• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

09.05.2022

07:00

PATROLA INFORMERA: PUMPADŽIJE KORIGOVALE CENE! Jeftinije gorivo na pumpama NIS-a!

Tanjug

Društvo

PATROLA INFORMERA: PUMPADŽIJE KORIGOVALE CENE! Jeftinije gorivo na pumpama NIS-a!

Podeli vest

Ruska kompanija "Gasprom", koja je većinski vlasnik NIS-a, spustila je cene nafte i naftnih derivata za deset dinara na svojim pumpama pošto koristi 20 odsto nafte sa srpskih bušotina

Rusi su to učinili na lični zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Ako se uzme 800.000 tona nafte iz Srbije, to košta 30 dolara po barelu, a ne 105 ili 108 dolara, koliko je na svetskim berzama - pojasnio je Vučić.

Ovo je razlog zašto je na pumpama NIS-a od petka uveče gorivo znatno jeftinije. Kako smo mogli da se uverimo, dizel je jeftiniji čak pet dinara od nove propisane maksimalne cene, koja će važiti do petka, 13. maja. Litar danas košta 197 dinara.

Foto: printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Objašnjavajući ovakav postupak, predsednik je naveo da Srbija ima određene količine nafte na svojoj teritoriji i naveo da je to negde 800.000 tona na godišnjem nivou, a eksploataciona prava pripadaju NIS-u, koja je u većinskom vlasništvu 'Gasproma'. Naveo je da je upravo zato tražio od predstavnika ruske kompanije da spuste cene nafte i naftnih derivata, i dizela i benzina.

- Zamolio sam ih da uzmu u obzir da je 20 odsto nafte koju koriste nafta iz Srbije i da bi bilo fer da ta cena bude niža i veleprodajno i maloprodajno - istakao je Vučić.

Vučić je naglasio da se suočavamo sa velikom krizom energenata u Evropi i svetu i podsetio da je mađarski premijer Viktor Orban uvođenje sankcija na rusku naftu nazvao 'bacanjem atomske bombe'!

- I dalje ćemo moliti prijatelje iz NIS-a da nas i dalje podrže u nameri da cene za građane Srbije budu što prihvatljivije, pošto za rast cena nafte nisu krivi oni, Srbija još manje, to je na svetskom nivou, to nam je najviše prouzrokovalo inflaciju.

Čekamo sankcije da vidimo šta da radimo

Kada je reč o šestom paketu sankcija EU Rusiji, predsednik Vučić je rekao da čekamo taj šesti paket da vidimo šta nam je činiti, kako će to pogoditi treće zemlje.

On je naveo je da smo ranije imali 60 odsto iračke nafte, 20 odsto ruske i 20 odsto naše, a da smo u poslednjem mesecu, zbog cena, uvozili 60 odsto ruske i 20 odsto iračke.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 1 godinu

Zasto se uporno ignorise Llukoil-Srbija? Nema vesti o prinudnoj otimacini deonica manjinskim akcionarima . . cenama derivata .. nista .. ???

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija