• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

05.05.2022

10:05

HEPATITIS NEPOZNATOG POREKLA ŠIRI SE SVETOM! Pedijatar otkriva kako sačuvati dete od virusa!

printskrin/kurir tv

Društvo

HEPATITIS NEPOZNATOG POREKLA ŠIRI SE SVETOM! Pedijatar otkriva kako sačuvati dete od virusa!

Podeli vest

Misteriozni hepatitis napada decu širom sveta, a pedijatar dr Saša Milićević ističe da se virus prenosi kapljičnim putem te da je higijena najbitnija

Opasni akutni hepatitis nepoznatog porekla koji napada decu vrtoglavo se širi evropskim zemljama. Reč je o misterioznoj bolesti jetre koja pogađa malu decu i školarce, a već se sumnja na prvi slučaj u Srbiji.

Doktor Saša Milićević, pedijatar, istakao je da se i dalje radi na ispitivanju mališana iz Srbije za koga se sumnja da je oboleo od ovog teškog oblika akutnog hepatitisa.

- Ispituje se dete, tu je važno da se vidi da li je izolovan taj adenovirus. Žutica je stara bolest i uglavnom su izazivači virusi A, B, C, D. Mogu da budu i drugi uzroci. Ovde se govori o tome da je sada adenovirus koji nije do sada izazivao neke oblike hepatitisa je sada izolovan kod malih pacijenata u inostranstvu. To je neobično. Naučnici još nisu sigjurni da je uzročnik adeno 41, najverovatnije jeste, ali moguće da je još nešto - kaže dr Milićević.

Foto: pexels.com

Što ćešće pranje ruku kod dece i dezinfekcija je obavezna

Sumnja se da je virus veoma agresivan

On dodaje da je ovaj oblik, za koga se sumnja da je u pitanju mutacija adenovirusa, veoma agresivan.

- Što se tiče ovog oblika hepatitisa, on kod jednog broja pacijenata zahteva transplataciju jetre, a jedan pacijent je i umro. Ovaj oblik je dosta agresivan i napada jetru. Ovaj adenovirus najčešće izaziva opšte loše stanje, a sada je došlo do toga, da li je to neka mutacija, ne znamo, da se usmerio ka tkivu jetre i može biti opasno, jer može da dovede do prožimanja jetre vezinim tkivom i može da dovede do smanjenje funkcije jetre - kaže dr Milićević za Kurir TV.

Kako se zaštititi

Pedijatar je istakao da se virus prenosi kapljičnim putem, te da je prevencija u ovom slučaju samo higijena.

- Prevencija je i ovde higijena, jer se prenosi kapljičnim putem. Što ćešće pranje ruku kod dece i dezinfekcija je obavezna - kaže pedijater dr Saša Milićević.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17