• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic/Informer

31.05.2022

11:55

PANDEMIJA JENJAVA, LEČENJE ZARAŽENIH SAMO U OVE 3 BOLNICE U SRBIJI! Sazdanović: Koronu retko ko i pominje, evo do kada ćemo pratiti brojeve

Društvo

PANDEMIJA JENJAVA, LEČENJE ZARAŽENIH SAMO U OVE 3 BOLNICE U SRBIJI! Sazdanović: Koronu retko ko i pominje, evo do kada ćemo pratiti brojeve

Podeli vest

Broj novozaraženih korona virusom je iz dana u dan u opadanju, a takođe je smanjena i potreba za hospitalizacijom. Crvene zone u opštim bolnicama širom Srbije se zatvaraju, dok će se bolničko lečenje od sada odvijati samo u Batajnici, Mišeluku i Kruševcu. Takođe, infektivna i pulmološka odeljenja od sada će lečiti samo non-kovid pacijente, dok će kovid ambulante pri domovima zdravlja nastaviti sa radom, odluka je Ministarstva zdravlja, nakon analize epidemiološke situacije u Srbiji

Pacijenti koji zahtevaju bolničko lečenje u ovom momentu su ljudi starijeg životnog doba sa pridruženim bolestima, te je nakon zaražavanja virusom neophodno pratiti njihovo stanje i lečenje, ali u bolničkim uslovima.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja doc.dr Predrag Sazdanović kaže za „Blic“ da je situacija drastično drugačija, i da će za kovid pacijente koji zahtevaju bolničko lečenje biti rezervisane ove tri bolnice u Srbiji, dok će, recimo, pulmološka i infektivna odeljenja od sada zbrinjavati non-kovid pacijente.

- Na osnovu epidemiološke situacije i drastičnog smanjenja broja hospitalizovanih pacijenata od kovida-19, Ministarstvo zdravlja je odlučilo da hospitalizaciju pacijenata zaraženih kovidom preuzmu za to namenjene kovid bolnice - u Batajnici, Novom Sadu i Kruševcu. To znači da oni pacijenti koji su hospitalizovani u drugim ustanovama kao što su UKC Niš, UKCKragujevac… opšte bolnice svugde u Srbiji, one pacijente koji su hospitalizovani drže do otpusta, a da nove pacijente koji budu zahtevali bolničko lečenje, ne primaju u svoj hospitalni deo, nego da ih šalju u kovid bolnice u ova tri grada. Na taj način ćemo za par dana, postepeno osloboditi sve kapacitete infektivnih klinika, kao i odeljenja za pulmologiju od kovid pacijenata nakon njihovog otpusta kući, i otvoriti prostor za non-kovid pacijente - objašnjava Sazdanović.

Foto: printscreen

Predrag Sazdanović

To znači da se sve vraća kao pre dve i po godine dok nije proglašena epidemija.

- Do sada su ti uslovi bili improvizovani ali sa oslobađanjem od kovid bolesnika i njihovim slanjem u ove tri bolnice, opet otvaramo prostor za hospitalizaciju svih non kovid pacijenata. Svakako, u slučaju nekih novih kovid epidemija, mutacije virusa, ili većeg broja kovid pacijenata, bićemo spremni da opet otvorimo te bolnice nakon popunjavanja kapaciteta tri definisane bolnice - objašnjava Sazdanović.

Kovid ambulante ostaju da rade

Iako su brojke optimistične, te se čini da korona postaje „obična bolest“ za većinu ljudi, ipak ne treba zaboraviti da virus i dalje cirkuliše.

- Kovid ambulante će ostati da rade pri domovima zdravlja, i tu će se takođe obavljati lečenje pacijenata, tu su oni koji ne zahtevaju bolničko lečenje, dok će oni kojima je potrebno biti poslati u ove tri bolnice koja je najbliža datom domu zdravlju. Dakle, dok god bude kovid pacijenata one će morati da rade - dodaje Sazdanović.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Čini se da korona postaje „obična bolest“ za većinu ljudi

Brojeve ćemo nastaviti da pratimo

Brojeve i dnevnu statistiku ćemo i dalje nastaviti da pratimo, jer je praćenje kretanja virusa i dalje neophodno. Iako se ne očekuje neki veliki talas, kako zbog prokužavanja, prirodno ili vakcinacijom, ali i znatno slabijeg omikron soja, ipak stručnjaci savetuju da budemo oprezni, ali i svesni da nas je korona više puta iznendila.

- Podaci možda i treba da ostanu kako bi nas podsetili da još uvek imamo posla sa kovidom. Optimistički, mi se nadamo da će kovid postati jedna vrsta sezonske bolesti, međutim moramo biti oprezni jer korona nas je više puta iznenadila. Moramo da imamo pripremljen scenario i za nove mutacije virusa ako ih bude bilo na zemaljskoj kugli, pa i spremno dočekati eventualni novi talas. Očekujemo najbolje, optimistični smo, ali ako bude potrebno spremni smo da reagujemo - zaključuje doc.dr Sazdanović.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija