• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.04.2022

22:29

SRBIJA JE 12. U EVROPI, A NA BALKANU SMO MOŽDA I PRVI! IMAMO NAJMANJE 200.000 REGISTROVANIH ALKOSA! Kad je čašica u pitanju, nikom pred sebe ne damo?!

pexels.com

Društvo

SRBIJA JE 12. U EVROPI, A NA BALKANU SMO MOŽDA I PRVI! IMAMO NAJMANJE 200.000 REGISTROVANIH ALKOSA! Kad je čašica u pitanju, nikom pred sebe ne damo?!

Podeli vest

Na godišnjem nivou stanovnik Srbije popije oko 11 litara alkohola, dok je svetski prosek šest, podaci su Svetske zdravstvene organizacije

U našoj zemlji je registrovano više od 200.000 registrovanih alkoholičara, a prema ovim istraživanjima, stanovnici Srbije su po potrošnji alkohola 12 u Evropi, a među prvima na Balkanu. 

Nataša Dostanić, specijalista psihijatrije i rukovodilac Kliničkog odeljenja za alkoholizam ističe za RTS da su ovi podaci vrlo zabrinjavajući, jer su posledice teške ne samo za pojedinca već i za njegovu užu okolinu

Prema njenim rečima, akutno pijanstvo može da dovede do štetnih posledica u tom trenutku, a hronično konzumiranje i do bolesti zavisnosti.

Foto: Pixabay

Zašto se ljudi opijaju?

Doktorka Dostanić objašnjava da do alkoholizma može da dovede struktura ličnosti, sam alkohol kao supstanca i okolina.

Prema njenim rečima, osoba će utehu da potraži u alkoholu ukoliko ne ume da se suočava sa stresnim situacijama, osećanjima i emocijama.

- Alkohol kao supstanca dovodi kratkoročno do poboljšanja raspoloženja, smanjuje anksioznost, napetost i oslobađa od depresije. Svakako da je značajan faktor rizika i porodično okruženje, prijatelji i društvo i šira socijalna sredina u kojoj je to ponašanje prihvatljivo - navodi doktorka.

Foto: printscreen RTS

Dr Nataša Dostanić

Porast alkoholizma među ženama

Doktorka ukazuje i da se poslednjih godina povećao trend alkoholizma među ženama. Odnos između muškaraca i žena je četiri na prema jedan, s tim što se među tinejdžerima taj broj još smanjuje. 

Kako ističe, ženski alkoholizam je obično posledica nekog drugog oboljenja, poput depresije, anksioznosti i neurotskih poremećaja. 

Dostanićeva navodi i da kod tinejdžera ne postoji razvijena zavisnost, što znači da mogu lako da prekinu s konzumiranjem alkohola. Međutim, oni sebe dovode i u rizične situacije koje mogu dovesti do posledica po zdravlje i da utiču negativno na školovanje.

Rizično konzumiranje alkohola

Foto: Shutterstock

Prema SZO standardno piće je jedno pivo od 330 mililitara, jedna čaša vina od 140 ili jedno žestoko piće od 40 mililitara, navodi dr Dostanić.

Za žene je, kako je pojasnila, rizično konzumiranje alkohola više od jednog standardnog pića dnevno, odnosno više od dva standardna pića u jednoj situaciji, dok je za muškarce to više od četiri standardna pića u jednoj situaciji.

- Alkoholizam kao bolest je prisutan ako osoba nastavlja sa prekomernim konzumiranjem alkohola uprkos postojanju očiglednih posledica koje su direktno povezane s tim konzumiranjem. Posledice mogu biti različite zdravstvene, porodične, profesionalne ili socijalne - naglasila je Dostanićeva. 

Znakovi alkoholizma mogu da se primete i kada osoba više nije u stanju da kontroliše količinu unetog pića. Ukoliko osoba naglo smanji dnevnu dozu pića, ili prestane u potpunosti to takođe može da dovede do apstinencijalne krize, odnosno osoba teže podnosi alkohol.

Doktorka ukazuje i da se svega pet posto alkoholičara leči, kao i da je za svaku osobu najteže da sebi prizna da ima problema s alkoholom, kao i da taj problem ne može da reši bez nečije pomoći.

- Svakako da je moguće da se održava alkoholna apstinencija dugoročno, ali je potrebno da se u lečenje uključi i pojedinac i članovi porodice. Takođe, i da istraju u lečenju koje traje od godinu do dve i podrazumeva promenu ponašanja ne samo pojedinca već i svih članova porodice - poručila je Dostanićeva.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija