• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti.rs

05.05.2022

23:30

NEKI GRAĐANI ĆE MORATI DA VADE NOVE LIČNE KARTE! Proverite da li ste među njima?

Društvo

NEKI GRAĐANI ĆE MORATI DA VADE NOVE LIČNE KARTE! Proverite da li ste među njima?

Podeli vest

Svi koji su dobili novu ličnu kartu u poslednjih godinu dana mogli bi da imaju problema prilikom njenog očitavanja i da ne mogu da završe obaveze

Međutim, nije problem do vaše lične karte, kako navode Novosti. Njima je u MUP potvrđeno da je problem sa čitačima za lične karte izdatim sa novim čipovima, počevši od jula prošle godine.

O tome su, kako kažu, istakli obaveštenje na sajtu sertifikacionog tela MUP, i na stranici "Obaveštenja" na svom sajtu. Takođe, pisanim putem su obavestili najveće korisnike, poput Narodne banke i JP "Pošta Srbije".

Foto: mup.gov.rs

Neophodno je instalirati novu aplikaciju

Aplikacija ''Čelik''

Posle uvođenja novih čipova bilo je, priznaju, pojedinačnih slučajeva da građani prijave kako ne mogu da im očitaju lična dokumenta na šalterima nekih institucija.

- Da bi bilo moguće očitati lične karte sa novim čipovima, potrebno je instalirati novu verziju aplikacije "Čelik", koja je dostupna za preuzimanje na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i na sajtu sertifikacionog tela Ministarstva. Obaveštenje o postojanju nove verzije "Čelika" je postavljeno i na sajtu sertifikacionog tela MUP, na stranici "Obaveštenja".

Lične karte sa čipom, koje su izrađene od jula prošle godine, nemoguće je očitati na starim verzijama aplikacije "Čelik", već je neophodno instalirati novu.

Bez naknade

Prilikom uručenja već izrađene lične karte sa čipom u nadležnoj policijskoj upravi, službenik očitava podatke i proverava one unete u obrazac dokumenta. Ako se uspešno očitaju podaci sa čipa i ako odgovaraju onima iz elektronske evidencije Ministarstva, dokument se uručuje građaninu. Ukoliko se ne mogu očitati podaci, izrađuje se novi dokument, za koji građanin ne plaća naknade.

To zapravo znači da građani neće dobiti dokument sa čipom koji ne može da se očita, već da one ustanove koji imaju čitače kartica moraju da ih ažuriraju i tek tada će moći svaku ličnu kartu da očitaju bez problema.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Akcija Uprave saobraćajne policije! Zlatko Belencan: "Za sedam dana otkriveno 36.000 prekršaja"
Bezbednost saobraćaja

Akcija Uprave saobraćajne policije! Zlatko Belencan: "Za sedam dana otkriveno 36.000 prekršaja"

Četvrta Centralna akcija Ministarstva unutrašnjih poslova koja će se sprovoditi na teritoriji Republike Srbije počinje danas i trajaće do 7. maja, rekao je za Tanjug pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan, navodeći da je u prethodnih sedam dana, koliko je trajala Međunarodna akcija pojačane kontrole saobraćaja "Roadpol"', otkriveno 36 hiljada prekršaja.

02.05.2024

11:03

Sport

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!
Ostali sportovi

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!

Naša bokserka Sara Ćirković koja je na Evropskom prvenstvu u Beogradu stigla do zlatnog odličja u kategoriji do 54 kilograma izjavila je na prijemu u zgradi Predsedništva da će maksimalno raditi kako bi osvojila medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

02.05.2024

11:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija