• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.05.2022

22:57

NAJVEĆI BROJ MEDICINSKIH POBAČAJA BIO JE U OVOM OKRUGU! Žene najčešće ABORTIRAJU treće dete!

Društvo

NAJVEĆI BROJ MEDICINSKIH POBAČAJA BIO JE U OVOM OKRUGU! Žene najčešće ABORTIRAJU treće dete!

Podeli vest

Najveći broj medicinskih pobačaja bio je u Nišavskom okrugu - 1.181, zatim u Jablaničkom - 522, pa u Zlatiborskom okrugu - 391. Najmanje je bilo u Topličkom

Broj abortusa u Srbiji smanjuje se poslednjih godina, a ono što je interesantno, a što pokazuju zvanični podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", jeste da se na prekid trudnoće najčešće odlučuju žene koje su već rađale. 

Foto: PIXELL

Poslednji objavljeni Zdravstveno-statistički godišnjak Srbije koji je objavio Institut "Batut" prikazuje podatke za 2020. godinu. U njemu se navodi da je u toj godini  prijavljeno 11.584 prekida trudnoće, a u odnosu na 2016. godinu, i svaku godinu ranije, taj broj je mnogo manji.

Međutim, upoređujući podatke za godine za 2016, 2017, 2018, 2019. i 2020., svi oni govore da najviše prekida trudnoće imaju žene koje su majke dvoje dece.

- U strukturi su najzastupljeniji medicinski indukovani prekidi trudnoće, kojih je bilo 8.005, odnosno 69,1 odsto. Registrovano je i 1.150 spontanih prekida trudnoće, odnosno 9,9 odsto. Kod 93,7 odsto prekida trudnoće registrovana je starost ploda od 10 nedelja i manja - navodi se u izveštaju "Batuta".

Foto: Pixabay

Od svih žena koje su imale medicinski, odnosno legalno indukovan prekid trudnoće, najviše je onih starosti od 25 do 34 godine. Njih je 45,4 odsto.

Žene mlađe od 20 godina koje su imale medicinski prekid trudnoće čine 3,2 odsto od ukupnog broja legalno indukovanih prekida trudnoće - navodi u Zdravstveno-statističkom godišnjaku.

Najveći broj medicinskih pobačaja bio je u Nišavskom okrugu - 1.181, zatim u Jablaničkom - 522, pa u Zlatiborskom okrugu - 391. Najmanje je bilo u Topličkom.

Inače, zvanični podaci pokazuju da su najviše abortusa uradile žene koje već imaju decu.

- Najveći broj medicinskih prekida trudnoće - 33,7 odsto je zabeležen kod žena koje već imaju dvoje dece, dok je udeo žena bez dece koje su imale legalno indukovan prekid trudnoće bio 27,6 odsto - kaže se u izveštaju.

Isti trend bio je i u 2019. godini, s tim da je te godine bilo više abortusa u Srbiji nego 2020. godine - 13.901. Te godine je 33,6 odsto žena uradilo abortus koje imaju dvoje dece. Godine 2018. godine bilo je prijavljeno 14.079 prekida trudnoće, a i te je najviše urađen kod žena koje imaju dvoje dece - 33,9 odsto.  Tokom 2017. godine bilo je prijavljeno 14.356, a 35 odsto kod žena koje imaju dvoje dece, a 2016. - 15.526, od kojih je 31,8 odsto bilo kod žena dvoje dece.

Foto: Informer

Slučaj Mirele Čavajdi

Večiti kamen spoticanja - abortus, ponovo je u žiži javnosti, zbog 39-godišnje majke Mirele Čavajdi, čije je drugo dete u materici obolelo od agresivnog tumora na mozgu, a kojoj su hrvatski lekari onemogućili da prekine trudnoću.

Mirela Čavajda, kojoj je u šestom mesecu trudnoće utvrđeno da nosi dete s malignim tumorom na mozgu, obavila je pregled u zagrebačkoj bolnici Merkur. Sve bolnice u Zagrebu kojima se obratila odbile su da obave prekid trudnoće iako su joj lekari priznali da je tumor toliko velik da dete najverovatnije neće dugo živeti, a i ako hoće, da nikada neće moći da živi normalno.

Ona je pokrenula proceduru u Sloveniji gde su nakon pregleda rekli da je dijagnoza jako loša, da tu nema ništa sporno i da je odluka na roditeljima, prenosi Telegraf.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija