• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rts

26.05.2022

09:46

NAPOLJU "PAKAO", KLIME I VENTILATORI SE NE GASE! Stručnjak otkrio kako da smanjite račune za struju, OVI UREĐAJI nas "deru"

Ilustracija

Društvo

NAPOLJU "PAKAO", KLIME I VENTILATORI SE NE GASE! Stručnjak otkrio kako da smanjite račune za struju, OVI UREĐAJI nas "deru"

Podeli vest

U letnjim mesecima svi koriste klima uređaje, ventilatore i ostale uređaje za rashlađivanje, a stručnjak savetuje kako da pravilnom upotrebom smanjimo račune za struju i uštedimo

Zbog energetske krize, nemačke vlasti su savetovale građanima da se ne tuširaju toplom vodom sedam dana u nedelji. Vlada Grčke razmatra povratak rada na daljinu, a Italijani čekaju uputstva za ograničavanje upotrebe klima uređaja i osvetljenja u javnim zgradama. Stručnjak savetuje kako kako pravilnom upotrebom da smanjimo račune za struju.

Idu kilovati, okreće se brojčanik na satu Dušana Simića u naselju "Partizan" na Adi Ciganliji. Frižider, bojler, kuva se i kafa, kaže, a generalno nam se ne da. Moramo da palimo klimu, kao nikad u maju, kaže Javorka Stanić.

Kaže Radojka Lek, zimi zbog peći na struju račun je i do 9.000, leti oko hiljadu i po. Studije pokazuju da i ne znamo koji aparat u kući najviše troši. Pa kad hoćemo da štedimo redovno gasimo sijalice, TV, radio, jer to najčešće i uključujemo. 

Uređaji koji najviše troše

Veliki potrošači su bojler, klima, rerna, ringla, pegla.

- Ja sam siguran da svi koriste peglu na jedan identičan način, okrenu termostat na maksimum, krene para da izlazi, a lepo piše kojom temperaturom se pegla vuna, kojom pamuk - rekao je Andrej Čoha, predavač u školi "Nikola Tesla".

Čoha kaže da mlade elektrotehničare podseća i na energetsku efikasnost.

Foto: Shutterstock

Pegla veliki potrošač

Kako uštedeti

- Kad pečete, retko otvarajte rernu, lonac birajte prema širini ringle, kafu uvek kuvajte na maloj ringli. Otapajte zamrzivač i frižider redovno, jer uhvaćeni led povećava potrošnju. Bojler je nedovršena priča.

Generalno, ako ste sami ili vas je dvoje palite ga po potrebi noću. Ako ste brojna porodica neka je stalno uključen, pogotovo ako je protočni za toplu vodu u kuhinji. I obavezno smanjite termostat sa fabričkih 80 i više stepeni, na 55, 60.

Foto: Shutterstock

Smanjite termostat na 55, 60

Uštedećete struju a i manje je kamenca na grejaču, što ga dodatno troši. Klima ne sme biti stvar komfora. Smanjite je na termostatatu za nekoliko stepeni u odnosu na spoljnu. To je dobro i za zdravlje.

- Umesto da smo išli na 21 stepen, otišli smo na 23, za samo dva stepena razlike može da uštedi za 15 odsto energije - napominje Čoha.

Jedno je štednja struje, od štednje novca, što se postiže korišćenjem jeftinije struje.

- Sada domaćice mogu da programiraju svoju vešmašinu ili mašinu za pranje sudova da puste u jedan ili dva sata noću, da se opere, čime drastično štedimo novac - istakao je Čoha.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
koki

pre 1 godinu

Koji glupi saveti. Palite bojler po potrebi nocu. Ja imam potrebu da se tusiram kad dodjem kuci sa posla. Sta imam da palim bojler nocu, ako se tusiram u 18h. Drzim stalno upaljen. A cela prica bez najveceg potrosaca i jedinog kojeg mozete da iskljucite. A to je zamrzivac. Potpuno besmislena sprava iz vremena komunizma kad su se nabavljali prasici i polutke. A u danasnje vreme kad je prodavnica na svakom cosku ovo je cisto bacanje para. Ono kao kupe ljudi 3 kesice graska na akciji i ustede 30 dinara, a plate 1000 dinara struju vise tog meseca za zamrzivac.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija