Profesor eksperimentom PODIGAO BURU! Prijavio se na konkurs za posao da dokaže da je NAMEŠTEN! Evo kako je prošao...

printscreen

21:37 Društvo 0

Informer.rs/S.M. | 25. 05. 2022.

Profesor eksperimentom PODIGAO BURU! Prijavio se na konkurs za posao da dokaže da je NAMEŠTEN! Evo kako je prošao...

Miroslavu Dramićaninu, uglednom naučniku i redovnom profesoru Univerziteta u Beogradu, dojadilo je da, kako kaže, gleda kako se radna mesta na fakultetima nameštaju


Profesor Dramićanin pokrenuo je lavinu s jednom objavom na Tviteru, u kojoj je objasnio kako je pokušao da se prijavi na konkurs za redovnog profesora na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu.

Profesor Dramićanin je tako rešio da uradi eksperiment i prijavio se na konkurs, iako mu posao ne treba.

- Uradio sam eksperiment da vidim kolike su šanse da neko ko nije zaposlen na fakultetu dobije poziciju na fakultetu. Zbog toga sam se javio na konkurs za redovnog profesora za eksperimentalnu fiziku kondenzovanog stanja PMF Novi Sad. Sastavio sam prijavu i poslao dokumentaciju - objašnjava profesor u svom tvitu.

Po svim parametrima bolji od protivkandidata

Kako dalje navodi, na konkurs se osim njega javio i već zaposleni na fakultetu vanredni profesor Fedor Skuban.

- Moj protivkandidat ima 31 objavljen rad, 89 citata bez samocitata, h-indeks 7, nema izvedenih doktorata, nije angažovan ni na jednoj stranoj instituciji, nije rukovodio međunarodnim projektom - objašnjava prof. Dramićanin i dodaje:

- Moje "karte" su sledeće: mlađi sam od protivkandidata, redovni sam profesor Univerziteta u Beogradu od 2009., 304 rada u međunarodnim časopisima, 7.534 citata bez samocitata, hiršov indeks 44, 15 izvedenih dokotrata, gostujući profesor u Kini i SAD, rukovodio sa 17 međunarodnih projekata.

Društvene mreže

Profesor Miroslav Dramićanin

Kako dalje navodi, kada su na PMF Novi Sad Departman za fiziku, videli da se prijavio, jedan član Komisije je podneo ostavku pa su na Veću zamenili tog člana. Inače, Komisija je sastavljena od dva teorijska fizičara (jedan član je dekanica) i jednog člana van fakulteta.

Od kolega saznao da je "odustao"

Kako profesor Dramićanin navodi, da je navodno odustao saznao je od kolega.

- Nakon izvesnog vremena javljaju mi kolege iz NS da je Komisija sastavila izveštaj i da ja nisam bodovan jer sam "odustao". Navodno je Komisija tražila pismenim putem da im dostavim dodatnu dokumentaciju a ja to nisam uradio - piše on i dodaje:

- Ja sam uputio prigovor u kojem ih obaveštavam da nikakav zahtev nisam primio i da ja ne odustajem od konkursa. Komisija daje odgovor da su kontaktirali Poštu i da su od njih dobili informaciju da su pokušali da mi dostave pismo, ali da ja nisam bio u stanu i da su pismo vratili.

Sa takvim obrazloženjem PMF Novi Sad sazivaja Veće Departmana (ne fakulteta) na kome izglasavaju referat za izbor Fedor Skubana sa 9 glasova (potrebno je 8), pri čemu glasaju i članovi Komisije i supruga Fedora Skubana.

Prema rečima prof. Dramićanina, ovaj predlog je sada uputili Univerzitetu u Novom Sadu.

Kako ističe, za ovaj korak se odlučio kako bi poslao poruku svim mladima u zemlji i onima koji bi želeli da se vrate iz inostranstva o načinu funkcionisanja mini klanova na fakultetima.

Nakon ove objave profesora Dramićanina, usledili su brojni komentari, uglavnom podrške da u ovoj borbi istraje do kraja.

Odgovor PMF u Novom Sadu

U međuvremenu, oglasila se i dekanka Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Milica Pavkov Hrvojević. 

- Tvrdnje Profesora Dramićanina su apsolutno netačne iz više razloga - odgovara za Telegraf prof. dr Milica Pavkov Hrvojević.

Kako ističe, prvo i osnovno je, kaže, činjenica da Prof. Dramićanin nije dostavio dokumentaciju koja je raspisanim konkursom bila tražena.

- Polazeći od akata po kojima se vrednuju kandidati za izbor u zvanje i zasnivanje radnog odnosa na PMF Univerziteta u Novom Sadu, Komisija za pripremu izveštaja u postupku navedenog izbora je nakon uvida u priloženu dokumenataciju, utvrdila da nedostaje sledeća dokumentacija:

1) Overene fotokopije diploma prethodnih nivoa studija

2) Kopije naučnih i stručnih radova,

3) Ocenu pedagoškog rada od strane studenata u prethodne tri godine,

4) Kopiju doktorske teze

Dalje navodi da je "neželeći da neki kandidati zbog nepotpune dokumentacije ne budu vrednovani, Komisija i mimo uobičajene procedure pismenim putem zatražila da se izvrši dopuna dokumentacije".

- Naime, Prof. Dramićanin je doktorirao iz oblasti elektrotehničkih nauka, a javio se na konkurs za oblast fizičkih nauka, te je bilo potrebno utvrditi da li doktorska teza ipak pripada oblasti fizičkih nauka da bi uopšte mogao biti biran na konkurs na koji se javio. Već je tu pokazana dobra volja da se kandidatu Dramićaninu pruži šansa - poručuje prof. dr Milica Pavkov Hrvojević.

Kako kaže, prof. Miroslavu Dramićaninu je dana 07.03.2022. godine, Komisija za pripremu Izveštaja uputila Zahtev za dopunu dokumentacije na adresu koja je navedena u prijavi i sa koje je kasnije stigao prigovor Prof. Dramićanina.

- Prema primljenoj evidenciji kandidat je obavešten da je pošiljka prispela, ali je kandidat nije preuzeo - kaže i dodaje:

Tvrdnje Prof. Dramićanina da na Fakultetu ne može dobiti posao neko ko nije već zaposlen na Fakultetu takođe nisu tačne, jer postoji više primera upravo na našem Fakultetu kada se to desilo. Postavlja se pitanje kako je kandidat Dramićanin zaposlen sa 100 odsto radnog vremena u Institutu Vinča, a predstavlja se kao redovni profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu, kada to po Zakonu o visokom obrazovanju nije dozvoljeno - navodi dr Milica Pavkov Hrvojević.

Konkurs je, poručuje, u toku, a nakon završetka postoji legitiman rok za žalbu.

Bonus video:Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.