• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/Informer

29.05.2022

19:43

SRPSKO-ITALIJANSKI UDAR NA NATO, PRAVDA ZA OBOLELE OD RAKA! Osiromašeni uranijum povezao advokate dve zemlje! Italijani dobili 300 tužbi, Alijansu plaća 500.000 evra odštete!

fotoilustracija/AP

Društvo

SRPSKO-ITALIJANSKI UDAR NA NATO, PRAVDA ZA OBOLELE OD RAKA! Osiromašeni uranijum povezao advokate dve zemlje! Italijani dobili 300 tužbi, Alijansu plaća 500.000 evra odštete!

Podeli vest

Pred sudovima u Srbiji još nije dokazana uzročno-posledična veza između malignih bolesti i boravka na području koje je NATO 1999. bombardovao osiromašenim uranijumom. Advokat iz Niša Srđan Aleksić sa kolegama iz Italije, koji su tu vezu dokazali u 300 slučajeva, zastupa obolele od kancera u tri tužbe podnete pred Višim sudom u Beogradu. Tužena strana - NATO poziva se na imunitet

Godinu i po od podnošenja tužbi za naknadu štete NATO se tek nedavno oglasio, pozvao se na imunitet, i to na osnovu sporazuma Partnerstvo za mir koji je naša zemlja potpisala 2006. godine.

- NATO" pakt ne može retroaktivno da vrati taj sporazum koji je potpisan Partnerstvo za mir već samo ubuduće. Moji klijenti su oboleli od kancera kao posledica bombardovanja osiromašenim uranijumom i ja smatram da je NATO apsolutno odgovaran za naknadu štete pred našim sudom - rekao je Srđan Aleksić advokat iz Niša.

Vezu između obolevanja italijanskih vojnika i boravka na KiM, pred sudovima u Italiji gotovo svakodnevno dokazuje advokat Anđelo Fjore Tartalja.

- Broj dobijenih sporova svakodnevno raste, upravo smo juče dobili još tri spora, i sada imamo 300 pozitivno rešenih slučajeva. Naknada štete u Italiji iznosi minimum 500.000 evra, mnogi su nažalost preminuli pa zastupamo njihove naslednike - istakao je Anđelo Fjore Tartalja, advokat iz Italije.

Doktorka Rita Čeli bila je konsultant državne komisije koja je istraživala efekte osiromašenog uranijuma na vojnike. Kaže sledeći korak je analiza prisustva teških metala i osiromašenog uranijuma u krvi.

- Mi smo dokazali prisustvo teških metala kod obolelih koji su kratko boravili na kontaminiranim područjima, a to je velika razlika u odnosu na ljude koji na tim područjima žive, oni apsolutno zaslužuju pravdu - istakla dr Rita Čeli, medicinski stučnjak.

Advokat Aleksić očekuje da će prvi postupak pred domaćim sudom početi na jesen. Kaže da se njegovom timu do sada obratilo blizu 3.000 naših građana.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Predragm

pre 1 godinu

Mars u pizdu materinu Grujicka i svi koji tvrde da je rak posledica radioaktivnig urana od pre 23 godine. Moja prijateljica koja ima rak sa metastazama na jetri vec mesec dana ceka da je prime na pregled na I hiruskoj. Kada joj bilo lose u urgentnom centru kazu idite pa zakazite pregled na I hiruskoj. Skener uradila privatno. Ubice su lekari koji cekaju pare da bi nekoga primili u bolnicu.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija