• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

06.05.2022

07:00

NEPRIJATNA IZNENAĐENJA IZ TURISTIČKIH AGENCIJA! Biće poskupljenja i već uplaćenih aranžmana! Evo koliko morate da izdvojite za omiljene destinacije!

Privatna arhiva

Društvo

NEPRIJATNA IZNENAĐENJA IZ TURISTIČKIH AGENCIJA! Biće poskupljenja i već uplaćenih aranžmana! Evo koliko morate da izdvojite za omiljene destinacije!

Podeli vest

Turistima dva dana pre polaska na more stižu neprijatne informacije. Biće i poskupljenja već uplaćenih aranžmana za Tursku, Grčku i druge omiljene destinacije Srba

Srpskim turistima koji su uplatili celokupne aranžmane za letovanje u Egiptu samo dva dana pred put stižu šokantne informacije da moraju da doplate od 10 do 70 evra, a četvoročlane porodice i čak 280 evra!

U turističkim agencijama se pravdaju da su putnicima morali naknadno da uzmu još para zbog poskupljenja avio-goriva usled rata u Ukrajini. Dodaju i da će u jeku letnje sezone sasvim sigurno poskupeti i već uplaćeni aranžmani za Tursku, Grčku i druge destinacije...

Papren avio-prevoz

Informer je još početkom februara upozorio svoje čitaoce da turističke agencije i avio-kompanije imaju pravo da pred sam polazak traže doplatu, čak i od putnika koji su do poslednjeg dinara uplatili aranžman.

Na ovu situaciju ukazala je Beograđanka Vesna Ikonić Marinković, koja je na društvenim mrežama podelila svoj problem.

- Nama su dva dana pred put poslali poruku za doplatu od 40 evra po putniku. Uplatili smo rani buking u decembru prošle godine, a aranžman je isplaćen u celosti pre dve nedelje. Niko dosad nije pominjao nikakvu doplatu. Išla sam u agenciju po putno osiguranje i niko nije pomenuo doplatu, ali mi je posle podne stigla poruka - napisala je ona na Fejsbuk grupi "Egipat - info putovanja".

Foto: Pixabay

Hurgada, Egipat

Ispod njene objave nizali su se komentari besnih putnika, a najstrašnije od svega je što se ne zna ko ni na koji način određuje iznos naknade zbog poskupljenja avio-goriva, jer cena varira od agencije do agencije!?! Iznos koji su morali da doplate razlikuje se i ide od 10, pa do čak 70 evra po putniku.

- Cene su različite iz meseca u mesec i doplate idu i do 70 evra - napisala je Mirela Jovanov.

Putnici ogorčeni: Nadoknađuju izgubljeni novac!

Putnici su u najmanju ruku ogorčeni i smatraju da turističke agencije 'preko njihovih leđa' pokušavaju da nadoknade izgubljeni novac tokom pandemije.

* 'Jel' to neko odlučio da svaki mesec povećavaju za po 10 evra? Maj 30, jun 40, jul 50, avgust 60, septembar 70 evra... Čudno je da nije kod svih agencija isto povećanje. Ja mislim da su agencije postale alave!',
* 'Interesantno, samo za Egipat doplate. Za Tursku i Tunis ne traže, a i ti avioni troše gorivo.'
* 'Pa nadoknađuju izgubljeno i love u mutnom. Uvek se doplaćivalo, ali ne ovoliko. Preteraše ga, čista zarada', samo su neki od brojnih komentara.

I drugi putnici žalili su se da su im turističke agencije kasno javile za dodatni trošak:

- "Putujemo 7. maja, a pre nedelju dana su nas obavestili da je doplata 35 evra po osobi", "I mi smo platili četiri dana pred put po 30 evra. Jednostavno svi koriste ovu novonastalu situaciju sa gorivom. Znam da su i ostali u nekim drugim terminima plaćali isto ovako nekoliko dana pred put".... - samo su neki od komentara.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) Aleksandar Seničić objasnio je da cena doplate zavisi samo od avio-kompanija.

- Avio-gorivo je poskupelo tri puta od početka godine, odnosno od perioda kada se prevoz ugovarao. Zato su doplate tolike. To jeste kratak period da se putniku javi da mora uplatiti još novca, ali problem je u tome što avio-kompanije tek nekoliko dana pred putovanje mogu da jave agencijama novi iznos, jer se cena goriva konstantno menja. Svakako, putnici koji smatraju da je doplata prevelika mogu da se obrate turističkoj inspekciji - kaže on.

Foto: Informer

Aleksandar Seničić

Plaćanje na rate

Na pitanje šta se dešava kada putnik odbije da doplati, Seničić odgovara:

- Dolazi do raskida ugovora, a to nije dobro rešenje jer se putniku vraća samo mala svota novca. Bolje je da probaju da se dogovore sa agencijom, recimo da dodatne troškove plate na rate. Ipak, ako su dodatni troškovi veći od osam odsto od ukupne cene aranžmana, prema zakonu, mora da se potpiše novi ugovor i tada putnik može da kaže: "Ja to neću, vratite mi moj novac."

Biće doplate i za Grčku i Tursku

Aleksandar Seničić upozorava da će čim počne letnja sezona, ista situacija zadesiti i putnike koji odmor planiraju da provedu u Turskoj, Grčkoj ili na nekog drugoj destinaciji. Dakle, cene aranžmana će porasti svima koji na more putuju avionom.

- Sigurno će biti neophodna doplata i za aranžmane u Grčkoj i Turskoj, to je sasvim izvesno. Ova situacija nikome ne odgovara, ni putnicima, ni agencijama. Stavljeni su pred svršen čin, ali tako je kako je... - kaže on.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17