• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti.rs

21.04.2022

13:07

SENAT ODLUČIO! MOŽE MATURA, ALI I POLAGANJE PRIJEMNOG ZA UPIS NA UNIVERZITET! Evo, šta još treba da znaju BUDUĆI BRUCOŠI...

Printscreen

Društvo

SENAT ODLUČIO! MOŽE MATURA, ALI I POLAGANJE PRIJEMNOG ZA UPIS NA UNIVERZITET! Evo, šta još treba da znaju BUDUĆI BRUCOŠI...

Podeli vest

Univerzitet u Beogradu podržava uvođenje državne mature u obrazovni sistem školske 2023/24.godine, ali traže prelazni period

Čelnici Beogradskog univerziteta doneli su odluku da se tokom prelaznog perioda od tri ili četiri godine, uporedo sa državnom maturom zadrži dosadašnji sistem prijemnih ispita.

Autonomija univerziteta podrazumeva pravo fakulteta na utvrđivanje pravila studiranja i uslova upisa studenata, a kreiranje upisne politike je jedan od osnovnih faktora autonomije univerziteta.

Ovo su zaključci koje je definisala radna grupa, koju čine prorektor za nastavu UB i predsednici veća grupacija, a koje je u sredu na sednici Senata, saopštio rektor Vladan Đokić. Zaključci, kojih ima šest, biće prosleđeni Ministarstvu prosvete.

Foto: Beta/Ana Slović

Beogradski univerzitet

Na univerzitetu smatraju da bi se tokom prelaznog perioda upoređivali efekti državne mature u gimnazijama i srednjim stručnim školama.

 

Istovremeno bi se analizirala i uspešnost testova, tipova zadataka i pitanja, načina polaganja, kao i softver za obradu podataka. Na osnovu toga dobili bi se pouzdaniji parametri o kvalitetu stečenih znanja i efekti uvođenja samo državne mature.

Jedan od zaključaka je i da će fakulteti, u skladu sa svojim specifičnostima, utvrditi koji se predmeti sa opšte, stručne i umetničke mature vrednuju prilikom upisa na studije.

Problemi

Takođe, naglašavaju da treba imati u vidu da na UB dolazi i veliki broj učenika iz Republike Srpske i Crne Gore, pa se otvara problem prijavljivanja i rangiranja kandidata, jer se u njihovom sistemu obrazovanja ne polaže državna matura. Tu je i problem rangiranja državljana Srbije, koji su školu završili u inostranstvu gde nema državne mature, kao i učenika iz Srbiji koji su srednje obrazovanje završili pre uvođenja državne mature.

Velika konkurencija

Univerzitet je stava da se polaganje kvalifikacionog ispita na fakultetima, koji će predstavljati deo vrednovanja kandidata u prelaznom periodu, mora obavljati nakon polaganja predmeta sa državne mature.

Na Senatu je rečeno i da će konkurs za upis studenata u školsku 2022/23. godinu biti raspisan početkom maja. Na raspolaganju je 358 programa za 26.739 studenata na svim nivoima studija.

Rektor Vladan Đokić naveo je i da je na pojedinim fakultetima izuzetno velika konkurencija, kao na FON ili psihologiji na Filozofskom fakultetu, dok postoje i oni za koje ne postoji velika zainteresovanost:

-Oni bi morali da inoviraju studijske programe i privuku veći broj stranih studenata, kao i da uspostave jaču saradnju između fakulteta Univerziteta u Beogradu - kaže Đokić.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Kampanja Srbije u Savetu Evrope dala rezultate! Španija besna na Nemačku, a Francuska pružila ruku partnerstva! (VIDEO)
Live TV

Kampanja Srbije u Savetu Evrope dala rezultate! Španija besna na Nemačku, a Francuska pružila ruku partnerstva! (VIDEO)

Predsednik Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Gerald Knaus izjavio je da se neke članice Saveta Evrope, uključujući Nemačku i Francusku, spremaju da blokiraju glasanje o pristupanju tzv. Kosova u Savet Evrope u maju. Knaus dodaje da je ovo usledilo nakon kampanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uključujući lični apel predsedniku Francuske Emanuelu Makronu da ne dozvoli glasanje o prijemu tzv. Kosova, kao i opredeljenost Srbije da kupi 12 francuskih aviona "Rafal". Na ovu temu u "Info jutru" govorio je politikolog Ognjen Gogić.

06.05.2024

12:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija