• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

14.04.2022

11:38

POSKUPELE SVADBE U SRBIJI! Mladenci se zbog CENA odriču i dekoracije, a evo koliko košta najjeftiniji meni

Društvo

POSKUPELE SVADBE U SRBIJI! Mladenci se zbog CENA odriču i dekoracije, a evo koliko košta najjeftiniji meni

Podeli vest

Kovid mere su popustile, a mladenci su končno dočekali da naprave svadbe, međutim termini za venčanja su popunjeni čak do juna 2023. godine, a cene su skočile

Cena menija, odnosno stolice po gostu skočila je miniumu za 3 evra, a matičari u Beogradu digli su cene svojih usluga za 2.696 dinara. Ono što je ostalo isto u odnosu na ranije godine je cena muzike, a većina muzičara radi za bakiš. 

U Srbiji se godišnje održi oko 25.000 venčanja, a ove godine se očekuje da ih bude 30 odsto više u odnosu na prethodne, pa je zbog toga gužva u restoranima, crkvama, kod matičara kažu oni koji se bave organizacijom.

Foto: Pixabay

Poskupele i usluge matičara

Meni skuplji za minimum 3 evra

Boško Bubanja iz Ivent industrije Srbije kaže da su širom Srbije popunjenji svi termini tokom sezone, koja počinje prvog vikenda nakon Vaskrsa i traje do početka novembra.

- Imamo i zakazane svadbe za narednu godinu, negde na jesen, a činjenica da je da dosta planiranih svadbi od prošle i pretprošle godine premešteno za ovu ili narednu.  Kada su te cene ugovarane, bile su drugačije, dok su sada podignute čak 15 do 20 odsto i to uglavnom zbog cene hrane, energenata, kao i rasta zarada zaposlenih. U proseku nigde u Srbiji sada nema cene menija ispod 20 evra, dok je u Beogradu preko 23e - kaže Bubanja i dodaje:

- Nije tu samo plaćanje svečane sale i hrane već su sve ostale neophodne potrepštine poskupele. Počev od odela, venčanica... pa su tako i rasveta i pirotehnička sredstva poskupela.

Zbog ovakvih cena pojedini mladenci odlučili su da se odreknu vatrometa, skupih venčanica, kao i nekih segmenata dekoracije ili odaberu restoran koji je radnim danima jeftiniji nego vikendom.

Foto: Shutterstock

Venčanice poskupele u odnosu na prethodne godine

Poskupele usluge matičara

Pored svih troškova orgenizacije veselja i matičari u Beogradu su podigli cene sa 11.515 dinara na 14.211 plus taksa.

Za venčanja u u sedištu matičnog područja, to jest u sali za venčanja mladenci plaćaju samo republičku administrativnu taksu koja iznosi 320 dinara.

Za venčanja van sedišta matičnog područja, ali isključivona teritoriji matičnog područja u kom se zakazuje venčanje, cena izlaska matičara na teren košta 14.211 dinara i jedinstvena je na teritoriji celog grada Beograda - navodi se na sajtu Grada Beograda.

Što se tiče crkvenog venčanja, one su uglavnom ostale iste i kreću se oko 12.000 dinara.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija