• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

29.04.2022

14:31

SVE PUNO ZA PRAZNIKE! Za 1. maj rasprodato 85 odsto kapaciteta u Srbiji

Društvo

SVE PUNO ZA PRAZNIKE! Za 1. maj rasprodato 85 odsto kapaciteta u Srbiji

Podeli vest

Direktor YUTA Aleksandar Seničić izjavio je danas da je u Srbiji, u ovom trenutku, popunjeno oko 85 odsto turističkih kapaciteta i da je to dobra vest

- Očekujem pristojnu turističku sezonu, bolju nego prošle godine i sve najave koje imamo od turističkih agencija, idu u tom pravcu - rekao je Seničić.

Kaže da je na tržištu postojalo veliko interesovanje pre svega za seoska domaćinstva, banje i najpoznatije turističke centre i da mesta nije bilo već desetak dana pre praznika.

- Očekujemo da prvomajski praznici daju dobar rezultat i to je, nadam se, najava uspešne sezone. Imamo i nešto stranaca, ne kao što bismo voleli, ali možemo ih videti u Beogradu. ali i na drugim destinacijama u Srbiji - kaže Seničić.


On dodaje da su agencije počele da organizuju putovanja u inostranstvo, jer kovid kriza jenjava, a protokoli za ulazak u zemlje se ukidaju.

- To nije onaj broj koji smo proteklih godina planirali za Uskrs i 1.maj. Otprilike to je na nivou 50-60 odsto od onoga što smo nekada radili, ali to je dobra vest - da strah od putovanja u inostranstvo jenjava. Naravno, na to utiču i ove olakšane mere za putovanje - poručuje direktor YUTA.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Veliko interesovanje za banje

Mnoge zemlje ukinule mere

On ističe da su mnoge zemlje u Evropi ukinule mere, a u našem okruženju Albanija, Crna Gora, Severna Makedonija, Bugarska, Rumunija, Mađarska, Češka.

- To su zemlje gde za ulazak ne treba ništa osim pasoša, a imamo i najave iz Grčke, Turske, Italije, Španije da će to biti mogućnost i za te zemlje, u zavisnosti od epidemiološke situcije - navodi Seničić.

On upozorava da treba biti strpljiv i ne žuriti sa odlukama, a pre puta proveriti na sajtu Ministarstva inostranih poslova ili na sajtu YUTA o kojim protokolima se radi pre nego što krenete u neku zemlju.

Kada je reč o ukrajinskoj krizi, Seničić kaže da ona neće uticati na turizam, osim na povećanje cena goriva i nestašicu goriva, koje će prouzrokovati povećanje cena avio karata.

On ističe da su destinacije na koje putuju naše agencije uglavnom južno i istočno od nas, tako da mi ne prelećemo ratom zahvaćena područja, za razliku od kolega iz Evrope koji već imaju dosta problema zbog toga.

Foto: Pixabay

Agencije počele da organizuju putovanja u inostranstvo

Izlazimo iz kovid krize

Na pitanje o krizi koja je pogodila turistički sektor zbog kovid krize, Seničić kaže da je optimista da će većina agencija opstati, jer "već je počelo nešto da se dešava".

- Počelo je da se putuje, pojavljuje se neki novi entuzijazam, a interesovanje putnika nam daje za pravo da možemo da očekujemo da polako počnemo da izlazimo iz krize. Trebaće nam još najmanje jedna turistički solidna godina da izađemo iz krize i da se vratimo na približan broj zaposlenih u turizmu pre kovida - poručuje Seničić.

On ističe da su turističke agencije ostale bez pomoći koje su očekive, a da su posebno bile u problemu male, posredničke agencije.

One veće su nešto bolje prošle, kaže direktor YUTA, a osim velikog broja ljudi koji je ostao bez posla u turizmu, najveći broj njih se prestruktuirao i nastavio da radi.

- Desetak agencija je ušlo u proceduru stečaja i, na žalost, ne mogu da tvrdim da neće biti još takvih slučajeva, jer imamo dosta agencija koje zavise od toga kako će proći ova godina. To je situacija koja nije specifična samo za Srbiju, imali smo lomova po celoj Evropi - upozorava Seničić.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija