• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. M - M. M. D.

03.06.2022

07:00

ZA PRIMER! Nikola (14) iz Obrenovca najmlađi je auto-mehaničar u Srbiji OD MALIH NOGU DOBRO ZARAĐUJE

Društvo

ZA PRIMER! Nikola (14) iz Obrenovca najmlađi je auto-mehaničar u Srbiji OD MALIH NOGU DOBRO ZARAĐUJE

Podeli vest

Popravkom automobila bavi se duže od godinu dana, upisaće Elektrotehničku školu, smer za programere, jer je sve više vozila kompjuterski programirano, kaže Nikola Jovanović

Nikola Jovanović (14) iz Obrenovca najmlađi je, a mnogi kažu i najbolji auto-mehaničar u Srbiji.
Ljubav prema automobilima kod njega je više nego očigledna, a popravkom kola bavi se već više od godinu dana u jednom servisu.

- Tata me je vodio u auto-servise kada sam bio baš mali jer se dosta njegovih prijatelja bavi nekim od poslova koji su vezani za automobile. Jako volim kola i posebno me zanima kako rade određeni delovi i kako je sve to povezano. Imam samo 14 godina, ali baš volim da odlazim na posao u servis. Tokom leta ću raditi puno radno vreme, od ujutro do uveče. Zbog obaveza u školi trenutno u servisu u Obrenovcu provodim samo sat-dva dnevno i tamo radim apsolutno sve i pravi sam šegrt. Ne smeta mi ni da uzmem metlu da počistim radionicu, ali popravljam i prave kvarove - skromno priča Nikola.

Odmalena...

Kada je bio mali, kuća nam je uvek bila puna rastavljenih plastičnih automobila, koje je on popravljao
Marijana Jovanović, Nikolina mama

Svi ga vole

On dodaje da je mušterijama veoma interesantno kada u automehaničarskom servisu vide dete koje zna da barata alatom i odlično poznaje marke automobila.

Kada se otvori hauba, Nikola prepoznaje svaki deo automobila, ali osim toga, on i pažljivo osluškuje zvuk motora, po kojem ume da otkrije kvar.

Siguran posao

Želim da poručim vršnjacima da treba da upisuju tehničke i mašinske škole jer tu 'leži' siguran posao
Nikola Jovanović

- Mogu kvar da prepoznam i po dimu i njegovoj boji dok izlazi iz auspuha. Umem sam da uradim kompletan 'mali servis': tu se menjaju ulje, filter ulja, filter vazduha, klime... Znam da promenim i pločice na kočionom sistemu, kočiona klešta, a uspeo sam da rasturim i menjač za manje od sat vremena. Mušterije mi često daju bakšiš, ali meni novac nije motivacija. Škola mi je na prvom mestu i odličan sam đak. Sada se spremam da upišem Elektrotehničku školu, smer za programere, jer je sve više vozila kompjuterski programirano. Kasnije planiram da upišem i fakultet, a mislim da će mi iskustvo iz radionice mnogo pomoći u daljem radu - kaže Nikola.

Foto: Rina

 

Ovaj vredan dečak kaže da mehaničarski posao nije mnogo prljav i da nije tačno da samo loši đaci žele da budu auto-mehaničari:

- Dok moji drugovi sede kod kuće i igraju igrice, ja idem na posao. Želim da poručim vršnjacima i onima koji su još mlađi od mene da treba da upisuju tehničke i mašinske škole jer tu 'leži' siguran posao. Automehaničarski zanat nije ružan, nije prljav, nije sramota raditi ga i jednog dana možete da budete sam svoj gazda i da mnogo lepo živite - samouveren je Nikola.

Nikolina mama Marijana Jovanović ističe da je njen sin oduvek gajio interesovanje i ljubav prema automobilima.

- Dok Nikolini vršnjaci vreme provode na kompjuteru, on pomaže u auto-servisu, a pored svega toga je i odličan đak. Zbog toga sam neizmerno ponosna na njega. Nemam problem da radi bilo koji posao koji njega čini srećnim. Svaki put kad se vrati s posla ima sjaj u očima. Kada je bio mali, kuća nam je uvek bila puna rastavljenih plastičnih automobila, koje je on 'popravljao'. Oduvek je govorio da će, kad poraste, biti inženjer za automobile, a sada vredno radi da to i postane - rekla nam je Marijana.

Foto: Rina

Nikola u akciji

Nikola je, inače, i zaštitno lice kampanje za promociju automehaničarskog zanata koju organizuje udruženje 'Auto-servisi Srbije' i Zajednica mašinskih škola (ZMŠ). Kako je interesovanje za zanate sve manje među školarcima, oni žele da Nikolinim primerom motivišu đake da upisuju mašinske i tehničke škole.

Predsednik ZMŠ Siniša Kojić kaže da poslednju deceniju vlada zabrinjavajuće mala zainteresovanost đaka za automehaničarsku profesiju, uprkos tome što već sa 17 ili 18 godina imaju siguran posao i dobru platu.

- Mislim da je najveći problem to što roditelji govore "uči sine, idi na fakultet da ne bi morao da se mučiš i radiš". I oni i deca veruju da ovo zanimanje izgleda isto kao pre deset ili 20 godina, da je ovo mukotrpan rad u prljavim radionicama i zarada od koje ne može pošteno da se živi. A ne znaju da su automehaničarske radionice sada potpuno modernizovane, a plate više nego odlične - kaže Kojić.

Dualno obrazovanje
zainteresovalo decu

Predsednik Zajednice mašinskih škola Siniša Kojić kaže da je nakon uvođenja dualnog obrazovanja sve više dece zainteresovano za zanatske škole.
- Zar ima lepše stvari od toga da vam neko garantuje posao odmah nakon završetka školovanja? I deca su to primetila. Dualno obrazovanje zainteresovalo je decu da više nego ranije upisuju zanatske škole - rekao je Kojić.

Zlatan zanat

Naš sagovornik dodaje da auto-mehaničari u Srbiji danas za mesec dana zarade više nego profesori koji im predaju u školi, a koji su završili fakultet!

- Danas se u našoj zemlji sve više otvaraju velike svetske fabrike iz auto-industrije, a i sve je više vozila na ulicama, tako da posla ima za sve. A fali nam majstora, svake godine sve više. Ova kampanja ima za cilj da objasnimo deci da upisivanjem zanatske škole dobijaju siguran posao odmah nakon završetka školovanja i odličnu platu - zaključuje Kojić.

Gordić: Podržaćemo decu
koja se odluče za zanate

Predsednik udruženje 'Auto-servisi Srbije' Predrag Gordić ističe da su maksimalno spremni da podrže sve one koji se odluče za zanat.
- Dok su u razvijenim zemljama zanati jako cenjeni, mi smo počeli da zanemarujemo onu staru izreku da je svaki zanat u rukama 'zlata vredan'. Za sve đake koji žele da uče zanat od naših majstora, u servisima članovima udruženja obezbeđujemo plaćenu praksu, neophodnu opremu za rad i stručne besplatne obuke - rekao je on.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija