• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rts

29.04.2022

09:57

BEOGRAĐANKA PREKO INTERNETA KUPILA MASAŽER OD 1600 EVRA, kad je stigao doživela je ŠOK! Prevara sve više, ovo je JEDINI način da se ZAŠTITITE

Društvo

BEOGRAĐANKA PREKO INTERNETA KUPILA MASAŽER OD 1600 EVRA, kad je stigao doživela je ŠOK! Prevara sve više, ovo je JEDINI način da se ZAŠTITITE

Podeli vest

Jedna Beograđanka kupila je aparat za masažu koji je platila 1.600 evra, ali on ne radi. Reklamacije, a ni prodavca, međutim, nema jer ga je kupila preko interneta

Nacionalna organizacija potrošača napravila je listu neregistrovanih trgovaca na društvenoj mreži Instagram i dostaviće je Tržišnoj inspekciji. Šta je uslov da se bezbedno kupuje preko društvenih mreža.

Jedna Beograđanka kupila je aparat za masažu, platila 1.600 evra, ali on ne radi. Reklamacije, a ni prodavca, međutim, nema jer ga je kupila preko interneta. Za njim traga i Tržišna inspekcija.

Na ovakve pojave upozorava i Nacionalna organizacija potrošača, koja je objavila novu listu od 435 prodavaca za koje se sumnja da prodaju robu na crno preko društvenih mreža.

- Ovaj spisak se pravi na osnovu prijava potrošača koji su oštećeni. Kao organizacija i mi smo se bavili istraživanjem da vidimo ko se oglašava, čije su glasne poruke primamljive, a ne poštuju zakon - kaže Nikica Jovanović iz Nacionalne organizacija potrošača Srbije.

Veliki broj Instagram profila sa prethodne liste je ugašen. Pošto sve više ljudi kupuje onlajn, međutim, povećava se i broj neregistrovanih trgovaca.

Ovaj spisak Nacionalna organizacija potrošača Srbije dostavlja Tržišnoj inspekciji. Najviše prijava, kako kažu, odnosi se na prodaju odeće, obuće, nakita, tehničke robe.

- Sve što se nekada prodavalo na pijacama i na ulici, preselilo se na internet - ukazuje Dragan Gajić, rukovodilac grupe za sprečavanje sive ekonomije.

Foto: Shuterstock

Prevaranti posle prodaje ugase stranice i nestanu

Kontrola internet prodavaca komplikovana

Kontrola internet prodavaca je komplikovana, dugo traje i teško je doći do njih, kažu u Tržišnoj inspekciji.

- U tim kontrala kada dođemo do tih subjekata, nalažemo im da se registruju da bi mogli da obavljaju trgovinsku delatnosti, zabranjujemo dalje da se oglašavaju preko interneta i da rade dok se ne regustruju i podnosimo zahtev sudiji za prekršaje - ukazuje Dragan Gajić.

Inspektori rade u saradnji sa MUP-om, odnosno odeljenjem za Visokotehnološki kriminal. Tada se podnose i krivične prijave u zavisnosti od količine i vrste robe.

Kako se zaštititi

Nadležni upozoravaju da je to, ipak, rizična kupovina ukoliko na profilu nema poslovnog imena, adrese i PIB-a trgovca.

Novčane kazne za ovakav vid prevare su do dva miliona dinara.

Potrošačima je ipak najteže – ostanu i bez novca i bez robe, a sa malo mogućnosti: da to prijave tržišnoj inspekciji ili da tuže prodavce do kojih je nemoguće doći.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17