• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug.rs

22.04.2022

20:34

PATRIJARH PORFIRIJE SLUŽIO VEČERNJE! IZ HRAMA SVETOG SAVE IZNETA PLAŠTANICA!

Tanjug.rs

Društvo

PATRIJARH PORFIRIJE SLUŽIO VEČERNJE! IZ HRAMA SVETOG SAVE IZNETA PLAŠTANICA!

Podeli vest

Patrijar Srpske pravoslavne crkve Porfirije služio je večernje Velikog Petka u Hramu Svetog Save

Tom prilikom je izneta Plaštanica - platno na kojem je prikazan Gospod Isus Hrist neposredno posle skidanja sa Krsta.

Na Plaštanici" je predstavljeno i Hristovo polaganje u grob, kao i Bogorodica, Josif, Nikodim i evanđelista Jovan.
 

Foto: Tanjug.rs

Srpski patrijarh Porfirije je služio Večernje na Veliki petak

Plaštanica je u toku pojanja na večernjem bogosluženju u Hramu Svetog Save položena zajedno sa Jevanđeljem na sredinu hrama na poseban sto.

Patrijarh je u besedi okupljenim vernicima kazao da je današnji dan "najveći dan u isto vreme besmisla i smisla.

Kazao je da je najveći greh koji čovek mogao da učini greh Velikog Petka, jer je "onoga koji sve stvorio savršenim i dobrim, koji je svemu, a pre svega čoveku namenio Carstvo nebesko ovde, čovek prezreo i ubio".

-Čovek ga je ubio, a svi smo učesnici jedne jedinstvene ljudske prirode i u tom smislu svi smo učesnici najvećeg greha u istoriji ljudskog postojanja, a to je greh bogoubistva - rekao je patrijarh.

Danas je čovek, kazao je, raspeo izvor svog života, ubio smisao svog postajanja, a "Gospod je primio na sebe svu nepravdu ovoga sveta, sve što je ljudsko izuzev greha".

-Pobedio je i umesto besmisla otvorio put u smisao, umesto ada, otvroio put u raj. Učinio nas da možemo biti učesnici njegovog života i dela. Svega toga ne bi bilo da nije ljubavi Hristove i spremnosti da uziđe na krst i uzme na sebe sve naše promašaje i grehe- naveo je Porfirije.

Kako je rekao, hrišćani osećaju najdublju tugu zbog toga što su uradili Hristu i "to nije tuga beznađa, već radosna tuga, jer u krstu je i pobeda, na krstu Hristos je pobednik, a na krstu je već i vaskrsenje".



 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija