• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir.rs

27.04.2022

20:18

AKO SMO NA SAHRANI SAMO MI, BEZ POPA, JASNO MI JE ŠTA SE DESILO... Muzičar iz pogrebnog orkestra otkrio šta mu najteže pada na pogrebu!

Društvo

AKO SMO NA SAHRANI SAMO MI, BEZ POPA, JASNO MI JE ŠTA SE DESILO... Muzičar iz pogrebnog orkestra otkrio šta mu najteže pada na pogrebu!

Podeli vest

Cena orkestra za sahranu u Beogradu je 15- 16.000 dinara, zavisno od groblja, a van Beograda je skuplje

Muzika za sahrane treba da bude nežna, nešto tiho što će možda malo da ublaži tugu na sahrani, kaže muzičar iz pogrebnog orkestra.

Pošto je u pitanju svečani čin, on dolazi u crnom odelu sa kravatom.

I, naravno svira primerenu muziku. Kako navodi, najčešće se traže starogradske pesme "Tiho noći" , "Na te mislim", "Kad bi ove ruže male", "Što se bore misli moje", "Nizamski rastanak", "Noć je tako tiha", "Bila je tako lijepa".

Foto: pixabay

Na sahranama se najčešće traže starogradske pesme

Muzika je pravoslavni običaj

Iza trubača Aleksandrom Petrašom su godine iskustva, što u vojnom orkestru, koji svira i sahrane, što za građanstvo. 

- U gradu, sveštenik peva samo u kapeli ili crkvi i prilikom ukopa, a na selima, kada se ide u povorci kroz selo, peva se sve vreme u hodu, dok muzika pokriva deo - objašnjava ističući da je muzika pravoslavni običaj.

Ovaj muzičar kaže da su venci i cveće katolički običaj, dok muzika postoji i kod pravoslavaca, a pogotovo kod katolika.

Retkost je da na sahrani bude samo orkestar.

- To se dešava ako pokojnik nije kršten, ako su samoubice... Tad znam šta se desilo - kaže dodajući da je sviranje na sahranama emotivno iscrpljujući posao.

Krenuo je da svira još iz vojske, pa su usledili ratovi i sahranjivanje boraca. Tada mu je bilo teško. Taman kada mu se učini da je postao imun na žalost, demantuje ga sahrana nekog deteta.

- Nije lako - kaže.

Dostojanstven orkestar u Subotici

Petraš kaže da se sahrane razlikuju i kao primer dostojanstvenog sahranjivanja navodi ono što je video na groblju u Subotici.

- Grobari imaju crna odela, crne beretke, bele rukavice i crne cipele. Ljudi prvo nas vide i zato je bitno i kako izgledaš. Sahrana je jedan svečan čin. Treba svi da budu primereno obučeni. Ja se čudim kada ovde dođu u minićima, trenerkama i šortsevima. Ne možete da dođete u papučama, to je logično - ukazuje Petraš.

On dodaje da na sprovod odlaze po pozivu, a cena se razlikuje od mesta do mesta.

- U Beogradu je 15-16.000, zavisno od groblja, a van Beograda je skuplje. Ne mogu isto da koštaju Pazova, Lajkovac, Kragujevac i Niš - kaže i navodi da se na put polazi sa dva auta.

U takvim situacijama, kao što su sahrane ima i nepredviđenih okolnosti. Tako se, recimo dešavalo da sviranje bude prekinuto.

- Desilo se da krenemo da sviramo, da nas zaustave i kažu da će se neko onesvestiti. Naravno, plate. Nedavno smo išli u Niš. Isto smo počeli sa pogrebnim maršom, odsvirali "Na te mislim", pa su nam rekli: 'Nemojte sad, roditelji će da popadaju". Posle je bilo nemojte ni sad, nego posle... Pripalo im je teško - objašnjava dodajući da je pratnja zapravo prekinuta.

Inače, posmrtni govori su uobičajena stvar na sahranama. Umesno je, smatra Petraš da se na taj način najbliži oproste od pokojnika.

- Na vojnoj sahrani ima govor. Kod Crnogoraca ima bar tri govora. Nekad me konsultuju, a ja kažem da bi bio red da se kaže par rečenica. Neretko je da to budu stranice i stranice. Razumem i to i podržavam - objašnjava.

 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija