• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.05.2022

12:13

ILI DOPLATA ZA GORIVO ILI PUTOVANJA NEMA, TREĆA OPCIJA NE POSTOJI! Srpski turisti ogorčeni na agencije: POSTALI SU ALAVI!

printscreen

Društvo

ILI DOPLATA ZA GORIVO ILI PUTOVANJA NEMA, TREĆA OPCIJA NE POSTOJI! Srpski turisti ogorčeni na agencije: POSTALI SU ALAVI!

Podeli vest

Direktor YUTA Aleksandar Seničić rekao je da je u odnosu na početak godine kada su ugovarani čarter letovi avio gorivo poskupelo 100 posto pa se zato traže doplate za gorivo od putnika koji su platili aranžmane

Seničić je za TV Pink rekao da su opcije ili da se plati ta doplata i tako nova cena avio karte, ili se neće putovati, kao i da treće opcije nema.

On je objasnio da su doplate za gorivo za čarter letove van doplate za aražmane, te da na to agencije ne mogu mnogo da utiču.

Agencije neće povoljnije zakupljivati avione

Govoreći o prilikama on je rekao da putnici sigurno neće putovati povoljnije, niti će agencije povoljnije zakupljivati avione.

- Najneprijatnije je da avio kompanija ne zna koja će cena biti u julu. Rok u kome javljaju agencijama je od 5-7 dana pre leta, a najčešće se o doplati za gorivo javlja nekoliko dana pred put - rekao je on.

Seničić je rekao da se doplata za gorivo ne može tražiti niti naplaćivati kada su turisti već na destinaciji, a očekuje ih povratni let.

 

Foto: Pixabay

Putnici ogorčeni na neke agencije

Putnici ogorčeni

Putnici su u najmanju ruku ogorčeni i smatraju da turističke agencije "preko njihovih leđa" pokušavaju da nadoknade izgubljeni novac tokom pandemije.

* 'Jel' to neko odlučio da svaki mesec povećavaju za po 10 evra? Maj 30, jun 40, jul 50, avgust 60, septembar 70 evra... Čudno je da nije kod svih agencija isto povećanje. Ja mislim da su agencije postale alave!',
* 'Interesantno, samo za Egipat doplate. Za Tursku i Tunis ne traže, a i ti avioni troše gorivo.'
* 'Pa nadoknađuju izgubljeno i love u mutnom. Uvek se doplaćivalo, ali ne ovoliko. Preteraše ga, čista zarada', samo su neki od brojnih komentara.


On je kazao da je uticaj cene goriva na trošak čartera od 25 do 30 posto što je mnogo.

- Pokušavamo razgovaramo sa avio kompanijama, da možda revidiramo sve ugovore, pa da možemo putnike obavestimo, da će od sada pa nadalje cena biti takva. Ali avio kompanije ne žele da se obavezuju, jer ne znaju buduće cene goriva - poručio je on, prenosi Tanjug.

Ako se prekine ugovor putniku se vraća mali deo novca

Na pitanje šta se dešava kada putnik odbije da doplati, Seničić odgovara:

- Dolazi do raskida ugovora, a to nije dobro rešenje jer se putniku vraća samo mala svota novca. Bolje je da probaju da se dogovore sa agencijom, recimo da dodatne troškove plate na rate. Ipak, ako su dodatni troškovi veći od osam odsto od ukupne cene aranžmana, prema zakonu, mora da se potpiše novi ugovor i tada putnik može da kaže: "Ja to neću, vratite mi moj novac."

Kao što smo već pisali, ovih dana turistima pred samo putovanje stižu neprijatne informacije. 

Srpskim turistima koji su uplatili celokupne aranžmane za letovanje u Egiptu samo dva dana pred put stižu šokantne informacije da moraju da doplate od 10 do 70 evra, a četvoročlane porodice i čak 280 evra!

U turističkim agencijama se pravdaju da su putnicima morali naknadno da uzmu još para zbog poskupljenja avio-goriva usled rata u Ukrajini. Dodaju i da će u jeku letnje sezone sasvim sigurno poskupeti i već uplaćeni aranžmani za Tursku, Grčku i druge destinacije...

Pored doplata koje moraju da izvrše, naši turisti žalili su se i na ponašanje pojedinih turističkih agencija koje otkazuju letove pred samo letovanje, pomeraju polaske bez objašnjenja, a neke izdaju i nezakonite ugovore o putovanju. Više o tome pročitajte OVDE.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17