• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

20.05.2022

07:00

DOBRO DOŠLI, BRAĆO! VELIKI DUHOVNI ISTORIJSKI DOGAĐAJ! Posle 55 godina okončan RASKOL SA MAKEDONSKOM CRKVOM!

Informer

Društvo

DOBRO DOŠLI, BRAĆO! VELIKI DUHOVNI ISTORIJSKI DOGAĐAJ! Posle 55 godina okončan RASKOL SA MAKEDONSKOM CRKVOM!

Podeli vest

Patrijarh SPC Porfirije i arhiepiskop pravoslavne crkve u Severnoj Makedoniji održali juče u Hramu Svetog Save liturgiju pomirenja. SPC je željno čekala da se ta bolna rana zaceli, poručio je patrijarh Porfirije * Makedonci očekuju da će od SPC dobiti autokefalnost

Liturgijom pomirenja u Hramu Svetog Save u Beogradu, koju su juče služili patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan, makedonska crkva vraćena je u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa Srpskom pravoslavnom crkvom! Time je posle 55 godina okončan raskol dve crkve 

Dar Božji

- Kako zvone zvona Svetosavskog hrama, tako i naša srca biju od radosti zbog ovog blagoslovenog dana. Dobro došli, draga braćo! Dobro došli u zajednicu ljubavi, vi i sav vaš bogoljubivi narod. Braća smo i samo braća - poručio je patrijarh Porfirije i dodao:

- Raskol sa braćom iz Severne Makedonije trajao je 55 godina i SPC je željno čekala svaki dan da se ta bolna rana zaceli. Ne postoji ništa što možemo sami isceliti, ne može ništa samo našim moćima već je potrebno zajedništvo. Sada je rana isceljena i to je čudo Božje i dar Božji. Kada trpimo, to može biti izraz Božje promisli, a najčešće to jeste posledica našeg izbora i pogrešnih koraka. Rana onda biva kao pedagoška mogućnost, a mi smo je iskoristili i razumeli da je rana naneta našim postupanjem i zato se obratili molitvama Bogu i Svetome Savi - istakao je Porfirije.

Foto: Informer

Patrijarh Porfirije

Arhiepiskop Stefan je zahvalio SPC za darovanu ljubav i obnovu makedonske crkve.

- Zablagodarimo na neizmernoj radosti, došlo je vreme da se završi stradanje za pravoslavni makedonski narod i Makedonsku pravoslavnu crkvu - Ohridsku arhiepiskopiju - rekao je Stefan i dodao da će makedonska crkva produžiti putem koji vodi ka miru i konačnom rešenju pitanja autokefalnosti te crkve.

Niški dogovor

Poslednji pokušaj prevazilaženja raskola SPC i makedonske crkve bio je u Nišu 17. maja 2002. godine, kada je postignuti dogovor podrazumevao da se prizna najšira crkvena autonomija eparhijama u Makedoniji, a da zauzvrat Ohridska arhiepiskopija (SPC) zadrži simbol i izbor poglavara Pravoslavne crkve u Makedoniji koji potvrđuje patrijarh srpski.

Foto: Informer

Liturgija pomirenja

Predlog dogovora je prihvatilo pet od sedam makedonskih episkopa, ali 28. maja te godine krenula je kampanja konferencijom za novinare članova MPC da je u Nišu potpisan samo radni dokument koji nema obavezujući karakter.

Arhiepiskop Jovan: Godinama smo se molili po podrumima

Foto: Informer

Poglavar pravoslavne Ohridske arhiepiskopije SPC Jovan Vraniškovski odao je veliko priznanje arhijerejima MPC i arhiepiskopu Stefanu što su 'izdržali nerazumne i protivcrkvene pritiske javnosti u Severnoj Makedoniji', a patrijarhu Porfiriju zahvalio se na dobroj volji i upornosti da se raskol reši.

- Zahvaljujem se arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i posebno vernicima koji su se godinama molili po privatnim kućama i podrumima jer su to bila naša jedina moguća bogoslužbena mesta. Oni su izdržali ne samo teške uslove bogosluženja već i teške uslove postojanja, gonjenja i zatvora, ali to je bila žrtva za jedinstvo crkve - poručio je arhiepiskop Jovan.

Jedini koji je naknadno prihvatio i potpisao Niški dogovor bio je tada mitropolit veleški i povardarski Jovan Vraniškovski. Zatim je Sabor SPC na svom redovnom majskom zasedanju 2003. doneo odluku o konstituisanju Sinoda autonomne Ohridske arhiepiskopije.

SPC je postavila Jovana za arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog. Zbog toga što se izjasnio za kanonsko jedinstvo sa SPC više puta mu je suđeno za izmišljena krivična dela pred sudovima u Severnoj Makedoniji i u zatvoru je proveo pet i po godina, zbog čega mu je zdravlje teško narušeno.

Bokan: Hrabar i smeo poduhvat

Foto: Informer

Dragoslav Bokan

Reditelj i veliki poznavalac crkvene istorije Dragoslav Bokan kaže za Informer da pomirenje dve crkve predstavlja veliki događaj za oba naroda.

- S obzirom na sve okolnosti koje se dešavaju u svetu, ali i na Balkanu ovo zaista jeste više nego pozitivan razvoj događaja, jer se Srbija konačno približava građanima Makedonije sa kojima ima slične probleme i sa kojima deli istoriju i kulturu. Činjenica je da duže od pola veka postoji proces rasparčavanja srpskog naroda, što su započeli Tito i komunistička vlast koja je insistirala na tome da se razbije jedinstvo Srpske pravoslavne crkve. Komunisti su političkim pritiscima, uslovljavanjem i pretnjama doveli do ove podele. Sve to je imalo za cilj da oslabi duhovni stub našeg identiteta - objašnjava Bokan i dodaje da je čin pomirenja hrabar i smeo i da je izbegnut duhovni rat koji nikad nikome ništa dobro nije doneo.

I ustaše umešale prste u razdor

Jednostrana odluka o proglašenju autokefalnosti MPC doneta je 1967. godine na trećem makedonskom crkveno-narodnom saboru održanom 19. jula u Ohridu.

Tada je doneta odluka o proglašenju autokefalnosti MPC i zatraženo je priznanje ne samo od Srpske pravoslavne crkve već i od ostalih pomesnih crkava. Tih dana u Skoplju je, kao slučajno, boravio Antonio Anto Jerkov, pripadnik Ustaške mladeži u vreme NDH.

On je bio jedan od operativaca u stvaranju tzv. hrvatske pravoslavne crkve, a zatim se 'presvukao' i postao jedan od članova Savezne komisije za verska pitanja SFRJ, koji je i učestvovao u procesu proglašenja autokefalnosti MPC.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
teodor

pre 1 godinu

Uvek je mirenje u Bogu izuzetan dogadjaj i svi se radujemo ovom velikom cinu ,ali SPS bi narodu mogla jednostavnoscu da obrazlozi pravoslavnim Srbima sta taj cin znaci u smislu crkvene organizacije SPC,tj. da li Ohridska Arhiepiskopija ostaje u sastavu SPC? Sta znaci ako SPC dodeli autokefalnost MPC_OA,da li je ona od tog momenta potpuno izvan sistema SPC ili se neka organizacija i jedinstvo zadrzavaju? Sta je sa manastirima SPC dole,da li se dve raskoljene crkve u S.Makedoniji ujedinjuju u jednu i koja ipak ostaje u sastavu SPC, kao Mitropolija CG_Primorska,npr? Sve je to jos nedovoljno jasno a napadno slavljenistvo i ovaj lepi arhijerejski skup u molitvama u nedrima velicanstvenog Hrama Sv.Save,ipk vernom narodu Srpskom duguje jednostavna objasnjenja. Po meni, toga nije bilo do sada,i da li ce?

USAF

pre 1 godinu

MPC-OA dobila je autokefalnost od Vaseljenske Patrijarsije!Srpska crkva sa tim nema veze niti moze nekome dati autokefalnost;niti je onaj takozvani vladika Jovan poglavar OA!A slag na torti je ovaj zlocinac i krimos Bokan koji tumaci pitanja crkve!Molim da se objavi komentar na osnovu zakona!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17