• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

30.05.2022

14:57

MAJMUNSKE BOGINJE ĆE STIĆI I U SRBIJU! Doktor objasnio: Ako se prijavi i jedan jedini slučaj, evo šta neizostavno MORAMO DA URADIMO

Reuters

Društvo

MAJMUNSKE BOGINJE ĆE STIĆI I U SRBIJU! Doktor objasnio: Ako se prijavi i jedan jedini slučaj, evo šta neizostavno MORAMO DA URADIMO

Podeli vest

Institut za javno zdravlje "dr Milan Jovanović Batut" izdao je stručno-metodološko uputstvo zdravstvenim ustanovama u Srbiji u slučaju pojave majmunskih boginja. Lidija Kandolf, dermatovenerolog, ocenjuje da se očekuje da će se one pojaviti i u Srbiji, imajući u vidu da je raskrsnica međunarodnog avionskog saobraćaja

Epidemiolog Branislav Tiodorović ističe da nema nikakvog opravdanja za bilo kakvu paniku i podizanje tenzija, ali da ima potrebe za oprezom.

Prof. dr Lidija Kandolf kaže za RTS da je od koleginice infektologa iz Londona dobila informaciju da su se pojavili slučajevi majmunskih boginja koji nisu endemski.

Foto: Reuters

To znači, objašnjava, da se javljaju kod osoba koje nisu putovale u Afriku i da će verovatno, kako je, ocenila, doći i kod nas za neko vreme.

- Sad se pojavilo u Sloveniji i očekujemo, verovatno je neizostavno da će se pojaviti i ovde kod nas, imajući u vidu da smo mi i raskrsnica međunarodnog avionskog saobraćaja - rekla je Kandolf.

Ukazuje da ovog trenutka nema velikog razloga za zabrinutost, ali da treba da budemo na oprezu i preuzmemo prevenciju, pre svega na aerodromu ili na drugim graničnim prelazima.

Kada se mora proglasiti epidemija

I prof. dr Branislav Tiodorović ističe da nema nikakvog opravdanja za bilo kakvu paniku i podizanje tenzija, ali ima apsolutno potrebe za oprezom posebno kod zdravstvenih radnika koji moraju paziti da na vreme otkriju prve slučajeve.

Foto: printscreen

Branislav Tiodorović

Ističe da je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" izdao dobro uputstvo da svi lekari, koji bi bili u situaciji da prepoznaju majmunske boginje ili da ih dijagnostifikuju, imaju ozbiljnu potrebu za diferencijalnom dijagnozom na osipe i groznice izazivača drugih bolesti.

Naveo je, da je do sada ukupan broj zaraženih 413, od kojeg su dve trećine potvrđene na majmunske boginje, dok su ostali kao sumnjivi oblici oboljenja.

Tiodorović naglašava da je u uputstvu "Batuta" preporučeno da se, čim se pojavi prvi potvrđen slučaj majmunskih boginja, mora odmah proglasiti epidemija.

- Pitanje je i zašto zbog jedne bolesti to uraditi, jeste zbog jedne bolesti, ali je ona lako prenosiva - objasnio je Tiodorović.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija