• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: J. Marković

27.04.2022

18:44

RUSIJA JE ZAVRNULA SLAVINU BUGARIMA, ALI SRBIJA ĆE IMATI GAS! A šta ako Sofija ne ispoštuje međunarodni ugovor sa našom zemljom? ŽIVIMO U SVETU U KOM SE...

Printscreen

Društvo

RUSIJA JE ZAVRNULA SLAVINU BUGARIMA, ALI SRBIJA ĆE IMATI GAS! A šta ako Sofija ne ispoštuje međunarodni ugovor sa našom zemljom? ŽIVIMO U SVETU U KOM SE...

Podeli vest

Da li će obustava gasa Poljskoj i Bugarskoj uticati na isporuku Srbiji, budući da nama gas stiže upravo "Turskim tokom", koji prolazi kroz Bugarsku?!

Najveći proizvođač prirodnog gasa u Rusiji, ali i na svetu, gigant Gasprom saopštio je da je potpuno obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj, jer nisu izvršile plaćanje u rubljama. 

Problem Srbije mogao bi biti baš u tome što je Bugarska tranzitna zemlja gasa koji se isporučuje Srbiji. Iako nismo na spisku neprijateljskih zemalja Rusije, pa gas, pored toga što ne moramo da plaćamo u rubljama, plaćamo i po povlašćenoj ceni, novonastala situacija mogla bi da nam znatno oteža da dođemo do ovog energenta.

Šta će biti sa gasom koji plaća Srbija?

Iz Centra za međunarodnu saradnju oglasio se Stevica Deđanski, koji je za Informer.rs objasnio kako stoje stvari. Iako situacija nije sjajna za naše susede, Deđanski smatra da Srbija nema razloga za brigu. 

Foto: Beta

Stevica Deđanski

- Gas koji nam je neophodan dolazi "Turskim tokom", kroz Bugarsku. Tranzitnim zakonom regulisano je da svaka država koja je platila gas - mora ga dobiti, a država tranzita za to dobija novac. Bez obzira na to da li je tranzitna država i sama korisnik gasa. Bugarski zvaničnici obećali su da neće stopirati niti ometati dotok gasa Srbiji, Mađarskoj i ostalima kojima gas stiže "Turskim tokom". Sada se treba pouzdati u naše prijatelje, kako Ruse, tako i susede i verovati da neće učiniti ništa nepromišljeno. Smatram da problem ne bi trebalo da imamo sa dotokom gasa, ali ako do toga, kojim slučajem dođe - to bi bilo strašno, jer alternativa bi bila toliko skupa i toliko teško bi se izvelo sve to, da je na nivou naučne fantastike. Građani bi trebalo da ostanu mirni, za sada ne deluje kao da ćemo imati problem sa ovim energentom - objašnjava Deđanski.

Mihajlović: Sve je u redu

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović tako je izjavila da se snabdevanje gasom u Srbiji za sada odvija neometano i da naša zemlja dobija gas preko Bugarske, kao i do sada. 

Gas iz Gasproma tranzitira se ka Srbiji u ne manjim količinama nego obično - oko šest miliona kubnih metara gasa - rekla je Mihajlovićeva novinarima u Vladi Srbije.

Ana Brnabić: Biće gasa!

Mišljenje ovog stručnjaka je potvrdila i premijerka Ana Brnabić na ekonomskom forumu na Jahorini. Ona ocenjuje da je nemoguće da Srbija ostane bez gasa koji je uredno platila.

Iako je u današnje vreme sve moguće, nisam zabrinuta za dotok gasa putem Balkanskog toka kroz Bugarsku u Srbiju. To bi bio presedan takvih razmera, koji nikada do sada nije viđen. To bi značilo da ne postoje nikakvi ugovori, ugvorne obaveze, vladavina prava, već Divlji zapad - naglasila je Brnabić u izjavi novinarima na Jahorina ekonomskom forumu na pitanje o izjavi predstavnika Bugarske u vezi tranzita ruskog gasa.
 

Foto: printscreen

Ana Brnabić

Ona je ukazala da bi uzimanje gasa u tranzitu značilo i da roba na kamionima u tranzitu, ako se nekome svidi, može biti uzeta.

- Sama priča o tome i sama rečenica bugarskog premijera - mi nećemo to raditi, jednostavno nije na mestu. To niko ne sme ni da zamisli da uradi, a ne da kaže ''dovoljno smo dobri da to ne radimo" - istakla je Brnabić.

Ona je kazala da bi, ako bi neko uzeo gas u tranzitu, to dovelo do toga da ne postoji više nikakva sigurnost ni za koga u Evropi i svetu. Podsetila je da je Srbija uložila više od milijardu evra u gasovod.

- Pritom smo platili gas, naš je gas, imamo ugovor o snabdevanju sa Rusijom. Desilo se da prolazi kroz Bugarsku, da oni imaju probleme, ali bugarski problemi nisu naši problemi - ukazala je Brnabić. Uzimanje srpskog gasa u tranzitu, ponavlja, bio bi presedan.

- Ali, svašta je viđeno u prethodnom periodu - dodala je ona.

Bugarski ministar energetike se oglasio!

Bugarska bi iz protesta, mogla da "zavrne" gas, ili da ga jednostavno "uzme za sebe" u količinama koje kaže da je platila i samim tim ne ispoštuje ugovor, iako je bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov izjavio da do toga neće doći.

Bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov rekao je, nakon što je Gasprom u potpunosti obustavio gas Poljskoj i Bugarskoj, da je njegova zemlja lojalan partner svim susednim zemljama i da neće isključiti gas ni Srbiji ni Mađarskoj.

„Bugarska nije Rusija. Kada budemo imali mogućnost, pomoći ćemo svim susednim zemljama. Nećemo stvarati veštačke smetnje u susednim zemljama”.

Ukrajina krala tranzitni gas

Međutim, Evropa još uvek pamti velike gasne krize koje su se dogodile klada Ukrajina nije poštovala ugovor sa Rusijom. Ukrajini je tada ukinut dotok gasa, međutim, ona je, kao tranzitna zemlja nastavila uzima količine gasa koje su joj bile potrebne, dok je zemljama koje preko nje dobijaju gas baš tu količinu uskraratila. 

Problem je rešen tek kada je na videlo izašao podatak da Rusija ne šalje manje količine gasa zemljama sa kojima ima ugovor, već su oni zakinuti od strane Ukrajine, koja je tuđi gas praktično krala.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
koki

pre 1 godinu

Pa taj presedan je vec napravila ukrajina koja po gaspromu duguje 27 milijardi dolara za gas. I sta se desilo - nista. Jos ih zapad pomaze.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija