• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.05.2022

10:28

REZULTATI I VIŠE NEGO DOBRI! Cilj e-fiskalizacije suzbijanje sive ekonomije, bez KOMRPOMISA U PRIMENI!

Printscreen

Društvo

REZULTATI I VIŠE NEGO DOBRI! Cilj e-fiskalizacije suzbijanje sive ekonomije, bez KOMRPOMISA U PRIMENI!

Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da su rezultati primene novog sistema e-fiskalizacije od 1. maja više nego dobri i istakao da je cilj novog modela da se uvede red u poresku upravu i da se što više suzbije siva ekonomija

Mali je za TV Pink rekao da je novi sistem e-fiskalizacije jeftiniji za privredu, transparetniji i brži i da znači bolju kontrolu poreske uprave.

- Kontrola poreske je već na terenu, nećemo praviti kompromise kada je u pitanju primena tog sistema - rekao je Mali i apelovao da se ne posluje u zoni sive ekonomije.

Primetio je da nikada nije bila veća ekonomska kriza u svetu i da je treća godina krize, a da je Srbija i dalje stabilna, da pomaže građanima i da nije zaustavljena nijedna investicija.


- Da bismo sve to uspeli, mora da postoji korektan i transparentan sistem fiskalizacije. Moramo da uzmemo svaki fiskalni račun jer deo tog poreza ide u budžet iz kojeg se finansira pomoć građanima, privredi, investicije - kazao je ministar.

Naveo je i da e-fakture funkcionišu besprekorno i da ih koristi više od 10.500 javnih preduzeća i korisnika javnih sredstava što je, kaže, mnogo transparentnije, brže i jeftinije, posebno za privredu.

Foto: rtv.rs

Država pokazala odgovornost u poslednje tri godine

Mali je kazao da se država pokazala odgovornom u poslednje tri godine i da preuzela najveći teret krize, počev od isplate pomoći 100 evra građanima, nabavke vakcina, izgradnje kovid bolnica, autoputeva, kliničkih centara...

- Pokazali smo se odgovornim, ali država ne može sama, bez učešća svih građana u borbi protiv sive ekonomije - naglasio je on.

Ukazao je da je suština ekonomske politike na rastu i dodao da je u prvom kvartalu 4,3 odsto rast BDP, a da se u drugom očekuje rast od 3,7 odsto.

Kako kaže, mnogo razvijenije zemlje se suočavaju sa nestašicom hrane, recesijom, otpuštanjem radnika, a cilj Srbije je da do kraja 2026. godine prosečna plata bude 1.000 evra, a prosecna penzija 500 evra.

- Prosečna plata 2011. i 2012.godine bila je 331 evro, danas je 610 evra. Kada pogledate dinamiku rasta plata i penzija, apsolutno je moguće da ostvarimo cilj koji smo zacrtali - rekao je Mali.

Podsetio je da je početkom godine isplaćena jednokratna pomoć penzionerima od 20.00 dinara, prosvetarima skoro 10.000 dinara i zaposlenima u zdravstvu 10.000 dinara.

Foto: S.S

Povećane subvencije za poljoprivrednike na 8.000 dinara po hektaru

Dodao je da su povećane subvencije za poljoprivrednike na 8.000 dinara po hektaru kako bi im, kaže, olakšali setvu.

Mali je rekao da je za prva tri meseca deficit u budžetu 72 milijarde dinara, a da je planiran deficit od 82 milijarde dinara.

- U međuvremenu smo isplatili i poljoprivrednike, penzionere, prosvetare, zdravstvene radnike, isplatili 100 evra mladima i vratili 188 milijardi dinara starih dugova - rekao je Mali.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija