• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.M

14.04.2022

15:14

SJAJNE VESTI ZA ONKOLOŠKE PACIJENTE U SRBIJI! Inovativni lekovi produžavaju život

Shutterstock

Društvo

SJAJNE VESTI ZA ONKOLOŠKE PACIJENTE U SRBIJI! Inovativni lekovi produžavaju život

Podeli vest

Ovih dana navršava se tačno dve godine od kada su savremene terapije za rak pluća stavljene na listu lekova o trošku RFZO, čime su, nakon višegodišnje borbe udruženja pacijenata i lekara, savremeni lekovi postali dostupni i pacijentima u Srbiji, izjavio je direktor Klinike za pulmologiju KC Srbije dr Mihailo Stjepanović

Ovom najmodernijom terapijom, ističe on, produžen je život obolelim pacijentima i znatno popravljen kvalitet njihovog života.

- Udruženje pacijenata za borbu protiv raka pluća "Punim plućima" i lekari Klinike za pulmologiju UKC Srbije, u martu i aprilu sproveli veliko istraživanje o kvalitetu života i lečenju pacijenata sa rakom pluća koji primaju savremene terapije. U istraživanju je učestvovalo 65 obolelih od raka pluća, od toga 43 osobe muškog pola, 22 ženskog pola, sto čini 15 posto svih pacijenata u Srbiji koji se leče savremenom imuno i molekularnom terapijom. Najmlađi pacijent na žalost ima 41 godinu, a najstariji pacijent ima 73 godine - objašnjava dr Stjepanović i dodaje:

- Kada sam ja učio o raku pluća pre par godina, preživljavanje je prosečno bilo od šest do devet meseci. Sada smo zahvaljujući savremenim terapijama stigli da pričamo o periodu od par godina. U ovoj anketi imamo obolele pacijente koji žive duže od pet godina, što je fantastično i to su naši šampioni!

Foto: Shutterstock

Simptomi kancera pluća

* kašalj

* zamaranje

* gubitak u telesnoj težini

* otežano disanje

Direktorka RFZO prof. dr Sanja Radojević Škodrić napominje da lista inovativnih lekova izlazi jednom godišnje, a cilj države je da izlazi i češće.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Sanja Radojević Škodrić napominje da lista inovativnih lekova izlazi jednom godišnje 

- Zahvaljujući inovativnim lekovima koji značajno menjaju tok i ishod lečenja, neke od najtežih bolesti postaju hronične bolesti. Takođe, jedna od ključnih stvari od značaja za primenu inovativne terapije su iskustva pacijenata, njihovih porodica i zdravstvenih radnika, a na osnovu čega se procenjuje i potvrđuje efikasnost i značaj ovih lekova. To nam daje dodatni podstrek u planiranju stavljanja što većeg broja inovativnih lekova - naglašava prof dr Radojević Škodrić i napominje:

- Kada govorimo o daljim planovima za lečenje karcinoma pluća, cilj je da se obezbedi inovativna terapija i za pacijente sa nižom ekspresijom biomarkera ispod 50 odsto. Inovativna terapija za karcinom pluća koja je stavljena na listu lekova početkom 2020. godine je obezbeđena za sve pacijente koji ispunjavaju stručne kriterijume i država je postavila kao cilj da, kada se obezbeđuju inovativni lekovi oni budu dostupni za sve pacijente kojima je potrebna. 

Bonus video:


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17