• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

04.06.2022

20:49

VELIKA PROMENA! Menja se kombinovani test, maturanti će sami birati predmete

Društvo

VELIKA PROMENA! Menja se kombinovani test, maturanti će sami birati predmete

Podeli vest

Kombinovani test, koji se polaže u okviru male mature za buduće maturante biće promenjen. Ova generacija koja na malu maturu, izlazi 27, 28. i 29. juna polagaće uobičajen kombinovani test koji sadrži po pet pitanja iz istorije, geografije, hemije, biologije i fizike i nosi ukupno 14 bodova

Da se razmišlja o promenama kombinovanog testa, Novostima je potvrđeno i u Ministarstvu prosvete:

- Mišljenja stručne javnosti, nastavnika i direktora ukazuju na to da koncept kombinovanog testa u ovom obliku nema kapacitet da ostvari svoj puni potencijal i svrhu i da su izmene neminovne.

Da se na promenama već radi, pokazuje i podatak da će učenici sedmog razreda u svim školama u Srbiji već 15. juna raditi probni kombinovani test, a Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripremio je pitanja za probno testiranje.

- Učenici će se na osnovu isticanja u prirodnim, odnosno društvenim naukama opredeliti za predmet iz kog će rešavati probni test. Mogu da izaberu: fiziku, hemiju, biologiju, geografiju ili istoriju - ističu u Ministarstvu prosvete i napominju da su, u saradnji sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, sagledali kvalitet male mature i da je razmatrana mogućnost promene koncepta kombinovanog testa.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

Tekst potpisa

- Nakon višegodišnje primene završnog ispita, uvideli smo potrebu za sagledavanjem i preispitivanjem njegovog kvaliteta, svrsishodnosti, kao i prednosti i nedostataka, a to se, pre svega, odnosi na kombinovani test - napominju u ministarstvu.

U školama su pripreme za probu novog modela kombinovanog testa već počele. Đaci sedmog razreda treba da izaberu jedan od pet predmeta iz kog će raditi probni test, a prijavljivanje je počelo u petak.

Deca će birati prema svojim afinitetima i planovima za dalje školovanje - srednju školu i studije.

- Moje dete se opredelilo za geografiju, zbog toga što je ovaj predmet spremao za takmičenje - kaže majka jednog sedmaka i dodaje da je ova promena dobra, jer ovako osmaci moraju da spremaju gradivo iz pet predmeta za jedan ispit.

A rezultati koje sedmaci budu postigli na probnom testu neće se ocenjivati. Nastavnici su obavezni da analiziraju rezultate zajedno sa đacima, a ako oni budu slabiji od očekivanih, nastavnici treba da planiraju kako bi im pomogli da unaprede znanje.

Godišnji test za četvrtake

Za 15. jun najavljeno je i testiranje učenika četvrtog razreda osnovnih škola. Reč je o godišnjem testu znanja iz tri predmeta - maternjeg jezika, matematike i prirode i društva. Pripremljene su dve verzije testova, koji služe da učenici provere svoje znanje, kao i da bi se za narednu školsku godinu isplaniralo na čemu nastavnici treba dodatno da rade. Na osnovu rezultata, nastavnik može da oceni učenika, ako je to u njegovom interesu.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija