• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.05.2022

09:19

U REGIONU CENE KAO NA IBICI? Cena bele kafe u Dubrovniku šokirala sve!

Društvo

U REGIONU CENE KAO NA IBICI? Cena bele kafe u Dubrovniku šokirala sve!

Podeli vest

Dok su se neki zgražavali na cenu, drugi su rekli kako je ona "sasvim primerena za taj grad i lokaciju". Šta vi mislite?

Zimus smo pričali o paprenim cenama roštilja, kuvanih jela, kafe i čaja na domaćim planinama, poput Kopaonika i Zlatibora, što svakako ne znači da su cene pred leto niže.

Izgleda da se "trend" rasta cena u ugostiteljskim, posebno u domenu pića, prilično odomaćio. Vlasnici objekata kažu da je "sve poskupelo" - od sirovina do dobavljača i cena transporta, te da moraju da prilagođavaju cene.

S druge strane, postoji indicija da će cene smeštaja na primorju, konkretno na hrvatskoj obali, ove godine porasti do čak 50 odsto, jer je i potražnja dosta veća u odnosu na lani.

Ali, vratimo se na temu pića i hrane, tj. usluge u restoranima i kafićima.

Odavno je jasno da u samu cenu ne "ulazi" samo konkretan proizvod/sirovina, niti rad/trud bariste i konobara, već i mesto gde ispijate piće - koliko je popularno, gde se nalazi (atraktivna lokacija, more, posećeno ostrvo poput Ibice i tome slično), koliko košta rentiranje lokala na datoj adrsesi...

Tako je krajem aprila, jedan korisnik društvene mreže Tviter podelio post u kojem piše: Kafa sa šlagom 470 dinara na Adi Ciganliji. Priložio je i fotografiju da vidimo o kakvom se to specijalitetu radi, kada košta kao konkretan obrok.

 

 

Usledili su komentari poput: Ništa ne razbudi kao konobar kad naplati kafu 4 evra, a jedna korisnica je, takođe na Tviteru, podelila fotografiju sa kafama uz opis: Kafa na Ibici 3€ ili 360 dinara, odgovarajući tako na prvobitno pomenut post.

 

 

I kod naših komšija je slično.

Naime, nedavno smo pisali o računu iz jednog crnogorskog kafića, gde se jasno vide cene kapućina i čaja: kafa košta 3,5 evra, a kako su naručene dve kafe, to je 7 evra; zatim, čaj Tea Selection je 4 evra, odnosno 470 dinara - prevedeno u našu valutu.

Ovih dana i u hrvatskim medijima, kao i obično na početku sezone, kruže računi iz kafića, posebno iz ultra popularnih gradova kao što je Dubrovnik.

Foto: discoverglo

Takođe, kada komentarišu, korisnici mreža uglavnom prave razliku u odnosu na to šta se naplaćuje. Drugim rečima, svakako da se ne može izjednačiti specijalitet od kafe sa običnom kafom i malo dodatog mleka.

Zato je ovaj put u fokusu bela kafa.

Dubrovnik je odavno na glasu kao najskuplji grad u Hrvatskoj. Cene, svakako, posebno porastu kada krene letnja sezona i kada grad posete brojni turisti.

Jedan ogorčeni gost je tokom vikenda poslao hrvatskim medijima svoj račun za belu kafu, koju je poručio na atraktivnoj lokaciji s pogledom na more. Ako se pitate koliko košta domaća kafa s mlekom na takvom mestu, odgovor je 40 kuna ili malo više od 5 evra, prenosi Telegraf Biznis.

Dok su se neki zgražavali na cenu, drugi su rekli kako je ona "sasvim primerena za taj grad i lokaciju". Šta vi mislite?

Bonus video:

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 1 godinu

Ljudi mogu da biraju. Svi bi da idu na elitna mesta, da budu vidjeni a da ne plate, a jer nemaju novca. Tviterasi su posebno kompleksasi.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17