuju da Relja vodi poreklo od slavenosrpskom imena Hrebljan.

Samo značenje se dovodi u vezu sa glagolima "žuriti", "hrliti", pa bi simbolika za Relju bila – onaj ko grabi napred!

Foto: pexels.com

Lazar

Definitivno veoma često muško ime kod nas! I sa razlogom – zvučno je i ima istorijsku konotaciju jer odmah asocira na cara Lazara.

Potiče od staro-hebrejske reči Eleazar, a kada je njeno značenje u pitanju – smatralo se da se ovo ime nose oni uz koje je uvek Bog, i koji su posebno nadareni i sve im polazi od ruke. Smatralo se da će dečaci koji se zovu Lazar u životu biti prave vođe.

Andrej

Možda i najčešće muško ime kod nas tokom poslednjih godina. Ime Andrej vodi poreklo od grčkog imena "Andreas", a smatra se da su dečaci sa ovim imenom najhrabriji, najsposobniji i da su naročito smeli u odnosu na druge.

Aleksej

Slovenski oblik imena ALEXIS. Od grčkog imena Alexis u značenju „pomagač“ ili „branilac“, izvedeno od grčkog alexo u značenju „braniti, pomagati“.Ovo je bilo ime grčkog pesnika iz 3. veka pre nove ere, a takođe i nekoliko svetaca.

Upotrebljava se donekle naizmenično sa srodnim imenom Alexius, koje je nosilo pet vizantijskih careva. U engleskom govornom području češće se koristi kao žensko ime. Ovo ime poslednjih godina postaje popularno i sve je učestalije.

Foto: Freepik.com

Konstantin

Iako se lično muško ime Konatantin, dosta često "prisvaja" kao tradicionalno slovensko i srpsko ime i veoma je popularno u našoj zemlji, i jedno je od retkih imena koje ima konstantnost ili pak "trajnost" kroz decenije i vekove, ovo ime je ipak latinskog i grčkog porekla, a što će biti dalje i još detaljnije opisano u nastavku teksta.

Značenje imena Konstantin je najčešće – "onaj koji je stabilna osoba"; "onaj koji je jak"; "osoba koja je čvrsta kao stena"; "onaj koji je nepokolebljiv i istrajan"; "onaj koji je osoba na koju se svi mogu osloniti"; "onaj kome se sve može poveriti"; "čuvar"; "stabilnost"; "stalnost"; "rutina".

Viktor

Roditelji dečaka se takođe sve više odlučuju da im daju ime Viktor – ime za koje svi znamo da je njeno značenje pobeda. Smatra se jednim od starijih imena, a poreklo vodi direktno iz latinskog jezika.

Dakle, dečak koji se zove Viktor je, u simboličnom smislu, rođen da bude pobednik.

Maksim

Maximilian je bilo tradicionalno kraljevsko ime među Habsburgovcima u Austro-Ugarskoj, a takođe i u Bavarskoj. U literaturi se pojavljuje kao suprug Rebeke u istoimenom romanu, a takođe i u romanu "Grof od Monte Krista".

Maksim u doslovnom prevodu znači "najveći". Iako mnogi misle da je poreklo ovog imena rusko, istina je da je Maximus prvobitno bio latinska počasna titula koja se dodeljivala uspešnim vojnim zapovednicima. Ovo ime je poslednjih godina omiljenije među roditeljima.

Foto: Pixabay

Matej

I Matej je jedno od biblijskih imena, koje je nosilo jedan od 12 apostola. Reč je starohebrejskog porekla, a u prevodu znači dar božji.

Interesantno je da je kod nas do nedavno više bila prisutna varijanta ovog imena – Matija, ali u poslednje vreme je sve više dečaka koji se zovu baš Matej.

Teodor

Teodor je ime koje vodi direktno poreklo iz grčkog jezika: "Theodoros" je reč sastavljena od theos (Bog) + doron (dar) u značenju "dar božiji". Ovo ime je popularno na našim prostorima već nekoliko decenija. Skraćena verzija je Todor.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marinko

pre 2 godine

Pre par dana sam kpmentarisao najlepsa srpsja imena. Nije vam se svideo i nena ga. Ni vi se meni nesvidjate.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija