• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic.rs

07.05.2022

18:57

MOJA ĆERKA JE PRE POLASKA U ŠKOLU ZNALA KOJE SVE PLANETE POSTOJE U SUNČEVOM SISTEMU, PRIČA PONOSNA MAJKA! A ONDA JE ''PALA'' NA PITANJU...

V.N.

Društvo

MOJA ĆERKA JE PRE POLASKA U ŠKOLU ZNALA KOJE SVE PLANETE POSTOJE U SUNČEVOM SISTEMU, PRIČA PONOSNA MAJKA! A ONDA JE ''PALA'' NA PITANJU...

Podeli vest

Redovan upis đaka prvaka počeo je 1. aprila i trajaće sve do kraja maja. Za roditelje i mališane to znači stres oko dokumentacije

Osim potvrda o fizičkom zdravlju deteta i završenom predškolskom obrazovanju, prilikom upisa u prvi razred osnovne škole, obavezan je i razgovor sa školskim psihologom. Iz ovog razgovora načelno se utvrđuje da li je dete spremno i zrelo da pohađa nastavu.

Međutim, mnogi roditelji su u  panici jer nisu sigurni kako bi taj razgovor trebalo da izgleda i šta bi psiholog mogao da pita njihovo dete. Potom tu nervozu prenose i na mališane.

Foto: V.N.

Škola uči dete da čita i piše, a ne roditelji

- Mesecima sam preslišavala ćerku - od onog šta je ispred nje, šta je iza, ispod, iznad... do rasporeda planeta u Sunčevom sistemu, što je doduše učila još i u vrtiću, te je znala da izdeklamuje u po noći -ispričala je za Blic Beograđanka N.P.

Ona nastavlja da je bila ponosna na svoje dete, jer je znala da čita i piše, računa do 10 i više.

-A onda je "pala" na jednostavnom pitanju: "Koja ti je adresa?". Moje dete to nije znalo! Znalo je da živi u Sunčevom sistemu, na planeti Zemlji, koje još sve planete postoje, ali ne i u kojoj ulici živi!

Još jedna majka je podelila svoje iskustvo. Njen sin je sa 7. godina znao da nabroji sve vrste dinosaurusa, sa sve latinskim nazivima, ali nije znao na srpskom jeziku da nabroji koja su to četiri godišnja doba!

Roditelji su preambiciozni

Branka Tišma, dečiji psiholog naglašava da priprema dece u tom smislu uopšte nije potrebna.

-Ali, roditelji i dalje imaju preambiciozna očekivanja. Ipak, ono što zaboravljaju su svakako neke osnovne stvari kao što su samostalnost i vaspitanje deteta što i jeste posao u obrazovanju deteta, a za sve ostalo tu je škola - ističe Tišma.

Uobičajena pitanja

Sama procena se sastoji iz nekoliko delova. U prvom delu dete se uz pratnju roditelja upoznaje sa novom sredinom i postavljaju mu se neka uobičajena pitanja, poput: "Koje su tvoje ime i prezime?". Isto tako psiholog razgovara s roditeljima i oni isto treba da odgovre na neka pitanja o detetu. To su pitanja koja svaki roditelj zna, na primer: "Kada je dete prohodalo?" 

Tišma dalje objašnjava da se drugi deo procene odnosi na psihološki test.

- Kada se dete upozna sa nama i novim prostorom i pridobijemo njegovo poverenje, roditelj napušta prostoriju. Tada se radi psihološki test, koji je instrument procene. Naravno, tačna pitanja se ne otkrivaju, jer onda test gubi smisao - objašnjava psiholog.

Postoji i treći deo procene kroz koji svaki učenik mora da prođe.

- Na kraju se detetu da da nacrta svoju porodicu. Potom psiholog daje svoju procenu roditelju i objasni mu na čemu to sve mogu da rade sa detetom u naredna dva meseca pred školu. Obično se preporuči da dete više praktikuje neke sitnije poslove po kući, poput postavljanja stola ili raspremanja stvari - objašnjava psiholog.

Foto: V.N.

Roditelji treba da nauče dete da prihvati drugu decu

Greške roditelja

-To treba prepustit školi. Roditelji nisu svesni da se prilikom učenja slova uče i neke druge veštine. Učitelj uvek objašnjava da slovu "A", simbolu, odgovara glas "A". Deca tako razvijaju simboličko mišljenje. Roditelji treba da nauče decu da mogu samostalno da obavljaju higijenu, da znaju sami da se svuku, obuku, da slože stvari za sobom i slično - navodi Tišma.

Ona dodaje da bi roditelji isto tako  trebalo da nauče decu da prihvate drugu decu, da umeju da se igraju na igralištu sa drugom decom, da dele, da prihvate drugu decu iako su možda različita, kao i da ih spreme da će u novj srediti upoznati mnogo novih ljudi.

Sticati rutinu za kućne poslove

Roditelji često deci ne prepuštaju sitnije kućne poslove pošto će odrasli to uraditi brže i lakše. Ali i deca moraju da počnu da uče i stiču rutinu za takve poslove.

Osim neprijatnosti koje se roditelji pribojavaju pred procenu psihologa da im dete "neće nešto znati", postoji mogućnost da dete "padne" na testu, odnosno da se ispostavi da nije zrelo da prati nastavu.

- Takvi slučajevi se ne dešavaju, sva deca se upisuju u školu. Izuzetak su deca sa izrazitim posebnim potrebama, ali kod nas postoje i posebne škole, pa se ti mališani ni ne prijavljuju kod nas. U drugim slučajevima psiholog detektuje ukoliko će s detetom biti potrebno više rada i tada se već preporučuje IOP1 ili IOP2 (individualni obrazovni program). U našoj školi upis traje već dobrih mesec dana i nismo imali takav slučaj, a upisali smo oko 200 prvaka i nadamo se da će ih biti još - ispričao je za Blic Dragolojub Gacić, direktor Osnovne škole "Nikola Tesla" u Vinči.

 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NEBOJŠA

pre 1 godinu

опште је познато да су деца рођена '90. их година ,без конкуренције ,нај неогразованије ,па ако ће те и нај неинтелигентније,генерације ,од кад је света и века !!!одрасли на изпаченим извитопереним погледима на свет,са идолима типа АРКАН,ЋУМЕ,КУМ И СПАСДОЈЕВИЋ,СОРАЈА И ОСТАЛЕ СТАРЛЕТЕ-ПРОСТИТУТКЕ!!!да је жељко митровић главни ГЛАВНИ БЈА образовања и културе међу младима,са задруго и паровима као главним образовним програмима.ТО СУ ГЕНЕРАЦИЈЕ КОЈЕ ДАНАС ИМАЈУ ДЕЦУ,СА КОЈОМ НЕМАЈУ ВРЕМЕНА(превише окупирани сами сбом)ДА СЕ БАВЕ,А И БЉЕЂЗО СЕ НЕБАВЕ ЈЕР ТУ ЈАДНУ ДЕЦУ НЕМАЈУ ЧЕМУ НАУЧИТИ,ТАКВИ КАКВИ СУ.ЈЕДНОСТАВНО ГЕНЕРАЦИЈЕКОЈЕ СУ НЕ ПРОМАШЕНЕ НЕГО БИ НАЈБОЉЕ БИЛО ДА НЕ ПСТОЈЕ.И ДА БУДЕМ ЈАСАН МИ СМО КРИВИ ШТО ЈЕ ТАКО !!!

Ministar Stefanović: Pripadnici Garde ponosno čuvaju nasleđe predaka i ugled Republike Srbije, ali i mir i bezbednost naših građana
Društvo

Ministar Stefanović: Pripadnici Garde ponosno čuvaju nasleđe predaka i ugled Republike Srbije, ali i mir i bezbednost naših građana

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović poručio je danas na svečanosti povodom obeležavanja 6. maja - Dana Garde Vojske Srbije u kasarni "Dedinje“ da njeni pripadnici i danas birani po visokim kriterijumima ponosno čuvaju nasleđe naših predaka, ugled Republike Srbije, ali i mir i bezbednost naših građana

06.05.2022

13:32

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija