• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

31.05.2022

07:00

EVROPA ĆE NA ZIMU PLAĆATI GAS 3.500$, A SRBIJA 400$! Takozvana naftna formula obezbeđuje nam NAJBOLJU MOGUĆU CENU!

printscreen/pixabay

Društvo

EVROPA ĆE NA ZIMU PLAĆATI GAS 3.500$, A SRBIJA 400$! Takozvana naftna formula obezbeđuje nam NAJBOLJU MOGUĆU CENU!

Podeli vest

Ako bi cena nafte pala na ispod 100 dolara za barel, to bi se odrazilo i na cenu gasa na zimu, koji bi bio jeftiniji i koštao bi nas oko 380 dolara

Stoprocentna naftna formula za obračun cene gasa koju su u nedelju dogovorili predsednik Aleksandar Vučić i ruski predsednik Vladimir Putin obezbeđuje Srbiji da taj energent, i u vreme najveće zime, plaća manje od 400 dolara!

To će, procenjuju stručnjaci, biti i do deset puta jeftinije nego što će ostale evropske zemlje plaćati na berzi.

Cena nafte i mazuta

Sa obezbeđenom 'naftnom formulom' Srbija je izbegla da na zimu kupuje gas po tržišnim cenama, koje će, prema prognozama svetskih stručnjaka, sasvim sigurno ići preko 3.500, a možda i 5.000 dolara!

Kako za Informer objašnjava ministarka energetike Zorana Mihajlović, cena gasa prema 'naftnoj formuli' izračunava se u odnosu na prosečne cene nafte i mazuta na roterdamskoj berzi u poslednjih devet meseci.

Kako je u pitanju stoprocentna formula, u nju ne ulazi cena gasa na berzama, već samo cene nafte i mazuta, što je veoma dobro za Srbiju.

- Cena nafte na berzama je trenutno oko 120 dolara, tako da bi, prema novoj naftnoj formuli, cena gasa sada za nas bila 334 dolara. Prema predviđanjima kretanja cena nafte i mazuta za kraj ove godine, gas bi naredne zime mogao da nas košta najviše 400 dolara, a verovatno i manje od toga. S druge strane, ako bi sada nafta pala na ispod 100 dolara za barel, to bi se odrazilo i na cenu gasa na zimu i bio bi jeftiniji, ne bi nas koštao više od 380 dolara - kaže Mihajlovićeva.

Kretanje cena gasa na svetskim berzama

datum                                  cena za 1.000 kubika
maj 2021.                                           380
oktobar 2021.                                     980
1. februar                                         1.200
24. februar                                        1.608
6. mart                                              1.900
7. mart                                              3.700
21. mart                                             1.470
4. april                                               1.545
25. april                                             1.110
17. maj                                                996
30. maj                                                833
zima 2022.                                      3.500-5.000*

iznosi su u dolarima
* prognoza

I profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Nikola Rajaković potvrđuje da 'naftna formula' koja će se primenjivati za Srbiju podrazumeva da cena gasa za najveći deo potrošnje bude između 340-350 dolara, u zavisnosti od kretanja cena nafte na tržištu.

- Ta 'naftna formula' koja će se primenjivati omogućava da cene gasa u Srbiji za najveći deo potrošnje, za te 2,2 milijarde kubnih metara gasa budu negde u rasponu od 340-350, u zavisnosti od kretanja cena nafte na tržištu - kazao je Rajaković.

Naveo je da očekuje da cena gasa bude veća ukoliko naša država bude nabavljala dodatne količine.

Na pitanje kakve će cene gasa biti tokom zime na berzi za druge zemlje Rajaković ističe da će one biti visoke, te da će, sasvim sigurno, iznositi više od 3.000 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

Obezbeđena skladišta

Urednica portala "Energija Balkana" Jelica Putniković kaže da je veoma dobro i to što je ugovor o kupovini gasa sklopljen na tri godine jer će, kad se reši situacija sa Ukrajinom, moći da se pregovara o još povoljnijoj ceni.

Šta ulazi u naftnu formulu

* cene nafte za poslednjih devet meseci
* cene mazuta za poslednjih devet meseci
* prate se cene nafte i gasa na roterdamskoj berzi
* brzina sagorevanja goriva
* propusnost gasovoda

Prema njenim rečima, naftna formula znači da nećemo plaćati cenu gasa koja je aktuelna na berzama.

- Naftna formula znači da se prati cena nafte i da se u trenutnom preseku, kada se određuje cena gasa, uzima prosečna cena nafte za devet meseci. U suštini, tu nema velikih fluktuacija i moguće je dugoročno planirati nabavku - objasnila je Jelica Putniković.

Kada je reč o dodatnim količinama gasa, Putnikovićeva se nada da će povoljnija cena važiti i za te isporuke...

Dogovoreno skladištenje gasa u Mađarskoj može da pomogne jer to, kako kaže, znači da mirno možemo da sačekamo zimu.

- Ako u prijateljskoj zemlji imamo dodatne količine gasa, a imaćemo sigurno napunjeno skladište i u Banatskom Dvoru, onda smo spremni i za neke ekstremne, 'ne daj Bože' situacije. Možemo da sasvim mirno sačekamo zimu a da privreda ne strepi - kaže urednica portala 'Energija Balkana'.

Cena nafte skočila na 120 dolara za barel

Cene nafte su uzletele na početku nove trgovačke nedelje usled ublažavanja kovid lokdauna u Kini i plana Evropske unije da zabrani uvoz ruske sirove nafte.

Evropska nafta 'brent' preksinoć je dostigla 120,2 dolara po barelu, nakon čega se neznatno spustila na 119,8 dolara.

Cena 'brenta', koja predstavlja referentnu vrednost na globalnom tržištu nafte, zaključila je prošlu sedmicu sa skokom od šest odsto, na najvišem nivou za poslednja dva meseca.

Imamo i dovoljno skladišta za gas

Domaći stručnjaci kažu da su Banatski Dvor i novougovorena mađarska skladišta gasa ukupnog kapaciteta od 750 miliona kubika i više nego dovoljna za zimske potrebe naše zemlje.

Kada na to dodamo da će ruski gas teći nesmetano ka Srbiji, pa će se skladišta po potrebi puniti, oni uveravaju građane da se nećemo smrzavati uprkos globalnoj krizi sa energentima.
Kako su ranije istakli nadležni, Mađarska se složila da Srbija može da kupuje gas i od Mađarske, ali i iz drugih zemalja, što znači da Srbija u mađarsko skladište može da utisne bilo koji gas koji u letnjim mesecima bude višak.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
BOGDAN

pre 1 godinu

SVI ZNAMO DA NIJE LAKO I DA SU PRITISCI OGROMNI ALI ALEKSANDRE NEMOJ DA PRLJAS SVOJ OBRAZ I CAST SVOG NARODA KOJI SU TEBE IZABRALI DA BUDES NJIHOV PREDSTAVNIK DA VODIS SRBSKI NAROD NA DOBAR PUT,SAMO NASTAVI PUT NA KOGA TE POSTAVIJO TVOJ SRPSKI NAROD I NEMOJ NI PO KOJU CENU DA MOLIS ZA MILOST I KLECIS NA KOLENA PRED ZAPADNIM ZLOCINCIMA KOJI NISTO DOBRO NE MISLE LICNO TEBI I TVOM SRBSKOM NARODU I TVOJE DRZAVE.I TO JE TO.......

pera

pre 1 godinu

Videćete sledeću zimu u EU....Imam brata koji tamo radi već 30 god. u vodećoj svetskoj firmi auto indistrije, koja ima profit kao pre ovog rata....već sad su im rekli da će zima biti finansijski teška, ali samo za radnike na određeno......šta sad.....

Marija

pre 1 godinu

Zahvaljujući mudroj i domaćinskoj politici Aleksandra Vučića, Srbija je dobila gas po najnižoj ceni. Nema zime za građane, kao ni za industriju.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija