• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

23.04.2022

11:21

TUBERKULOZA PONOVO NAPADA DECU! Dr Žujović upozorava da se ovi simptomi nikako ne ignorišu

Društvo

TUBERKULOZA PONOVO NAPADA DECU! Dr Žujović upozorava da se ovi simptomi nikako ne ignorišu

Podeli vest

U dečjoj bolnici KBC "Dragiša Mišović" osmoro dece se leči od tuberkuloze, a dr Dejan Žujović iz Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu govorio je o specifičnostima ove bolesti i kako roditelji mogu da je prepoznaju

Mališani imaju standardne tegobe - kašalj, povišenu temperaturu, kao i specifične promene koje se uočavaju na rendgenskom snimku pluća.

Inače, ne reaguju na antibiotsku terapiju kao što bi reagovali kod drugih infekcija.

Dr Žujović je  govorio o pojavi slučajeva tuberkuloze među decom u Beogradu, ali je naglasio da imamo jako nisku incidenciju tuberkuloze u našem društvu. Posebno je govorio o ishrani, kao bitnom segmentu na koji treba da obratimo pažnju.

Foto: printskrin/kurir tv

Dr Dejan Žujović

- Stanje našeg imunog sistema, što opet proizilazi iz ekonomskog statusa, godine života, pa i moguća ekspozicija. U suštini, ne bi trebalo toliko razmišljati šta su faktori rizika, jer mi trenutno imamo jako nisku incidenciju tuberkuloze u našem društvu i mislim da pričati danas u tom smnislu je preterano. Mnogo smo u boljoj poziciji nego nekada - kaže dr Žujović.

Nema razloga za brigu

Ipak, kako kaže dr Žujović nemamo razloga za brigu.

- Danas imamo pojavu tuberkuloze kod 8 do 9 slučajeva na 100.000 stanovnika. Nekada je Beograd pre Drugog svetskog rata imao 800 slučajeva na 100.000 stanovnika. Dosta smo napredovali u prevenciji i u lečenju. Pretimo lečenja i kontakte obolelih - rekao je dr Žujović.

Uprkos dostupnoj i obaveznoj vakcini BCG koju deca primaju još u porodilištu, tuberkuloza još uvek nije stvar prošlosti.

- Standardna dužina lečenja tuberkuloze jeste oko šest meseci, ali to ne mora da bude sve vreme u bolničkim uslovima. Poželjno je da prva dva meseca pacijenti uzimaju terapiju pod nadzorom. Tuberkuloza napada sve, i decu, žene, muškarce, stare, mlade. Ona nikada neće biti iskorenjena. Čak i zemlje sa visokim standardima imaju obolele od tuberkuloze - rekao je dr Žujović.

Na šta treba obratiti pažnju

Doktor je savetovao i roditelje, ali i odrasle na šta da obrate pažnju.

- Treba obratiti pažnju ako osoba ima nisku temperaturu, ili blago povišenu, oslabljen imunitet, apetit, ako kašlje duže od tri nedelje, meseca dana, znojiš se noću. Radi se rentgen snimak pluća. Deca su uvek oboljevala. Eto i deca Laze Lazarevića i on su umrli od tuberkuloze. Dva sina je, pre nego što je i sam umro od tuberuloze, izgubio od tuberkuloze - kaže je dr Žujović.

Roditeljima je savet da posebno paze na ishranu svoje dece.

- Savet roditelja bi bio da paze na ishranu svoje dece. Mislim da tu imamo dosta problema. Naša deca se više hrane po pekarama, nego što jedu na kašiku u svojim domovima. Nema tu mnogo filozofije - ističe je dr Žujović.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija