• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.05.2022

17:06

OVIM AUTOMOBILIMA NAJBRŽE PADA CENA, A MNOGI BI DA IH VOZE! Ovi polovnjaci su dobar izbor ako planirate kupovinu!

Društvo

OVIM AUTOMOBILIMA NAJBRŽE PADA CENA, A MNOGI BI DA IH VOZE! Ovi polovnjaci su dobar izbor ako planirate kupovinu!

Podeli vest

Istraživanja sprovedena u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi i Australiji pokazala su da premijum brendovima automobila najbrže pada vrednost

Porše, Džip i MINI su brendovi kojima najmanje pada vrednost. Oni zadržavaju najveću vrednost kad se najniža tržišna vrednost automobila oduzme od početne cene.

Tako će, na primer, kako se objašnjava, Porše izgubiti "samo" 64,4 odsto svoje vrednosti tokom godina, dok će Lexus izgubiti 89,9 odsto svoje vrednosti.

- Iako Porše proizvodi sportske automobile, njegovi modeli su dovoljno praktični za svakodnevnu vožnju. 911 je verovatno jedan od najlegendarnijih automobila u automobilskoj istoriji. Nije ni čudo što je potražnja veća od ponude. Poršeovi automobili su pouzdani, izdržljivi i imaju prepoznatljiv izgled koji privlači kupce - objašnjava Matas Buzelis iz firme carVertical.

Među vozilima sa visokom preostalom vrednošću, pojavljuju se i brendovi kao što su Hjundai i Tojota. Ta vozila su pristupačnija i obično imaju niže troškove održavanja, što povećava njihovu poželjnost među kupcima polovnih automobila.

Brendovi automobila kojima najviše pada vrednost tokom godina su Krajsler, Audi i Seat. Na primer, maksimalni pad vrednosti novog Krajslera će na kraju biti -96,8 odsto (u proseku za 25 godina), što ga čini brendom koji gubi većinu svoje vrednosti na tržištu.

Iako potrošači vole Infiniti, BMW i Volvo, njihova vrednost se vremenom takođe značajno smanjuje. Polovni automobili marke Tojota dostižu najnižu vrednost sa 19 godina, dok je kod BMW-a to 21. godina. Ipak, vozila marke Toyota gube oko 88,7 odsto vrednosti, dok kod BMW-a taj postotak iznosi 93,8%. 

- BMW i drugi brendovi luksuznih automobila obično imaju funkcije i tehnološka poboljšanja koja kupci polovnjaka ne cene. Ako možete da priuštite novi BMW, Mercedes-Benz ili Lend Rover, verovatno želite sav luksuz i inovacije koje možete da dobijete. Osoba koja traži polovan automobil daje prednost ceni i troškovima održavanja u odnosu na sve nepotrebne funkcije. Zato je polovna Tojota za mnoge kupce privlačnija od BMW-a - objašnjava Buzelis.

Foto: pexels.com

Vlasnici Audija (-96,2 odsto), Seat-a (-95,8 odsto) i Škode (-95 odsto) takođe ne treba da očekuju da dobro prođu prilikom prodaje svojih starih vozila.

Prema istraživačima kompanije carVertical, prosečna starost vozila kojima je najviše pala vrednost je od 20 do 23 godine. Međutim, različiti brendovi automobila dostižu najnižu vrednost u različitim fazama.

Porše i MINI najmanje koštaju kad napune 15 godina. Kad dostignu to godište, vrednost ponovo počinje da im raste. Dobro očuvani modeli mogu biti vredna investicija. Isuzu, Suzuki, Kia i Dačia su u suprotnoj priči – dostižu cenovno "dno" sa 30 godina.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
token

pre 1 godinu

Tacnije niko ne zeli porez za debile. vise se isplati japanac polovan nego bmw nov

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija