• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rts

05.05.2022

08:15

RODITELJI U STRAHU OD MISTERIOZNE BOLESTI KOJA NAPADA DECU! Da li su škole spremne ako dođe do epidemije?

Društvo

RODITELJI U STRAHU OD MISTERIOZNE BOLESTI KOJA NAPADA DECU! Da li su škole spremne ako dođe do epidemije?

Podeli vest

Roditelji u Srbiji u strahu su zbog pojave nove misteriozne bolesti koja napada decu, a škole u Beogradu spremne su za bolest koja se prema rečima lekara prenosi uglavnom prljavim rukama

Prema nezvaničnim saznanjima, novi tip hepatitisa stigao je u Srbiju. Zagonetna infekcija, posebno je opasna po decu, a o njoj ne znamo mnogo. Dobra vest je da je broj obolelih u svetu relativno mali. Loša da je svakom desetom registrovanom zaraženom bila neophodna nova jetra.

Da li su naše škole spremne da se bore protiv te infekcije koja se, kako kažu, doktori prenosi uglavnom prljavim rukama?

Sapuna, papira i alkohola ima dovoljno, makar tako tvrde u školama u Beogradu. Kažu da se redovno čiste i učionice i toaleti i da roditelji nemaju razloga za brigu.

- Plan dezinfekcije, s obzirom na prethodni period korone, postoji, ustaljen je već dve godine s obzirom da su se svi učenici i zaposleni navikli i stranke koje dolaze. Videli ste kad se ulazili sredstva za dezinfekciju na ulazima i barijere i sve ostalo - kaže Mile Saković, direktor Prve ekonomske škole.

Foto: Tanjug

U svetu se širi zaraza hepatitisom

- Ništa novo. Škola se inače dezinfikuje, redovno čisti, non-stop imamo sapun, papir, toplu vodu. Mi imamo sopstvenu kuhinju, pa je iz tog razloga jako važno da se tu vodi računa - navodi Nataša Vasić, direktorka OŠ "Drinka Pavlović".

Nemir među roditelje unela je vest o nepoznatoj, opasnoj bolesti koja napada decu, ali i vest da je u Zagrebu skoro 60 srednjoškolaca u poslednja dva meseca dobilo žuticu. Deca su se zarazila preko hrane u školskoj menzi, a zarazu je preneo kuvar.

- Mi na mesečnom nivoz imamo nadzor sanitarnog inspektora i već godinama unazad nemamo nikakvu meru, jer sve se radi kako treba. Zna se kako se hrana odlaže, kako se njoj pristupa, posle serviranja hrane se takođe dezinfikuje, između doručka i ručka, odnosno užine i ručka - naglašava Vasićeva.

U slučaju zaraze škole imaju propisane procedure

Čak i ako do zaraze dođe, čim se prijavi prvi slučaj, postoje propisane procedure koje škola mora da poštuje.

Obaveštavaju se nadležne ustanove medicinske dolaze, ali pre njih vrši se dezinfekcija svih elemenata, ulaza, izlaza, brava, vrata, prozora dezinfekcionim sredstvima. Dezinfekcionih sredstava imamo dovoljno - poručuje Saković.

Stariji se sećaju kako je osamdesetih godina prošlog veka zbog žutice pre svakog obroka u školama bilo obavezno definfikovati ruke. Lavori su stajali ispred svake učionice. Korona je popustila, ali opuštanja nema.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17