• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

29.04.2022

07:00

MORE NIKAD SKUPLJE! GRCI ISKORISTILI KRIZU U UKRAJINI, PA DIGLI CENE U NEBESA! Kafa košta 5 evra, a vekna hleba...

Informer

Društvo

MORE NIKAD SKUPLJE! GRCI ISKORISTILI KRIZU U UKRAJINI, PA DIGLI CENE U NEBESA! Kafa košta 5 evra, a vekna hleba...

Podeli vest

Srpski turisti koji su praznične dane proveli na moru šokirani su cenama namirnica, koje su naglo skočile

Ako planirate odmor u Grčkoj ovog leta, spremite se da jednu kafu plaćate pet evra, a veknu hleba čak 2,40 evra! More je ove godine skuplje nego ikada!

Srpski turisti koji su vaskršnje dane proveli na moru šokirani su cenama namirnica, koje su naglo skočile zbog rata u Ukrajini.

Tako, na primer, sada, van sezone, giros košta čak pet evra, a ako se odlučite za giros pitu, koju vam serviraju u tanjiru, to će vas izaći čak sedam i po evra. Malo pivo u kafiću je došlo i do četiri i po evra. Drastično su skočile i cene hleba, voća i povrća u marketima, a brojni turisti se žale i na cene slatkiša, sokova i flaširane vode, koji su neizostavan deo letovanja.

Papreno van sezone

Među njima je i Nebojša A., koji je na profilu "Live From Greece" objavio sliku iz marketa na Eviji, gde je cena vekne hleba od 800 grama, verovali ili ne, čak 2,4 evra!

Foto: Informer

Da su cene hrane visoke i znatno veće nego prethodnih godina svedoči i Biljana Stevanović iz Velike Plane, koja se upravo vratila iz Leptokarije.

- Išla sam sa suprugom i kumovima za praznike, da iskoristimo lepo vreme i dok još nisu gužve na plažama i u gradu. Grci se i dalje spremaju za sezonu, ali svi kažu da će ove godine biti teško, jer su posledice rata baš očigledne. Cene smeštaja su već sada skočile, ali isto tako i cene namirnica, bilo da kupujete u marketima ili u manjim piljarama. Ako je ovako krajem aprila, ne smem da pomislim šta će biti u sezoni. Već sada je kafa pet evra, malo pivo četiri i po evra, flašica vode u prodavnici 70 centi. Takve cene prošle godine nisu bile nigde... Da vam ne pričam da je moje omiljeno piće na moru, aperol špric, čak osam i po evra, što je skoro 1.000 dinara. Pitam se samo šta će tek biti u julu i avgustu?! - priča Biljana.

Kobasice kao "luksuz"

Kako kaže, ostala je šokirana i kada je videla cene voća i povrća.

- Kilogram krastavca je 2,95 evra, paradajza 2,80, banana 1,80. Jedino su jagode približno kao kod nas, pa smo ih plaćali oko dva evra. Sokovi su takođe poskupeli, litar običnog napitka od pomorandže plaćali smo 1,65 evra, a litar dugotrajnog mleka 1,60. Limenke sokova su slične kao i kod nas i one su od 0,60 do 0,80 centi. Mada, moram priznati da me je najviše šokirala cena mesa kod njih, i to na pijacama. Kilogram njihovih domaćih kobasica koje smo spremali za ručak plaćali smo čak 7,20 evra! To je zaista preskupo, kao da smo jeli ne znam kakvo luksuzno jelo!

UPOREDNE CENE HRANE

                                                           Grčka                          Srbija
1 kg paradajza                                       329                              240
1 kg krastavca                                        347                             150
1 kg banana                                           212                              110
1 kg jabuka                                            242                              90
vekna hleba                                           283                               60
1 kg buta                                               740                              580
1 kg kobasica                                         850                              450
1 l dugotrajnog mleka                            188                              100
250 ml flaša vode                                   81                                45
1 l soka                                                195                               125
limenka soka                                          75                                60

*cene su izražene u dinarima po zvaničnom kursu

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sima

pre 1 godinu

Не разумем шта је аутор хтео да каже? У Грчкој је скупо а у ЦГ није. Управо уплатио смештај у Грчкој по истој цени као и прошле године. Цене хране свуда скачу па и у Грчкој. И код нас би да нису под државном контролом. Е таман су достигле цене од прошле године у ЦГ и Хрватској. Ако нека агенција хоће што скупље да прода своју понуду у Црној Гори и Хрватској нека плаћа рекламе а не овако. Можда и аутор чланка има родбинских афинитета према ЦГ али онда то није професионално.

beli

pre 1 godinu

I treba, ko nas tera u Grčku,treba da podignu još više, pored ovako lepe naše Srbije prebogate svim i svačim,još je zanimljivo da iz sela na more ide jedva 2-5 posto ljudi a iz grada moraju svi jer su preumorni ,naradili se ,jedino jadan seljak ne mora da se odmara on nije umoran

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija