• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.05.2022

07:00

DOVOLJNA JE KAP DA VAM SE IZLET PRETVORI U PAKAO! Ako palite roštilj, OVO NIKAKO NEMOJTE DA RADITE!

Društvo

DOVOLJNA JE KAP DA VAM SE IZLET PRETVORI U PAKAO! Ako palite roštilj, OVO NIKAKO NEMOJTE DA RADITE!

Podeli vest

Ukoliko ste planirali da današnji praznik provedete u prirodi, važno je da poštujete pravila kako ne biste sebe i druge doveli u neprijatnu situaciju.

S obzirom na to da je roštilj postao neizostavni deo proslave 1. maja, posebno se pridržavajte pravila kada je reč o paljenju vatre.

Paljenje vatrena otvorenom je zabranjeno, sem ako nema prostora namenjenih za to. Ipak, većina to ne poštuje pa roštilja u šumama, gde postoji posebna opasnost od požara.

Ono što mnogi rade, a nisu svesni da tako roštilj pretvore u bombu, jeste sipanje alkohola na vatru kako bi je rasplamsali. Dovoljan je jedan sekund da tako neko nastrada.

Takođe, osim što nemarnim ponašanjem ugrožavamo sebe, ono što činimo šteti čitavoj okolini.

Kako bismo se ponašali odgovorno, ispoštujte sledeće preporuke Sekretarijata za zaštitu životne sredine:

- Pravila nisu tu da ograničavaju i spreče građane da uživaju u prirodi, već da ih podsete da moraju da čuvaju prirodu koja nije neuništiva. Prirodi je potrebno dugo vremena da zaleči rane koje mogu nastati usled nedoličnog ponašanja - ističu iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Foto: Pixabay

- Pratite obaveštenja na informativnim tablama ukoliko postoje. Poštujte znake upozorenja ili zabrana;

- Krećite se po obeleženim stazama za šetnju. Ne udaljavajte se od njih čak i ako mislite da ćete se lako orijentisati. Automobile vozite obeleženim i javnim putevima. Poštujte zabrane upotrebe sirene;

- Parkirajte vozila isključivo na obeleženim i uređenim parkinzima. Kampujte na označenim i uređenim mestima;

- Za izletnička mesta birajte prostore sa postavljenim stolovima. Vatru za roštilj palite na postavljenim ložištima i koristite grane koje su na zemlji, nemojte lomiti grane sa drveća. Po odlasku obavezno proverite da li ste dobro ugasili vatru;

Foto: Tanjug

- Smeće odlažite u kese. Ukoliko ne postoje kante ili kontejneri, smeće obavezno ponesite sa sobom, nikako ga ne ostavljajte u prirodi;

- Na stazama gde je obeleženo da se krećete kroz stanište neke životinje, nemojte praviti buku, dovikivati se i uznemiravati životinje. Nemojte brati biljke i gljive. Nemojte hvatati, ubijati, u strahu gaziti ili juriti životinje, budući da se nalazite na mestu koje je njihov dom;

- Nemojte unositi, puštati ili ostavljati bez nadzora vaše ljubimce u prirodi. Nemojte praviti buku na staništu ptica, pored gnezda. Nemojte uništavati ili kupiti jaja iz gnezda, kao ni mladunce drugih životinja;

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija