• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic.rs

09.06.2022

23:00

KONAČNO! SRBIJA JE DOBILA VAŽNU VAKCINU ZA DECU!

Shutterstock

Društvo

KONAČNO! SRBIJA JE DOBILA VAŽNU VAKCINU ZA DECU!

Podeli vest

HPV vakcina početkom juna stigla je u našu zemlju, a juče i u mnoge domove zdravlja

Ova vakcina je preporučena, odnosno nije obavezna, a što je najvažnije, besplatna je i veoma efikasna.

Svim devojčicama i dečacima starijima od devet godina biće dostupna HPV vakcina, kojom će moći da se zaštite od čak sedam vrsta karcinoma, koje može da izazove seksualno prenosivi humani papiloma virus (HPV).

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

HPV vakcina je efikasna i bezbedna

Nedovoljna informisanost

Kako su rekli za Blic u Domu zdravlja "Dr Milutin Ivković", HPV vakcina je stigla u ovu zdravstvenu ustanovu, a interesovanje roditelja je veliko, te su spiskovi sa imenima dece za koju su se roditelji izjasnili da žele da budu vakcinisana, već napravljeni i od danas će početi da ih pozivaju.

- HPV vakcina je jako efikasana i bezbedna, već 15 godina unazad se daje u više od 100 zemalja u svetu. Interesovanje roditelja kod nas postoji, ali ima i onih koji nisu dovoljno informisani - rekla je dr Aneta Jovanović, načelnica pedijatrijske službe Doma zdravlja "Palilula".

Takođe, za Blic je potvrđeno da je vakcina stigla i u Dom zdravlja Voždovac gde su kazali da interesovanje za vakcinu postoji, ali da se nadaju da će ono edukacijom biti podignuto na još viši nivo.

U Novom Sadu do kraja nedelje

U Novi Sad još nije stigla vakcina protiv HPV infekcija, a nadležni iz Doma zdravlja „Novi Sad“ očekuju da će je dobiti do kraja nedelje.

Podsetimo, Grad Novi Sad je jedina lokalna samouprava u Srbiji koja je u poslednje dve godine za redom sama obezbedila sredstva za besplatnu vakcinaciju dece uzrasta od 12 do 18 godina protiv HPV infekcija putem projekta „Preporučena imunizacija protiv HPV infekcije dece školskog uzrasta u Novom Sadu“ koji realizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine. Grad je iz budžeta prošle godine izdvojio blizu 15 miliona dinara za imunizaciju oko 650 dece koje imaju izabranog pedijatra u Domu zdravlja „Novi Sad“.

Vakcina što pre

Epidemiolog dr Nebojša Bohucki kaže za Blic da su HPV vakcine stigle u Zavod za javno zdravlje Subotica i poručuje da je reč o jako dobroj vakcini, kvalitetnoj i efikasnoj.

- Godinama smo je čekali, zaista je reč o izuzetnoj vakcini i najbolja prevencija protiv HPV virusa je upravo vakcina. Moja porukama roditeljima je vakcina što pre – kaže dr Bohucki.

U Domu zdravlja kažu da će danas preuzeti vakcine iz Zavoda i one će biti u Centru za majku i dete. Za Severnobački okrug je stiglo ukupno 110 vakcina, od čega 95 DZ Subotica.

Rok za javljanje

Roditelji mogu da se jave već od 9. juna, lekari su dobili stručno metodološko uputstvo. Mogu da nam dođu deca starija od 9 godina do 19 na pedijatriji i roditelji treba da dođu sa detetom da potpišu izjavu. Do sada nemamo veliko iskustvo sa ovim vakcinama, odnosno nije ranije davan veći broj HPV vakcina. Davali smo ih samo u slučajevima kada su roditelji izrazili posebno zahtev i oni su je sami kupovali. Do sada država nije distribuirala ove vakcine, nije bilo ovako planiranog obuhvata, kaže Ivanka Beoković i napominje da je reč o izuzetnoj vakcini, devetovalentnoj i efikasnoj u sprečavanju HPV virusa.

Iz Doma zdravlja u Subotici poručuju da je preporuka da se ova vakcina dobije pre stupanja u seksualne odnose, mada može i posle.

Užički DZ je trebovao vakcinu

Zavod za javno zdravlje Užice dobio je od „Torlaka“ 185 doza HPV vakcine koje će u narednom periodu biti, zavisno od iskazanih potreba, distribuirane domovima zdravlja u Zlatiborskom okrugu.

U užičkom Domu zdravlja Blicu je rečeno da je ova ustanova od ZZJZ juče trebovalo oko 100 doza i da se očekuje da one stignu. Ovde kažu da postoji određeno interesovanje građana za vakcinu, ali da će lekari pacijentima dati preporuke pošto sedmoro ginekologa, pedijatara i medicinskih sestara prođe dodatnu edukaciju na koju odlaze danas.

Inače, Dom zdravlja Užice je u ponedeljak dobio stručno-metodološko upustvo o HPV vakcini.

Interesovanje roditelja u Valjevu

Prve doze vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV) stižu u zdravstvene ustanove u Kolubarskom okrugu. Za ceo okrug obezbeđene su 93 doze, od kojih će Dom zdravlja u Valjevu, kao najveća ustanova primarne zdravstvene zaštite u ovoj regiji, danas preuzeti 50 vakcina, a ostale će biti distribuirane u domove zdravlja u Ubu, Lajkovcu, Mionici, Ljigu i Osečini.

Vakcinacija zainteresovanih u Valjevu počeće od kraja ove sedmice s obzirom na to da će sutra po dvoje pedijatara i ginekologa Doma zdravlja prisustvovati obuci u Beogradu, gde će im biti predočena upotreba vakacine i kome se ona preporučuje.

Roditelji koji su zainteresovani da se njihova deca vakcinišu i tako zaštite od karcinoma grlića materice i drugih bolesti koje izaziva HPV virus, mogu da se jave izabranom pedijatru u valjevskom Domu zdravlja.

U Nišu još nema većeg odziva 

Dom zdravlja u Nišu dobio je 90 doza HPV vakcine, ali još uvek nema većeg interesovanja roditelja koji bi svoju decu zaštitili ovim cepivom, saznaje Blic u Domu zdravlja u Nišu.

- Očekivali smo da će ova količina vakcina biti mala, ali nažalost, evo već je treći dan, nekog velikog interesovanja nema. Što se nas tiče mi smo makretinški odradili sve. Proširili smo priču po školama, a posebna predavanja držali su naši ginekolozi deci od sedmog do osmog razreda osnovne škole kao i u srednjim školama do četvrtog razreda. I pedijatri preporučuju vakcinu - svako ko dođe kod lekara, a u uzrasnoj je dobi, kaže se da ima vakcine kako bi odlučili da li žele da prime ili ne. To je uzrasna populacija od 12 godina pa na gore, a najoptimalnije je dati vakcinu do 17. godine. Mislim da je ovo tek početak i da će biti interesovanja - kaže za Blic direktor Doma zdravlja u Nišu prof. dr Milorad Jerkan.

On kaže da je Institut „Batut“ propisao proceduru za primanje vakcine koja nije komplikovana.

- Ako roditelji žele da dete primi vakcinu, prijave se, pogledaju se sve analize da bi se proverilo da li ima nekih kontraindikacija za vakcinu. Ako se konstatuje da nema - primi se vakcina i gotovo. Ova vakcina je izuzetno skupa, ali će Republika Srbija da nađe dovoljno doza ako zatreba. Ko želi može da se javi, ima dovoljno vakcina, a ako bude potrebno trebovaćemo još - navodi dr Jerkan.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Škodrić: Država je obezbedila najsavremeniju vakcinu

Preporučena vakcina

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje izjavila je za RTS da je reč o preporučenoj, a ne obaveznoj vakcini, koju će o trošku države moći da prime dečaci i devojčice uzrasta od devet do 19 godina, a pre prvog seksualnog odnosa.  Dakle, HPV vakcinu mogu da prime svi koji žele u tom uzrastu, o trošku države. Najidealniji period za primanje te vakcine je između 12. i 14. godine. Država je obezbedila najsavremeniju, devetovalentnu vakcinu koja predstavlja zlatni standard prema preporuci struke - objasnila je Škodrićeva. Naglašava da je ta vakcina, prema oceni Svetske zdravstvene organizacije jedna od najbezbednijih vakcina.

Važno je da je i dečaci prime

Vakcina će se davati tako što će deca uzrasta do 14 godina primati dve doze, dok će ostali, od 14 do 19 godina primati tri doze vakcine.

Muškarci su često nosioci ovog virusa i mogu ga preneti svojoj partnerki. HPV vakcinacija dečaka zato nije korisna samo za njih same, već i za devojčice, odnosno kasnije žene, jer može smanjiti širenje ovog virusa.

Treba znati i to da kondom nije dovoljna zaštita od HPV-a jer se, osim seksualnim putem, ovaj virus prenosi i kožnim kontaktom.

 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ALEKSANDAR BOJIC

pre 1 godinu

A U VAKCINE UBACEN ALUMINIJUM I ZIVA ...VEROVATNO DA DECA BRZE ( UGASE ).... OVAJ HTEDOH RECI NAPREDUJU...

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija