• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir.rs

29.05.2022

07:00

DŽABA SE LJUTITE! OVO NIJE PRVI PUT DA SE TRAŽE DOPLATE ZA LET I DA CENE OSCILIRAJU! Evo, šta kaže Seničić...

printscreen

Društvo

DŽABA SE LJUTITE! OVO NIJE PRVI PUT DA SE TRAŽE DOPLATE ZA LET I DA CENE OSCILIRAJU! Evo, šta kaže Seničić...

Podeli vest

Svi koji putuju avionom na odmor moraće da doplate za let zbog poskupljenja avio-goriva

Aleksandar Seničić, predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencije Srbije Juta, objašnjava za Kurir da će svi koji putuju avionom na odmor, morati da doplate za let zbog poskupljenje avio-goriva, a oni koji imaju unapred uplaćene aranžmane o iznosu doplate biće obavešteni mesec dana ranije.

Za letovanja u junu doplate za Grčku su oko 30 evra, za Španiju, Italiju i Tursku 40 evra i za Egipat 50 evra - kaže Seničić i dodaje da su nekim danima stvarne doplate za Egipat i 70 evra, ali da deo troška preuzimaju same agencije.

Foto: Informer DN

Seničić: Cena goriva podiže cenu avio prevoza

Takse se neće menjati

Prema rečima Seničića, iznos dopalte za letovanja u julu znaće se 10.juna, uz garanciju da se takse neće menjati. On je naglasio i da to što je putnik uplatio avans po određenoj ceni nema veze s cenom goriva.

- Avans garantuje da neće biti rasta u povećanju cene aranžmana, ali takse za gorivo nemaju nikakve veze s tim. Svaka agencija predugovorno obaveštava putnika o tome da ako dođe do poremećaja na tržištu, može doći do promene cene goriva i potražnje doplate za čarter-let - rekao je on i dodao da je to neprijatnost i za putnike i same agencije, zbog čega su se s nacionalnom avio-kompanijom dogovorili da cene usklađuju na mesec dana.

Seničić kaže da su se usled poskupljenja avio-goriva povećale cene zakupljenih čarter-letova, pa su turističke agencije potpisala anekse ranijih ugovora sa avio-operaterom, koji podrazumevaju doplatu za gorivo.

Kako se određuje cena

Cena leta bazira se na berzanskoj ceni avio-goriva na dan kada se ugovara čarter. Sada kada je poskupelo gorivo, i to ne samo na pumpama već i avio-gorivo, čija se cena formira slobodno na tržištu, došlo je do podizanja cena avio prevoza.

Revoltirani građani

Aleksandar Seničić ističe da su neki putnici već izrazili želju da otkažu letovanje revoltirani promenama cena.

- Ljudi treba da znaju da ne mogu da insistiraju da putuju po starim cenama, jer na to jednostavno ne utiču same agencije. Mi let moramo da platimo. Oni koji otkažu u periodu kraćem od 45 dana, pre samog puta, imaju neke penale pri povratu novca. Oni koji otkažu ranije mogu to da urade bez problema, jedini trošak biće im nekoliko hiljada dinara za troškove minimalne administrativne takse - rekao je Seničić.

On je dodao se i ranije događalo da su agencije zbog cena goriva, koje nisu bile na istorijskom maksimumu kao danas, morale da potražuju od putnika doplatu po 15 evra. Onda se dešavalo da na dan puta trošak tog dodatnog goriva bude samo osam evra, pa su agencije vratile putnicima po sedam evra.

 

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija