• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic.rs

06.05.2022

14:17

U OKTOBRU ILI NOVEMBRU ĆE SE VIDETI DA LI ĆE KOVID NESTATI! KRAJ PANDEMIJE DO KRAJA GODINE? Evo, šta KAŽU lekari...

Pixabay

Društvo

U OKTOBRU ILI NOVEMBRU ĆE SE VIDETI DA LI ĆE KOVID NESTATI! KRAJ PANDEMIJE DO KRAJA GODINE? Evo, šta KAŽU lekari...

Podeli vest

Svetska zdravstvena organizacija još nije proglasila kraj pandemije. Do tada će ostati na snazi još dve preostale mere

Dve preostale mere nošenje maski u zdravstvenim ustanovama i izolacija za zaražene u trajanju od sedam dana prema rečima lekarima i te kako su nam potrebne sve u cilju sprečavanja širenja zaraze.

Podsetimo, među poslednjim ukinutim merama su i mere kontrole i ograničenja za ulazak Srbiju kako za strane, tako i za domaće državljane. Što znači da državljani Srbije kao i strani državljani, pri ulasku u zemlju nisu u obavezi da imaju negativan PCR test, brzi antigenski test, dokaz o preležanoj bolesti niti potvrdu o vakcinaciji, bez obzira na to iz koje zemlje sveta dolaze u Srbiju.

Foto: printscreen

Prof.dr Tiodorović: Situacija ide u dobrom pravcu

Bolje je nositi masku

Kako je već objasnio epidemiolog i član Kriznog štaba prof.dr Branislav Tiodorović situacija sa koronom ide u dobrom pravcu, ali i dalje je prisutna, pa je važno biti oprezan, jer za određenu grupu ljudi kao što su hronični bolesnici, osobe sa slabim imunitetom, virus i dalje može predstavljati problem.

Međutim, koliko su nam ove dve mere neophodne, objašnjava za Blic prof.dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja u Nišu, koji kaže da bi i inače trebalo nositi maske u zdravstvenim institucijama, a naročito kada znamo da je virus i dalje prisutan i da lako se prenosi.

-Maskom štitite ljude oko sebe. Iako se trijaža dobro odvija na samom ulazu zadravstvene objekte i tačno znamo ko je potencijalno rizičan, ipak je bolje nositi masku. Lično zmatram da bi maske trebalo nositi i mimo kovida, kada su u pitanju zdravstvene ustanove. Što se tiče mere izolacije, takođe smatram da je i ova mera neophodna, jer se na taj način sprečava širenje virusa koji iako posustaje u ovom momentu i dalje predstavlja rizik za neke ljude - kaže profesor Jerkan.

Septembar i oktobar biće presudni

Iako idemo u dobrom pravcu, neophodno je da budemo oprezni kako bismo za nekoliko meseci i zvanično okončali epidemiju.

- Svakog jutra gledam podatke sa cele teritorije Srbije kakva je situacija sa kovidom, počevši od bolnica do domova zdravlja i od kovid bolnica. Najviše obraćam pažnju na kovid bolnice, jer tamo je više obolelih. Mislim da su opšte bolnice dosta mirnije, mada imaju one koje leče i oporavljaju, ali tamo nema preminulih ili se to retko dešava. Ali, zato kovid bolnice rade i dalje, iako imaju mnogo manje pacijenata nego pre - rekao je za Blic epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Tiodorović komentarišući trenutnu epidemiološku situaciju.

Ako se ovakav trend nastavi, moguće je da do kraja godine doći i do zvaničnog proglašenja kraja epidemije, smatra profesor dr Jerkan. Kako kaže, kovid polako posustaje i ono što je primetno je da se korona sada javlja kod nevakcinisanih i to u čak 95 odsto slučajeva.

-Nadam se da će letnji period proći sa manjim brojem obolelih kovid pacijenata, jer imamo ogromno smanjenje broja novozaraženih. Možda će septembar i oktobar biti presudan kada ćemo videti da li će kovid u potpunosti nestati ili će se naknadno širiti -kaže prof.dr Jerkan.

Kraj u oktobru ili novembru?

Očekujem da će i SZO možda u oktobru ili novembru proglasiti kraj pandemije. Međutim, ono što je aktuelno u ovom trenutku, Ministarstvo zdravlja sa ministrom Lončarom na čelu, izdalo je naredbu da se maske nose u zdravstvenim ustanovama obavezno, kao i da rade sve kovid ambulante i svi vakcinalni punktovi, kaže profesor dr Jerkan.

Bez kontrole na granicama

Odluka o slobodnom ulasku građana Srbije i stranih državljana u zemlju doneta je na osnovu trenutne epidemiološke situacije u našoj zemlji i u skladu je sa odlukama većine zemalja Evrope i regiona. Nadležne institucije nastavljaju da prate razvoj epidemiološke situacije u Srbiji iz sata u sat i blagovremeno će obaveštavati javnost.

Ova odluka, kako je navedeno u saopštenju Vlade Srbije, ne znači da je pandemija korona virusa završena i da građani ne treba da vode računa o svom zdravlju.

Na snazi ostaje preporuka o nošenju maski u zatvorenom prostoru, dok je nošenje maski u zdravstvenim ustanovama obavezno. Kovid ambulante, punktovi za testiranje na prisustvo virusa Covid-19 i punktovi za vakcinaciju nastavljaju da rade uobičajeno.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija