• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pink/Informer

11.05.2022

13:13

SUMNJATE NA MISTERIOZNI HEPATITIS? Neophodno je da uradite ove ANALIZE!

Društvo

SUMNJATE NA MISTERIOZNI HEPATITIS? Neophodno je da uradite ove ANALIZE!

Podeli vest

Tek što se pandemija koronavirusa počela da se smiruje prijavljeni su novi slučajevi bolesti koja napada jetru kod dece. Zdravstveni zvaničnici još nemaju konkretan odgovor zašto se to dešava

Zna se da su deca zaražena hepatitisom i prehlađena, a pretpostavlja se da je mogući uzročnik novi soj adeno virusa.

Dr Tatjana Cvejić Pašić, gastroelnterolog i hepatolog ističe da ne može puno da kaže o toj bolesti.

- Obolelo je oko 170 mališana, a kod njih 109 je nađen taj adeno virus 41. Niko od naučnika nije siguran da je adeno virus uzročnih ovog akutnog hepatitisa. Akutni hepatitis jeste ozbiljna i opasna bolest jer može da pređe u pulminantni hepatitis i naglo odbacivanje sopstvene jetre - istakla je Cvejić Pašić.

Foto: Shutterstock

Prema njenim rečima, u 90 odsto slučajeva je bila neophodna hospitalizacija, a kod 17 dece je bila neophodna transplantacija bubrega.

Ne znamo da li je ovaj akutni hepatitis uopšte izazvan adeno virusom. Naučnici u svetu su testirali decu na kovid - od 169 je tek je 21 bilo pozitivno na kovid, ali ne mogu da tvrde da li su ranije imalai koronu, te ih je ona imunokompromitivala i nemaju adekvatan imunološki odgovor na adeno virus.

Cvejić Pašić je ukazala da su adeno virusi najčešće pravili respiratorne infekcije kod dece.

- Međutim, kod ove dece su dominante gastro-intestinalne tegobe, bol u stomaku, povraćanje, dijareja. Ukoliko se dete žali na ove tegobe u ovo vreme treba biti oprezniji, pored krvne slike i CRP, treba proveriti i tranzaminaza ALT i AST kako bi se iključio akutni hepatitis - istakla je Cvejić Pašić.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!
Košarka

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!

Proslavljeni hrvatski košarkaš i trener Aleksandar Petrović (65) ponovo je preuzeo košarkašku reprezentaciju Brazila, a pre nego što se zaputio u Južnu Ameriku da se prihvati dužnosti, obavio je važne razgovore sa košarkašima "večitih" Brunom Kaboklom i Jagom Dos Santosom koji igraju za tamošnji nacionalni tim.

19.04.2024

13:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija