• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.05.2022

13:56

POSLEDNJA ŽELJA PATRIJARHA IRINEJA USKORO ĆE BITI ISPUNJENA! Njegov sestrić otkrio o čemu se radi!

Društvo

POSLEDNJA ŽELJA PATRIJARHA IRINEJA USKORO ĆE BITI ISPUNJENA! Njegov sestrić otkrio o čemu se radi!

Podeli vest

Jedna od poslednjih želja blagopočivšeg srpskog patrijarha Irineja bila je izgradnja crkve u rodnom selu Vidova nadomak Čačka

Upravo ta njegova želja uskoro će biti potpuno ostvarena, jer se radovi na izgradnji ove svetinje prvide kraju, a njeno svečano otvaranje biće na dan rođenja patrijarha 28. avgusta, na Veliku Gospojinu.
 

O patrijarhovoj poslednjoj želji govorio je njegov sestrić Boban Kovačević.

- Sa radovima se napredovalo dosta, ali smo imali problema sa izvođačem radova, da vam kažem pošteno. Svi su prezauzeti, a ovde se radi etapno. Veliki radovi su odrađeni, sitni su ostali. Oni malo izbegavaju. Videćemo, sve zavisi od izvođača, da li ćemo uspeti da ispoštujemo rokove. Nije do nas - rekao je za televiziju Kurir patrijarhov sestrić Boban Kovačević.

Foto: printscreen

A ova crkva značiće mnogo meštanima sela i okoline.

- Mnogo znači ova crkva. Malo selo, a tako velika ličnost. Patrijarsi nisu kao političari. Mnogo nam ovo znači. Preporodilo nas je. Ikonostas je urađen do kraja skoro. Treba da uradimo ogradu na galeriji. Uređenje same crkve još ostaje. Zvona iz Rusije su stigla, pre pola godine. Dosta toga radi i prota Mirčeta iz Arilja, on je to prihvatio - ispričao je Kovačević.

Patrijarh srpski Irinej (svetovno ime Miroslav Gavrilović) rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 28. avgust 1930 — Beograd, 20. novembar 2020. Bio je 45. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Njegova majka Milijana u monaštvu Nina Gavrilović bila je monahinja Manastira Jovanje.

Foto: printscreen

Nakon završene Prizrenske bogoslovije i Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, zamonašio se 1959. godine. Obavljao je dužnost rektora Prizrenske bogoslovije i upravnika monaške škole pri manastiru Ostrog. Od maja 1974. godine je bio vikarni episkop moravički i vikar patrijarha srpskog Germana. Od 1975. godine je bio episkop niški.

Na čelu Srpske pravoslavne crkve se nalazio od 22. januara 2010. godine do smrti 20. novembra 2020. godine, piše Kurir.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

David Knežević danas u Federalnom sudu u Majamiju! Tereti se za otmicu bivše supruge, ali istraga još uvek traje
Hronika

David Knežević danas u Federalnom sudu u Majamiju! Tereti se za otmicu bivše supruge, ali istraga još uvek traje

David Knežević (36) koji je uhapšen prošle subote na aerodromu u Majamiju kada je doputovao iz Srbije, pod sumnjom da je učestovavo u kidnapovanju bivše surpuge Ana Marije Hanao Knežević (40) koja je 2. februara nestala iz stana u Madridu danas će iz pritvora biti priveden u Federalni sud u Majamiju gde će mu biti saopštena optužnica i odlučeno da li će moći da se brani sa slobode.

10.05.2024

09:33

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija