• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/Mediji

18.04.2022

19:16

(VIDEO) METOHIJA JE SRPSKA SVE DOK GORIOČ BDI NAD NJOM! Legenda kaže da je Bog svetinju na to mesto postavio - SRBI SE NISU MOGLI SLOŽITI OKO...

Fotoilustracija

Društvo

(VIDEO) METOHIJA JE SRPSKA SVE DOK GORIOČ BDI NAD NJOM! Legenda kaže da je Bog svetinju na to mesto postavio - SRBI SE NISU MOGLI SLOŽITI OKO...

Podeli vest

Sa zidina ovog manastira kažu da se vidi cela Metohija. U 14. veku ,na ovom mestu, kralj Stefan Dečanski je u znak zahvalnosti za izlečenje podigao manastir posvećen Svetom Nikoli i nazvao ga - Gorioč( gori - oči)...

Manastir Gorioč, metoh je  manastira Visoki Dečani  i nalazi se na Beloj steni, severozapadno od gradića Istoka, na severu Metohije. Sagradio ga je sveti kralj Stefan Dečanski kao zahvalnost svetitelju  što mu je na tom mestu iscelio ,, ogorele oči,,. Naime, Stefan Dečanski je bio oslepljen nakon pobune protiv svog oca, kralja Milutina. 

Starije predanje pominje crkvu Ivanju koja je doletela iz vazduha. Legenda kaže da je negde u vreme raskola crkve oko 1054.godine došlo do svadje medju narodom oko izgradnje crkve i njenog oltara. Kako nisu mogli da se dogovore na koju stranu treba okrenuti oltar - istočnu ili zapadnu molili su se Bogu da im pokaže šta treba činiti.

Tada je iz nebesa doletela crkva Ivanja, posvećena rođenju Jovana Krstitelja sa oltarom okrenutim ka istoku. Nekoliko vekova kasnije Sveti kralj je na ruševinama ove crkve  izgradio manastir Gorioč, a gradiću u blizini nadenuo ime Istok. Da li zbog oltara ili mnogobrojnih izvora koji postoje u okolini, neobični naziv - Istok, grad nosi i danas.

FOLKSVAGEN STIŽE U SRBIJU, EKSPERTI NEMCIMA DAJU NAJVEĆE ŠANSE! Šta bi za našu zemlju značilo da u doba krize dođe svetski auto gigant?!

Kada je reč o samom manastiru, reč je o jednostavnoj, jednobrodnoj crkvi u kojoj se čuva 11 ikona oslikanih u 16., 17. i 18. veku. U manastiru se čuvala i biblioteka srednjovekovnih knjiga, sa vrednim rukopisima iz 14. i 15.veka. Ruski putopisac Gilferding sredinom 19. veka neke od knjiga poneo sa sobom u Rusiju i one se  danas se čuvaju u Biblioteci grada Petersburga. 

Prvobitna crkva iz 14. veka nije sačuvana. Manastir je  obnavljan u 16.i 18. veku kao i početkom 20. veka.U toku Drugog svetskog rata, albanski nacisti koristili su crkvu kao zatvor i u njoj mučili zatvorene Srbe.  Oduvek je bio jedno od središta duhovnog života naroda sa prostora severne Metohije, poznatijeg kao Hvosno.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija