• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/TV K1

21.04.2022

17:09

ŠTA JE POŠLO PO ZLU NA POROĐAJU RONALDOVE PARTNERKE I ZAŠTO JE BAŠ DEVOJČICA PREŽIVELA, A DEČAK PREMINUO? Doktorka objasnila sve!

Instagram/Kristijano Ronaldo

Društvo

ŠTA JE POŠLO PO ZLU NA POROĐAJU RONALDOVE PARTNERKE I ZAŠTO JE BAŠ DEVOJČICA PREŽIVELA, A DEČAK PREMINUO? Doktorka objasnila sve!

Podeli vest

Vest koju je Ronaldo objavio na Instagramu da su on i njegova nevenčana supruga izgubili jednu bebu na porođaju, već dva dana je vest broj jedan

''Naš sin je preminuo, ćerka je dobro“, napisao je je Ronaldo na društvenoj mreži.

Ginekolog prof. dr Ana Mitrović je u „Uranku“ na televiziji K1 istakla je da su detalji o ovom slučaju nepoznati, te da se samo može nagađati šta je sa trudnoćom ili na samom porođaju krenulo naopako. Ali, da su blizanačke trudnoće uvek rizičnije.

Ono što iz dosadašnjih medijskih napisa možemo zaključiti je da je reč o vantelesnoj oplodnji i da se Ronaldova supruga porodila u sedmom ili osmom mesecu, napomenula je prof.dr Mitrović.

Foto: photomaster

Prof.dr Mitrović: Blizanačke trudnoće su rizične

Problem blizanačkih trudnoća

Svaka blizanačka ili trudnoća sa tri i više ploda, uglavnom se završava pre vremena i lekari se nikada ne obraduju kada vide da su u procesu VTO napravili blizance ili više beba - rekla je prof.dr Mitrović.

Ona je dodala da se za centre koji imaju veliki broj blizanačkih trudnoća, smatra da ne rade dobro. Kod trudnoća koje se završavaju pre vremena, problem je u tome što se rađa težinom nezrelo dete, koje najčešće ima i nerazvijena pluća i mozak.

- Sve zavisi od toga u kojoj nedelji se trudnoća završi (da li u 25. ili 32). Nekada 100 grama više i nedelja dana trudnoće duže, prave veliku i ozbiljnu razliku. Razvijenost pluća kod prevremeno rođenih beba je najveći problem, kao i nezrelost centralnog nervnog sistema i sklonost krvarenju u mozgu i konvulzijama – objasnila je prof.dr Mitrović u „Uranku“.

Prema njenim rečima, u opštoj populaciji prevremeni porođaji dešavaju se u procentu od 10 do 12 odsto, dok je kod blizanačkih i višeplodnih trudnoća taj procenat između 15 i 30 odsto.

Sve zavisi od godina majke, njene materice, postojanja nekog hroničnog oboljenja. Materica je takva da je „pravljena“ za jedan plod, a kada imamo dve ili više beba, do kontrakcija dolazi ranije i veće je istezanje materice - podvukla je prof.dr Mitrović.

Jednojajčane trudnoće komplikovanije

- Kada vidimo mamu u šestom ili sedmom mesecu koja ima višeplodnu trudnoću, ona nam izgleda kao da je pred porođajem. To je zato što u stomaku ima veću količinu plodove vode. Najpovoljnija je dvojajčana trudnoća, jer se bebe nezavisno razvijaju u uterusu. Mnogo su komplikovanije jednojajčane, jer se bebe nalaze u jednoj amnionskoj kesi i dele posteljicu – kazala je prof. dr Ana Mitrović na televiziji K1.

Foto: printscreen Twitter

Najpovoljnija je dvojajčana trudnoća

Nepredvidljiva stanja

Bilo kako bilo, pregledi kod blizanačkih trudnoća su češći i te trudnice, jer dolazi do popuštanja grlića zbog većeg opterećenja.

Međutim, kako je napomenula prof. dr Mitrović na samom porođaju mogu da se dogode teško predvidljiva stanja, kod kojih nažalost lekari malo šta mogu da učine da bi sprečili smrtni ishod ploda.

Može doći do tromboze u pupčaniku ili prevremenog odlubljivanja posteljice kada se javlja masivno krvarenje. To su najurgentnija stanja i najčešće se ne može izaći kao pobednik, jer to ne može da se predvidi. Prema našem iskustvu i nepisanoj medicini, kod prevremenih porođaja devojčice su otpornije. One i u najlošijim uslovima smognu snage da prežive - zaključila je prof. dr Mitrović.

 

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija